Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

100.000 snežnih izzivov bele gore

Primorske novice – Tomo Šajn: PD Snežnik, ki je v letošnjem letu praznovalo stoletnico uspešnega delovanja, je jubilejno leto zaključilo s predstavitvijo zajetne knjige, posvečene tridesetim zimskim vzponom na Snežnik

Primorske novice, četrtek, 20. decembra 2007


ILIRSKA BISTRICA ► Predstavitev knjige o 30 zimskih vzponih na Snežnik

100.000 snežnih izzivov bele gore

Planinsko društvo Snežnik, ki je v letošnjem letu z več odmevnimi prireditvami in akcijami praznovalo stoletnico uspešnega delovanja, je jubilejno leto zaključilo s predstavitvijo zajetne knjige, posvečene tridesetim zimskim vzponom na Snežnik v letih od 1975 do 2005. Knjiga nosi naslov Snežni izzivi bele gore.

V uvodnem prispevku zajetne knjige velikega formata preberemo: "V stoletni zgodovini ilirskobistriškega planinskega društva je bila nedvomno med najodmevnejšimi akcijami organizacija zimskih vzponov na Snežnik. V 31 letih seje zvrstilo 30 pohodov, eno leto pa je akcija obstala zaradi organizacijskih in tudi kadrovskih težav v društvu. Brez pretiravanja lahko zapišemo, da so bili zimski vzponi na Snežnik največja afirmacija bistriških planincev v slovenskem, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, v času skupne države pa tudi v jugoslovanskem prostoru. Tridesetih pohodov se je udeležilo preko 100.000 planincev in ostalih udeležencev."

Ravno ta dejstva so vodila vodstvo planinskega društva na čelu s predsednico Darinko Dekleva, daje združilo enajst avtorjev, udeležencev in organizatorjev pohodov, ki so zbrali gradivo, zapisali svoje spomine in vse skupaj spravili v nekaj nad 130 strani debelo knjigo z naslovom in podnaslovom: Snežni izzivi bele gore - 30 zimskih vzponov na Snežnik. Knjiga je zastavljena kot zbornik krajših in daljših prispevkov, med katerimi velja izpostaviti tri osrednje, ki so jih pripravili Dora Kalčič (Kronološki pregled), Dolores Kastelic (Zimski vzponi na Snežnik skozi statistiko) in Vojko Čeligoj (Zimska pošta na Snežniku in grafična podoba pohodov).

Poleg teh pa so krajše in daljše zapise pripravili še drugi avtorji. Janko Muha -eden od "očetov" pohoda - je zapisal svoje spomine na začetna leta, Vlado Dekleva o pripravah poti in reševanju, Rado Jurač o pomembnem in nepogrešljivem deležu radioamaterjev pri organizaciji vseh 30 pohodov, Radivoj Šajn o jamarskem društvu Netopir na zimskih vzponih, Franc Šajn o sodelovanju tabornikov ter Špela Brožič o odmevih akcije v sredstvih javnega obveščanja. Ivan Bergoč pa je pripravil prispevek o sponzorjih in vseh, ki so kakor koli pomagali pri izvedbi pohodov.

Povabilu uredništva se je z daljšim spominskim prispevkom odzval tudi upokojeni novinar Radia Koper Just Ivanovič, ki je dolga leta spremljal to veliko akcijo in jo med prvimi predstavniki sedme sile tudi predstavi v širšem primorskem prostoru. Na koncu, a ne nazadnje, pa je treba omeniti delež domače oblikovalke, arhitektke Jeronime Kastelic, ki je bila z mamo Dolores več let med organizatorji pohoda. S svojim svežim in sodobno navdihnjenim oblikovalskim pristopom je knjigi vdahnila poseben grafični pečat in jo iz knjige za branje spremenila tudi v knjigo za gledanje.

Veliki format dela pomeni nadaljevanje Knjige o Snežniku, ki jo je društvo izdalo pred desetimi leti. Snežne izzive bele gore je natisnila Tiskarna Mljač Divača v nakladi 500 izvodov, izdalo pa Planinsko društvo Snežnik ob stoletnici delovanja. Naprodaj je v knjigarni DZS in v trgovini Avantura šport v Ilirski Bistrici.

Ponedeljkove predstavitve v večnamenskem prostoru OŠ Antona Žnideršiča pa se je udeležila večina avtorjev knjige.

TOMO ŠAJN
Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave
Značke:
BIB novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti