Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Ilo

Življenje je izgubilo vseh pet članov posadke. Sestreljeno letalo so kasneje dosegli ameriški vojaki z džipi in zavarovali območje (dogovor), razstrelili letalo, tako deli niso bili več uporabni ...Janez Pikon: Sestrelitev manjšega vojaškega letala po že končani drugi svetovni vojni, zahodno na pobočju Ilovca je domačinom tisto jesen spremenila vsakdanjik in močno vplivala na politične dogodke tistega časa.

Planina Ilo

Goreče letalo bi verjetno zgrmelo v Sotesko, gosto drevje pobočja ob Ilovcu je letalo le zadržalo. Ilovec (1305 m) je gozdni vrh zahodno in severno nad Kranjsko dolino (1100 m) nad Zgornjimi Gorjušami (1050 m), zahodno ob razglednem Galetovcu (1259 m) nad previsno in mogočno steno Ilove peči, katere stene se strmo dvigajo zahodno nad vasico Obrne (550 m) pred ozko dolino Soteske. Pričakovane akcije zahodnih zaveznikov so se v tistih časih dogajale pogosto. Sestrelitev manjšega vojaškega letala po že končani drugi svetovni vojni, zahodno na pobočju Ilovca je domačinom tisto jesen spremenila vsakdanjik in močno vplivala na politične dogodke tistega časa.

Goreče letalo bi verjetno zgrmelo v Sotesko, gosto drevje pobočja ob Ilovcu je letalo le zadržalo. Ilovec (1305 m) je gozdni vrh zahodno in severno nad Kranjsko dolino (1100 m) nad Zgornjimi Gorjušami (1050 m), zahodno ob razglednem Galetovcu (1259 m) nad previsno in mogočno steno Ilove peči, katere stene se strmo dvigajo zahodno nad vasico Obrne (550 m) pred ozko dolino Soteske ...Za učinkovito prestrezanje nasprotnikovih letal je bilo dodeljeno pomožno letališče Lesce, odkoder je po dešifriranemu sporočilu iz oddelka lovcev 3. divizije, 19. avgusta 1946 letalski par iz 112 lovskega polka (pilota Vodopivec in Knežev) poletel v smeri Pokljuke ...Goreče letalo bi verjetno zgrmelo v Sotesko, gosto drevje pobočja ob Ilovcu je letalo le zadržalo. Ilovec (1305 m) je gozdni vrh zahodno in severno nad Kranjsko dolino (1100 m) nad Zgornjimi Gorjušami (1050 m), zahodno ob razglednem Galetovcu (1259 m) nad previsno in mogočno steno Ilove peči, katere stene se strmo dvigajo zahodno nad vasico Obrne (550 m) pred ozko dolino Soteske ...Goreče letalo bi verjetno zgrmelo v Sotesko, gosto drevje pobočja ob Ilovcu je letalo le zadržalo. Ilovec (1305 m) je gozdni vrh zahodno in severno nad Kranjsko dolino (1100 m) nad Zgornjimi Gorjušami (1050 m), zahodno ob razglednem Galetovcu (1259 m) nad previsno in mogočno steno Ilove peči, katere stene se strmo dvigajo zahodno nad vasico Obrne (550 m) pred ozko dolino Soteske ...Za učinkovito prestrezanje nasprotnikovih letal je bilo dodeljeno pomožno letališče Lesce, odkoder je po dešifriranemu sporočilu iz oddelka lovcev 3. divizije, 19. avgusta 1946 letalski par iz 112 lovskega polka (pilota Vodopivec in Knežev) poletel v smeri Pokljuke ...

Za učinkovito prestrezanje nasprotnikovih letal je bilo dodeljeno pomožno letališče Lesce, odkoder je po dešifriranemu sporočilu iz oddelka lovcev 3. divizije, 19. avgusta 1946 letalski par iz 112 lovskega polka (pilota Vodopivec in Knežev) poletel v smeri Pokljuke, kjer kasneje dosežeta ameriško vojaško letalo tip C-47, ter ga po številnih opozorilnih znakih, na katere se ameriška posadka ni odzvala, letalo sestrelita 19. avgusta 1946 ob 10:07. Letalo je zagorelo in začelo izgubljati višino, ter zdrselo med drevje pod zahodnim pobočjem Ilovca na vzhodu Gorjuš. Življenje je izgubilo vseh pet članov posadke. Sestreljeno letalo so kasneje dosegli ameriški vojaki z džipi in zavarovali območje (dogovor), razstrelili letalo, tako deli niso bili več uporabni.

Sestrelitev manjšega vojaškega letala po že končani drugi svetovni vojni, zahodno na pobočju Ilovca je domačinom tisto jesen spremenila vsakdanjik in močno vplivala na politične dogodke tistega časa ...Sestrelitev manjšega vojaškega letala po že končani drugi svetovni vojni, zahodno na pobočju Ilovca je domačinom tisto jesen spremenila vsakdanjik in močno vplivala na politične dogodke tistega časa ...Sestrelitev manjšega vojaškega letala po že končani drugi svetovni vojni, zahodno na pobočju Ilovca je domačinom tisto jesen spremenila vsakdanjik in močno vplivala na politične dogodke tistega časa ...Življenje je izgubilo vseh pet članov posadke. Sestreljeno letalo so kasneje dosegli ameriški vojaki z džipi in zavarovali območje (dogovor), razstrelili letalo, tako deli niso bili več uporabni ...Goreče letalo bi verjetno zgrmelo v Sotesko, gosto drevje pobočja ob Ilovcu je letalo le zadržalo. Ilovec (1305 m) je gozdni vrh zahodno in severno nad Kranjsko dolino (1100 m) nad Zgornjimi Gorjušami (1050 m), zahodno ob razglednem Galetovcu (1259 m) nad previsno in mogočno steno Ilove peči, katere stene se strmo dvigajo zahodno nad vasico Obrne (550 m) pred ozko dolino Soteske ...

Domačini so o tem razmišljali povsem drugače, še danes ima vsaka domačija na Gorjušah kakšen »spominček« na sestreljeno letalo. Danes na mestu padca vojaškega letala ni mogoče izslediti ničesar, morda bi le detektor uspel zaznati kakšen kovinski predmet, ki ne sodi v to poraščeno okolje na zahodnem pobočju Ilovca nad Kranjsko dolino.

Posmrtne ostanke posadke ameriških vojakov so pokopali južno ob pokopališču na Koprivniku. Za grobove ob pokopališču je občasno, prostovoljno skrbela in urejala Mežnarjeva mama s Koprivnika. Svojci so kasneje (nekaj let) prepeljali trupla v domovino in jo za izkazano pozornost nagradili.

Pred nekaj desetletji so se domačini na Rudnem polju po naključju srečali z upokojenim vojaškim pilotom (Vodopivcem? ali Kneževom?), ki jim je v pogovoru navedel nekaj podrobnosti o takratni sestrelitvi ameriškega letala. Potekalo naj bi približno tako, kot je prikazano na skici. Ameriško letalo C-47 je želelo preleteti slovenski zračni prostor in nadaljevati proti Italiji. Jugoslovanski vojaški letali sta vzleteli z leškega letališča, ga nad Pokljuko prestregli, nekajkrat opozorili, ker se posadka kljub opozorilom ni želela vrniti, sta dobila ukaz za sestrelitev. Letalo je bilo zadeto in se nekje v Julijskih Alpah obrnilo nazaj v smeri proti Gorenjski. Domačini so videli goreče letalo vračati se v smeri planine Za Jamo, hitro je izgubljalo višino in treščilo v gozd pred travnikom v Kranjski dolini (skica). Navajajo trditev, če bi letalo vzporedno pod Ilovcem imelo višino še (približno 50 metrov), bi preletelo Ilovo peč in zgrmelo v dolino med Obrne in Sotesko. YU lovca hitita mimo gozdnega Ilovca, iz budžeta odstrelita dokaj dragocenega novca.

Vir: Peter Iskra iz Bohinjske Bistrice (Španov Peter iz Jereke)


Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Ilo

Skica padca letalaSestrelitev manjšega vojaškega letala po že končani drugi svetovni vojni, zahodno na pobočju Ilovca je domačinom tisto jesen spremenila vsakdanjik in močno vplivala na politične dogodke tistega časa ... Mesto padca letalaSestrelitev manjšega vojaškega letala po že končani drugi svetovni vojni, zahodno na pobočju Ilovca je domačinom tisto jesen spremenila vsakdanjik in močno vplivala na politične dogodke tistega časa ...
Kranjska dolinaGoreče letalo bi verjetno zgrmelo v Sotesko, gosto drevje pobočja ob Ilovcu je letalo le zadržalo. Ilovec (1305 m) je gozdni vrh zahodno in severno nad Kranjsko dolino (1100 m) nad Zgornjimi Gorjušami (1050 m), zahodno ob razglednem Galetovcu (1259 m) nad previsno in mogočno steno Ilove peči, katere stene se strmo dvigajo zahodno nad vasico Obrne (550 m) pred ozko dolino Soteske ... Podobno letaloZa učinkovito prestrezanje nasprotnikovih letal je bilo dodeljeno pomožno letališče Lesce, odkoder je po dešifriranemu sporočilu iz oddelka lovcev 3. divizije, 19. avgusta 1946 letalski par iz 112 lovskega polka (pilota Vodopivec in Knežev) poletel v smeri Pokljuke ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti