Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Desete Gorske sledi

bodo  na  TV Piki  premierno predvajali v soboto, 
22. decembra, ob 21. uri - Snežnik in športna plezalka Maja Vidmar - Ponovitve bodo v torek in v sredo

Desete Gorske sledi
Skrivnostni Snežnik in
športna plezalka Maja Vidmar

Desete Gorske sledi, zadnje v tej sezoni, bodo na TV Piki premierno predvajali v soboto, 22. decembra ob 21. uri. Ponovitve pa bodo na sporedu v torek, 25. decembra ob 17. uri in v sredo, 26. decembra ob 11.30 uri. Če imate boljšo povezavo, si lahko oddajo v času predvajanja ogledate tudi na spletnem naslovu: TV pika.net.

Prvi del oddaje bo skrivnostno zimsko obarvan, saj bomo obiskali Snežnik, katerega že ime nam pove, da je povezan s snegom in zimo. Vzpon nanj je v vsakem letnem času zanimiv. Najbolj čaroben pa je pozimi, ko je zavit v belo snežno odejo, ki jo kodra Primorcem dobro poznana burja in katero obseva sonce z lepo mavrico barv.
Snežnik je visok skoraj 1800 metrov in velja za naš najvišji vrh zunaj alpskega in predalpskega sveta. Spada med visoke kraške planote in predstavlja del Dinarskega gorstva. Ta dva podatka govorita o tem, da je to območje kraških pojavov in obsežnih gozdov.

Vsaj s planinskega vidika je s Snežnikom najbolj povezano planinsko društvo iz Ilirske Bistrice, ki nosi tudi ime po tej gori. Društvo v katerem so med drugim zelo aktivni pri delu z mladimi je v letošnjem letu praznovalo tudi zavidljivih sto let delovanja.
 
V drugem delu oddaje pa se nam bo predstavila naša izjemna športna plezalka Maja Vidmar, ki kljub temu, da je s šestimi zaporednimi zmagami v svetovnem pokalu letos osvojila tudi prvo mesto v skupnem seštevku, ostaja še vedno nasmejana, skromna in polna želje po novih izzivih. 
Maja je s sestro Katjo pod okriljem trenerja Romana Krajnika začela plezati pred devetimi leti in že po dveh letih treniranja postala evropska mladinska prvakinja. Potem se je njena športna pot samo še dvigovala. Višek je dosegla v letošnji sezoni, ko je kot prva Slovenka zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala, osvojila tretje mesto na svetovnem prvenstvu in v enem dnevu zlezla kar dve smeri z oceno 8c, ki ju pred tem še ni preplezala.
 
Več o oddaji si preberite na uradni spletni strani Gorskih sledi, kjer je pod naslovom Arhiv možno tudi neposredno priti do večine oddaj.

Ob koncu leta vam z Milanom, s katerim pripravljala Gorske sledi, želiva lepe praznike, v letu 2008 pa jasen pogled, odločen korak, čvrst prijem in čim več lepih gorskih utrinkov, ki bodo v vas pustili globoke sledi.

Srečno!

Tine Marenče

 

TVpika.net

VideoNaZahtevo

 

Fotografije: arhiv
Aleš Poročnik
, Maja Vidmar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti