Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Oderlap na vrhu vseh celin

Slovenske novice: Franc Oderlap, 49-letni gorski reševalec iz Mežice, je prvi Slovenec, ki je osvojil najvišje vrhove na vseh celinah

Slovenske novice, sobota, 29.12.2007 - Življenje v objektivu


Oderlap na vrhu vseh celin

Franc Oderlap, 49-letni gorski reševalec iz Mežice, je prvi Slovenec, ki je osvojil najvišje vrhove na vseh celinah — Pridružil se je dvesto alpinistom z vsega sveta, ki jim je uspel tak podvig — Osvojil je Carstenzovo piramido, najvišji, skoraj pet tisoč metrov visoki vrh Avstralo-Oceanije, o katerem tudi Reinhold Messner govori s spoštovanjem

Franc Oderlap, 49-letni alpinist in gorski reševalec iz Mežice, je prvi Slovenec, ki je osvojil vse najvišje vrhove vseh kontinentov, med njimi tudi najbolj eksotičnega: s skoraj pet tisoč metri najvišji vrh Avstralo-Oceanije, Carstenzovo piramido (Carstenz Pyramid) na otoku Papua – Irian Jaya. S tem podvigom je prišel v družbo približno 200 alpinistov, pristopnikov 7+, z vsega sveta.



Carstenzova piramida leži v osrčju indonezijskega dela otoka Papua, v predelu, ki velja za enega najmanj raziskanih območij zemeljske oble. Podvig, ki je skupaj s potjo trajal 24 dni, je bil zares nekaj posebnega. Že za pristop do gore je potrebno veliko vztrajnosti, moči ter tudi sreče, saj se pot vije po visokogorskem pragozdu, ki je večinoma neobljuden, poleg tega pa je še razbrazdan z globokimi soteskami. Vsakdanji tropski nalivi napajajo divje hudournike, ki jih je treba prečiti, hojo pa še dodatno otežujejo močvirnata tla, podrta drevesa ter težko prehodno rastje. Pot vodi med redkimi vasmi, ki jih stražijo z loki ter s puščicami oboroženi domorodci. Za nenehna pogajanja in odkupnine za prehod njihovega ozemlja se izgubi ogromno časa ter energije.

Slovenska odprava je prvih šest dni lepo napredovala, potem pa so jih zapustili nosači – zaradi plemenskih vojn so se namreč morali vrniti v domačo vas. Plemenske vojne so stalnica na Papui, klani se tradicionalno prepirajo zaradi ozemlja ali žensk, sicer pa najdejo kak tretji ali četrti vzrok, zaradi katerega lahko urijo svoje borilne veščine. Nemalokrat jih precej umre, mir nato zapečatijo z darili, denimo s prašiči. Do naslednje bitke. Plemenske vojne Slovencev niso zaustavile, so pa podaljšale pot za dva dneva.

Carstenzova piramida, o kateri tudi Reinhold Messner govori spoštljivo, je tehnično najzahtevnejša gora v sklopu projekta 7 summits (sedem vrhov). Po nekaj ur dolgem pohodu iz baznega tabora do vznožja človeka pričaka skoraj 700 metrov navpične stene, ki ima izjemno čvrsto skalo ter dovolj oprijemov, da je vzpon rangiran s težavnostjo od III. do IV. stopnje, na nekaterih krajih pa tudi VI.! Izkušenost in volja ne poznata meja, Franc je z odpravo izpolnil svoj cilj – 7 summits +!

Vsi trije pristopniki ne bodo nikdar pozabili Papue – Irian Jaye, nepredvidljivih domorodcev, 18 noči v šotoru sredi tropske divjine, slikovite in hkrati težko prehodne pokrajine in izjemno lepe gore. Poleg izjemnih vtisov je odprava dobila kar nekaj novih izkušenj, ki bodo dobra podlaga za nove podvige.

Slovenske novice: Oderlap na vrh vseh celin

Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti