Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Kaj pa vi menite?

četrtek, 27. december 2007, ob 11:11, Boštjan Holer, ogledov: 6763

Alojzij Žakelj in rušenje najvišje stoječe zidane zgradbe na naših tleh

Kaj pa vi menite o rušenju Morbegne?


Konec leta. Pregledoval in urejal sem letošnje fotografije na osebnem računalniku. Pa mi pride pod roke tale:

Kdo je ne pozna? Italijanska kasarna Morbegna, na zahodni strani Triglava. Zraven je drugi dom vsem znanega Lojza, o njem je bil posnet dokumentarec na TV Slovenija. Zanimivo življenje. In potem je prišlo drugo dejanje, ko je premier JJ lani ali predlani obelodanil, da bodo Morbegno obnavljali. Nič se ni zgodilo. Zato pa je Lojz vzel stvari v svoje roke. Ko sem prebral letošnji intervju za Planinski vesnik z njim, je bil človek proti kakršnikoli obnovi. Izgubil bi svoj mir. Zato je začel z rušenjem objekta. Spodnja slika iz vesnika je nastala verjetno leto prej, vidi se da je bil porušen cel vogal, prav tako na levi strani pod prvo ploščo manjka cela stena. Jaz sem slikal konec julija, do danes verjetno manjka že dosti več. Morda se bo kdo oglasil s kakšno bolj svežo? Nadzornik TNP, ki sem ga srečal, mi je potrdil Lojzove dejavnosti in skomignil z rameni, češ da so to itak naredili še Italijani in tam noben ne stanuje.

In vprašanje za vse: Ali je to dovoljeno?

Meni in verjetno še marsikomu se zdi takšna ogromna zgradba zanimiva in predstavlja neko zgodovino naših gora, konkretno Triglavsko. Sicer se načeloma ravnam po reklu: živi in pusti živeti, vendar ko bom morda čez več let šel tam mimo s sinom ali hčerjo, ki me bo vprašal/a, kaj predstavlja takšna gromada obdelanega kamenja ob poti, bom lahko le rekel: Veš to je bil pa najvišji zidani objekt v Sloveniji, pa je prišel gor en stric, ki ga je v nekaj letih podrl.

Upam da me ne bo vprašal/a: Zakaj ste mu pa to pustili?

Boštjan Holer

Komentiraj (6):

Iztok Snoj, četrtek, 27. december 2007, ob 13:45

Kaj menim o rušenju? Seveda je vprašanje dobro postavljeno.

Nimam enoznačnega odgovora. Bom poskusil enega pozitivnega:
v kolikor bi se v prihodnosti odločalo o graditvi nove planinske postojanke (kvazi obnavljanja) na tem mestu, zgolj zaradi tega ker tam že nekaj stoji, hvala bogu.
V kolikor nekdo misli, da mora stati vse, kar je sezidala človeška roka, jaz tako ne mislim. Pa kaj potem, če je bila najvišja stavba... vedno bo ena najvišja.

Zoran Gregorčič, četrtek, 27. december 2007, ob 14:11

Vse se bo povrnilo v prvotno stanje, slej ko prej.
Meni recimo ni prijetno, ko v posočju opazim da je nekdo odtrgal spominsko ploščo iz prve vojne in jo najverjetneje prodal kakšnemu zbiratelju. Kako naj torej razumem tiste, ki se nad temi dejanji zgražajo in pravijo da bi morali pustiti vse to pri miru?
Kaj pa imajo vojaške zgradbe, kamnite plošče, stare čelade in ostanki orožja sploh početi v gorah? Nič!
In kaj mi torej brani, priti v hribe in porušiti kar mi paše, ali pripeljati npr bager na pobočje Rombona in prekopati strelske jarke, ter prodati izplen na sejmu v Gorici?

Igor Zlodej, četrtek, 27. december 2007, ob 19:59

Zanimivo vprašanje katerega sem tako "med vrsticami" načel že pred časom, vendar vanj nihče ni ugriznil. Zadeva je precej kompleksna, pa tudi nasprotujoča z osebnimi dodatki. Tja gor hodim že kakšnih 20 let, nekoliko manj časa se poznava tudi z Lojzom, ki je prav takšna osebnost kot sama Morbegna. Še vedno hranim kopijo zapisnika neke povojne komisije, ki je imela nalogo, da kasarno Morbegno in vse druge objekte ob Rapalski meji podrobno popiše. Podatki iz zapisnika so presentljivi. Objekt je takrat seveda še imel streho, okna, vrata, notranjo opremo in je zadosil za moštvo tristo vojakov. Zakaj so ga pustili propasti je jasno, bil je italijanski in na Primorskem dobro vedo kaj so Italijani počeli v času okupacije Primorske. Danes so seveda drugi časi in tak objekt bi lahko bil elitni zgodovinski primerek, seveda ustrezno obnovljen in predstavljen. V Italiji in Avstriji so to znali lepo izkoristiti. Povsem tudi razumem Skalaše v kolikor je bila Janševa izjava pred 2. leti resna, ko je povedal, da je pod Triglavom prostora še za eno kočo, po drugi strani razumem tudi Lojza, katerega je Janša osebno obiskal, vendar se o Morbegni takrat nista pogovarjala. Seveda pa bi Lojz lahko tudi lepše izkoristil čas, ki ga preživi v bivaku na zahodni triglavski planoti (B.Z.T.P.), kot pa da preklada kamenje, ki se usipa iz zidov. Je pa to atraktivna in zelo razgledna lokacija, ki bi jo bilo vredno izkoristiti tako ali drugače, seveda v popolnem sožitju z domačinom pod Triglavom.

Zoran Gregorčič, četrtek, 27. december 2007, ob 22:36

Načeloma se Primorci niti niso branili predelati vojaških objektov v planinske koče. Če se ne motim imajo to poreklo mdr objekti na Črni prsti, Poreznu, v Lepeni, Možnici, pa recimo Komna, Bogatin in verjetno še kje.

Ivan Jurkovič, torek, 1. januar 2008, ob 03:22

>In kaj mi torej brani, priti v hribe in porušiti kar mi paše, ali
>pripeljati npr bager na pobočje Rombona in prekopati strelske
>jarke, ter prodati izplen na sejmu v Gorici?

Prepoveduje ti Odlok o dopolnitvi Odloka o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov ter naravnih znamenitosti na območju občine Tolmin (sedaj občine Bovec, Kobarid, Tolmin).

Z odlokom so bila kot zgodovinska območja razglašena območja Rombona, Krnskega pogorja in Mengor, kjer velja strožji varstveni režim. Na podlagi člena 10 a tega odloka je na vseh območjih, brez vednosti in dovoljenja strokovne organizacije oziroma državnega upravnega organa, pristojnega za kulturo, prepovedano raziskovanje, iskanje, poškodovanje in odnašanje materialnih ostalin 1. svetovne vojne.

Originalni odlok pokriva tudi območje Triglava, a bi bilo za preveriti obseg območja in omejitve, ki za to območje veljajo.

Boštjan Holer, torek, 1. januar 2008, ob 16:09

Jaz se z razlago o nekih odlokih pač ne strinjam, ker vsi vemo kaj pomeni prepoved na papirju, če je nihče ne spoštuje/nadzoruje izvajanja. Če Morbegna ni v samem centru TNP, po tem je Rombon v Južni Ameriki. Pa tudi: kako nastajajo razne zasebne zbirke in celo zasebni muzeji vojaških ostalin na Bovškem, Kobariškem in Tolminskem, če imamo famozni člen 10 a. Razen če občine skupaj z ribiškimi ne prodajajo če dovolilnic za plenjenje po obsoških hribih? Zato verjetno upravičeno menim, da bi se lahko kršitelj s tistim bagerjem prekopal vsaj v Možnico, preden bi se kdo zganil.

eXTReMe Tracker