Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z glavo na turno zabavo

Gorenjski glas - Simon Šubic: Pred napovedanimi snežnimi padavinami vodja Gorske policijske enote Policijske uprave Kranj Robert Kralj opozarja

Gorenjski glas, ponedeljek, 31.12.2007


 

Z glavo na turno zabavo

Pred napovedanimi snežnimi padavinami vodja Gorske policijske enote Policijske uprave Kranj Robert Kralj opozarja turne smučarje, naj skušajo brzdati svoja pričakovanja. Naj jih ne odnese glava, ker jih lahko zaradi nje tudi plaz.

Kranj - Gore so pozimi morda še bolj privlačne kot poleti in privabljajo mnoge. Zato ni čudno, da prihaja tudi do nesreč, celo najhujših, kakršna se je 16. decembra pripetila v Poncah, kjer je kložast snežni plaz odnesel 31-letnega Hrvata Zehriada Vikiča, sicer izkušenega alpinista. "Kložasti plazovi so najbolj zahrbtni in so tudi najpogostejši vzrok za smrtne nesreče izkušenih alpinistov v Himalaji. Odtrga ga kot repih," je pojasnil inšpektor Robert Kralj, vodja Gorske policijske enote Policijske uprave Kranj.

Trenutne razmere v gorah morda niso najbolj nevarne, že prvi sneg pa lahko vse spremeni. "Prvega snega se najbolj bojimo. Večina turnih smučarjev nanj že komaj čaka in živijo v nekakšnem napetem pričakovanju, kdaj bodo lahko nadomestili ustvarjen 'zaostanek'. Prav zato se bojimo, da ne bodo takoj po sneženju planili v gore na smuko, ne da bi razmišljali o nevarnostih, ki bodo zaradi novozapadlega snega čakale nanje. Zaradi nevarnosti snežnih plazov je treba počakati toliko časa, da se sneg preobrazi. Ob nizkih temperaturah to lahko traja več dni, če se temperatura giblje okoli ničle, je lahko dovolj že en dan," opozarja Kralj, sicer tudi sam navdušen turni smučar.

Osnovno napotilo za vse turne smučarje je tudi, da v slabo poznanih gorah ravnajo previdno, da pred vsakim odhodom v gore preverijo napoved o lokalnih vremenskih razmerah, morebitne napovedi padavin. "Vsak resen turni smučar ima vedno pri sebi lavinsko žolno, v primeru, da se na smuko podaja v skupini, pa mora pri sebi imeti tudi sondo in lopato. Brez njiju namreč ne bo mogel pomagati svojemu prijatelju, ki bi ga morebiti zasul snežni plaz," svetuje sogovornik. Kdor se pozimi podaja v gore, mora nekaj vedeti o snežnih plazovih, izogibati se mora zasneženih grap, ker je težko ugotoviti, ali gre morda za napihan sneg in koliko ga je, je še opozoril Kralj.

 

Simon Šubic
Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti