Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz Kanalske doline na streho sveta

Večer, Reportaže: "Če gora ne dovoli vzpona, je tudi najboljši alpinist ne more premagati"

Večer, 20.12. 2007 - REPORTAŽE


Iz Kanalske doline na streho sveta

"Če gora ne dovoli vzpona, je tudi najboljši alpinist ne more premagati"

Nives Meroi in Roman Benet sogovornika presenetita s svojo "čisto", skoraj skromno vizijo alpinizma. Kljub temu pa sta par, ki je v zgodovini alpinizma dosegel največ osemtisočakov. Natančneje: deset. To pomeni, da sta desetkrat skupaj prekoračila magično mejo osem tisoč metrov nadmorske višine in dosegla vrh. Med vzponom se ne poslužujeta jeklenk s kisikom in višinskih nosačev, ki pomagajo prenesti potrebni material le do baznega tabora. Isti rekord ima Nives tudi kot ženska: nobeni alpinistki v takih razmerah še ni uspelo osvojiti deset osemtisočakov. Konec decembra pa bosta Nives in Roman že naskakovala enajstega: Makalu.

Oba sta prepričana, da je v alpinizmu potrebna tudi etika: Himalaja je danes skomercializirana, marsikatera odprava se celo zlaže, da je dosegla vrh tega ali onega osemtisočaka, pa ga v resnici ni. Nives in Roman ne: leta 2005 sta se zaradi spleta neugodnih okoliščin ustavila na drugi najvišji špici gore Daulagiri. "Marsikdo sicer zatrjuje, da je tudi tista konica vrh Daulagirija," prijazno pojasnjuje Nives, "čeprav je na prosto oko očitno, da ni tako: do pravega vrha naju je ločevalo le nekaj metrov, ki pa so jih prekrivale nevarne ledene plošče. V naslednjih dneh sva ponovno poskušala osvojiti "pravi" vrh, a nama snežne nevihte niso dovolile varnega vzpona."

Počutje je po večmesečnih trdih pripravah v takem primeru najbrž grozno. Soglašata: "Seveda te jezi: doseči želiš vrh, v dosego cilja si vložil ogromno truda, nekaj korakov pod vrhom pa se mu moraš odpovedati. A tako so nas izučile naše domače gore: poštenost in etika sta pomembni. Zato ne bi imelo smisla lagati samemu sebi in svetu, vrh Daulagirija je lahko samo eden. V domačih Julijcih, ki so bili najina najpomembnejša šola, sva se naučila čistega, skromnega alipinizma: nauki, ki so nama jih posredovali domači vrhovi, naju že trinajst let spremljajo med himalajskimi odpravami." Ko ne naskakujeta "strehe sveta", živita namreč v Kanalski dolini, točneje v Beli peči pri Trbižu, čeprav je Nives po rodu iz "meglene lombardske nižine", Roman pa iz bližnjih Rateč.

Mogoče pa želja po izzivanju in premagovanju narave kdaj prevlada?

 "Če gora ne dovoli vzpona, je tudi najboljši alpinist ne more premagati. Nekateri to prisilno odpoved cilju - vrhu razumejo kot poraz, če pa gledaš globalno, seveda ni tako. Ne vem, ali so me do tega spoznanja pripeljala dolgoletna potovanja po Aziji ali kaj drugega, danes pa vem: mi vložimo v odpravo vse svoje izkušnje, voljo in energijo. Pride pa trenutek, ko moraš odločitev prepustiti nekomu nad sabo in reči: inshallah!"

POLJANKA DOLHAR

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti