Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vojaški gorniki v združenju

Gorenjski glas - Stojan Saje: Prvi predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije je postal Janez Kavar iz Križev. Na zboru osemdeset članov.

Gorenjski glas, 17. december 2007


Poljče – Pred nedavnim je bil v Poljčah pri Begunjah ustanovni občni zbor Združenja vojaških gornikov Slovenije, na katerem se je zbralo osemdeset članov. Združenje je povezano v Mednarodno federacijo vojakov gorskih enot (IFMS), v kateri sodelujejo osem evropskih držav in ZDA. Članstvo si prizadeva za mir in spoštovanje človekovih pravic, ohranjanje gorske narave, spodbujanje prijateljstva med vojaki-gorniki in ohranjanje spomina na padle vojake v gorah.

Slovensko združenje sprejema v svoje vrste vojake, ki so služili v gorskih enotah v preteklosti ali v njih še delajo. Med ustanovnimi člani so mnogi znani slovenski alpinisti in smučarji, pripadniki gorskih enot in pripadniki drugih enot Slovenske vojske, ki delujejo v gorah. Eden od njih je tudi legenda slovenskega vojaškega gorništva, 83-letni Srečko Tušar. Na predlog zbranih naj bi on in Janez Lušina postala prva častna člana. Na zboru, ki so se ga udeležili tudi gostje iz planinske in reševalne zveze ter iz veteranskih organizacij, so razvili prapor združenja. Njegov prvi predsednik je postal Janez Kavar iz Križev. Kot je napovedal, se bodo ob 90-letnici konca prve svetovne vojne prihodnje leto spomnili tisočev padlih vojakov v gorah. Začeli se bodo pripravljati tudi na 25. kongres IFMS, ki bo potekal leta 2010 v Sloveniji, prvič hkrati z letnim srečanjem Mednarodnega združenja gorskih vojaških šol. 

Stojan Saje

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti VOJ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti