Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Crngrob v pol dneva

ponedeljek, 31. december 2007, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 2732

Delo - Danica Velkavrh: Križnogorsko hribovje ob vznožju, lahko pa tudi nekoliko više

Delo, četrtek, 27.12.2007 – TRIP


Križnogorsko hribovje ob vznožju, lahko pa tudi nekoliko više

Crngrob v pol dneva

Izlet bo še lepši, če ga boste podaljšali do Planice – Lahko pa jo mahnete tudi proti Lavtarskemu vrhu, s katerega je lep razgled na Selško dolino in Sorško polje

Za obisk Crngroba potrebujete le pol dneva, izlet pa bo še lepši, če ga boste podaljšali do Planice, ki se sicer ne baha več s skakalnicami, bregovi pa so ji še ostali. Med njimi se vije ravno prav navkreber položena pot, ki pelje na rob, od koder se odpre pogled proti Križni gori in Lubniku. Na drugo stran pelje pot na Lavtarski vrh, ki pa že spada v občino Kranj. Ampak zdaj, ko smo odpravili skorajda že vse meje, tudi to ni več problem.

Crngrob je prelepa vasica ob vznožju Križnogorskega hribovja, štiri kilometre od Škofje Loke. Število prebivalcev se že sto let ni spremenilo – 45 jih je bilo nekdaj in prav toliko jih je zdaj. V vasi je podružnična cerkev Marijinega oznanjenja, ki velja za enega pomembnejših spomenikov likovne umetnosti pri nas. Segajo tja v 13. stoletje. Crngrobska cerkev z mogočnim zvonikom pritegne našo pozornost že od daleč, ko se s Sorškega polja ozremo proti Svetemu Joštu in Križni gori.

V vasi je turistična kmetija Pri Marku (04/513 16 26), kjer si lahko pred enournim izletom do Planice ali Lavtarskega vrha v vedno lepem Škofjeloškem hribovju ali po izletu privoščite dobro domače kosilo, ki se konča z orehovo potico, le poklicati morate prej. Družinska kmetija Porentovih je zaprtega tipa, saj goste sprejemajo po naročilu, na voljo pa je tudi prenočitev z zajtrkom. Za računalniško komuniciranje skrbi Jure, najmlajši od treh otrok. Večino hrane pridelajo sami, dovolj imajo sadja in zelenjave, kuhajo pa tudi več vrst domačega žganja. Sprejmejo lahko 60 gostov. Ko pade sneg, ni daleč do smučišč, sankati in jahati pa je mogoče kar v bližini domačije.

Slabo uro navkreber je do križišča, ko se pot odcepi proti Planici ali Lavtarskemu vrhu, kjer se iz domačij in vikendov nad njimi suklja bel dim. Na oba konca usmerjajo lepo obnovljeni kažipoti, ki so pred kratkim zamenjali polomljene table. Nad križiščem, v zavetju gozda, spominja na bitko v letu 1942 mogočen spomenik petnajstim padlim borcem Selške čete.

S tega križišča, ki ga ne morete zgrešiti, saj so ob njem postavili majhno uto, v kateri šolarji čakajo na kombi, ki jih vozi v Stražišče, pelje leva pot do grebena Planice (824 m), kjer imajo turistično kmetijo Hribernikovi. Ta je odprta vsak dan, le ob četrtkih ne. A če ste v mrazu potrebni toplega čaja, vam ga tudi ob četrtkih ne odklonijo. Prve hiše Planice se vidijo že s križišča, le malo navkreber se morate potruditi, od Planice pa se vije lepa pot ob njivah in kozolcih do razglednega prevala. Od tam pelje pot proti Križni gori, kjer je vse dni, razen ponedeljkov in torkov, odprta dobra gostilna Pri Boštjanu.
Lavtarski vrh je v drugo smer, v desno, pot do njega pa, čeprav se imenuje Vrh, vodi precej po ravnem. Razgleduje se z visoke police nad Selščico v občini Kranj. V njem živi 25 ljudi, z njega pa je lep razgled na Selško dolino in Sorško polje. Med strmimi travniki boste hitro našli lepo stezo, ki vodi pod starimi jablanami in hruškami. Njihovi drobni, okusni plodovi so že ali pa še bodo končali v okusnem domačem žganju. Starejši z Lavtarskega vrha kajpak še zdaleč niso pozabili prelomnih let 2. svetovne vojne, ko je bilo tod nadvse živahno, že kar viharno.

Na omenjenem križišču, s katerega se v daljavi že pokaže tudi Triglav, se je res težko odločiti, kam. Mnogi uberejo pot navzdol, ki vodi skozi gozd do Čepulj in še naprej proti Sv. Joštu. V Čepuljah, ki pridno rastejo, saj je čedalje več novih hiš, je že dolgo znana gostilna Na sedlu (051 237 235). Obiskujejo jo tako domači kot številni tuji pohodniki, vodi pa jo Jana Stare.

Danica Velkavrh
eXTReMe Tracker