Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ledna plezalca sta zdrsnila

Slovenske novice: V torek na Koritih, včeraj pa v Tamarju sta med lednim plezanjem dva plezalca omahnila in se poškodovala
Delo: Na Spodnjem Jezerskem se je laže poškodoval inštruktor plezanja

Slovenske novice, četrtek, 27.12.2007 - Črni scenarij


Ledna plezalca sta zdrsnila

V torek na Koritih, včeraj pa v Tamarju sta med lednim plezanjem dva plezalca omahnila in se poškodovala

Jesenice, 26. decembra: Po dolgotrajnem hladnem vremenu se je pri nas že začela sezona lednega plezanja. Določeno tveganje, ki se oklepa tega izjemno lepega in privlačnega športa, je z nesrečami opozorilo akterje na še večjo previdnost pri vzponih. Najprej na Spodnjem Jezerskem, dan pozneje pa v dolini Tamarja, sta se dva plezalca znašla v škripcih. V torek okoli 13. ure je bil OKC PU Kranj obveščen o nesreči na zamrznjenih slapovih na Koritih. Skupina štirih se je vzpenjala po zaledeneli vertikali. Inštruktorju plezanja, ki je vodil skupino še treh soplezalcev, se je okrušil del ledenega ostenja. Zdrsnil je po slapu, a je bil priseben in se mu je uspelo zaustaviti s cepinom. Med padcem je dobil lažje telesne poškodbe, zato so ga prepeljali na kontrolni pregled v zdravstveni dom v Kranju.

Danes je bilo v slapovih v dolini Tamarja večje število lednih plezalcev, med njimi kar nekaj gorskih reševalcev, ki si tudi tako vzdržujejo potrebno psihofizično kondicijo za zimska posredovanja v gorah. Kot je bilo mogoče izvedeti, se je enemu njih, članu postaje GRS Tržič, med plezanjem v Desnem slapu odkrhnil kos ledene stene. Med padcem je dobil poškodbe reber in obraza. Posadka helikopterja Slovenske vojske, kjer sta bila še zdravnik letalec Iztok Tomazin in letalec reševalec Samo Cuznar, je kljub zoprno meglenem vremenu poletela z Brnika v Tamar. Tam so ponesrečenega lednega plezalca oskrbeli in ga dvignili v plovilo. Prepeljali so ga na edini heliodrom pri nas, na streho jeseniške bolnišnice, kjer ga je prevzelo zdravstveno osebje. (B. F.)

 


 

Delo, četrtek, 27.10.2007 - KRONIKA: Na kratko


Na smučišču treščil v delavca
...
Na Spodnjem Jezerskem pa se je laže poškodoval inštruktor plezanja Na zamrznjenih slapovih na Koritih je plezal še s tremi plezalci. Del ledenega slapu se mu je odkrušil in zdrsnil je po slapu navzdol. Posrečilo se mu je sicer, da se je s cepinom ustavil, a se je vseeno kar pošteno potolkel. Odpeljali so ga na pregled v kranjski zdravstveni dom. A. Č.

Slovenske novice: Ledna plezalca sta zdrsnila

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti