Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Uršlja gora udarila prizanesljivo

Večer: Snežni plaz, ki je v soboto dopoldne zgrmel s severne stene Uršlje gore, je sedmim mladim alpinistom zadal (le) poškodbe; srečen konec tudi zasluga ...

 Večer, ponedeljek, 17.12.2007 - Črna kronika


Uršlja gora udarila prizanesljivo

Snežni plaz, ki je v soboto dopoldne zgrmel s severne stene Uršlje gore, je sedmim mladim alpinistom zadal (le) poškodbe; srečen konec tudi zasluga reševalcev

Snežni plaz, ki se je v soboto sprožil v zgornjem delu severne stene Uršlje gore, k sreči ni terjal življenj mladih alpinistov, ki so se dopoldne poskušali povzpeti na vrh koroške gore. Tik pod vrhom je skupino trinajstih alpinistov, povečini domačinov, članov Alpinističnega odseka (AO) Slovenj Gradec, presenetila kot hudournik deroča snežna gmota in jih odnesla s sabo okoli štiristo metrov.

Zasluga hitre in dobro organizirane reševalne akcije Regijskega centra za obveščanje, Gorske reševalne službe (GRS) Prevalje, posebne policijske gorske enote Policijske uprave Slovenj Gradec, Koroškega zdravstvenega reševalnega centra in Slovenske vojske je, da so ponesrečence v približno treh urah od sprožitve plazu s helikopterjem spravili v dolino na varno, nato pa v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Med osmimi, ki so jih oskrbeli v koroški bolnišnici, je bilo šest huje poškodovanih, dva pa lažje. Helikoptersko so reševali sedem poškodovanih, štiri moške in tri ženske, medtem ko so reševalci preostale pospremili v dolino.

V plezalni smeri, na tako imenovani železarski poti ob desni drči do vstopa v žled, se je po pripovedovanju izkušenega alpinista in gorskega reševalca Franca Oderlapa sprožil plaz najverjetneje pod obremenjenostjo, potem ko se je eden od pohodnikov med hojo usedel. "Za dobre alpiniste je bila to gotovo smola, hkrati pa sreča v nesreči. Čeprav je bilo snega malo, štirideset do petdeset centimetrov, je sneg močno napihal veter. Alpinisti, zelo dobro opremljeni, med njimi poleg mladih novih članov tudi izkušeni, so hodili po skupnih stopinjah, ki so jih utirali v navezi. Ko se je plaz utrgal, je bilo dogajanje podobno kot na kegljišču. Snežni plazovi običajno potujejo s hitrostjo dvesto do tristo kilometrov na uro. V tem primeru je bilo k sreči malo snega, je pa bil teren skalnat, izredno trd. Alpiniste je nato vrglo čez skalnat skok. Če bi bilo snega več, bi posledice lahko bile hude," je povedal Oderlap, ki se je s skupino 22 gorskih reševalcev v akcijo vključil malo po 11. uri dopoldne, takoj ko so prejeli klic Regijskega centra za obveščanje.

Sporočilo o nesreči je hkrati doseglo zdravnika Jurija Gorjanca in Bojana Krznarja, diplomiranega zdravstvenika, tudi člana prevaljske GRS, ki sta bila v tem času povsem po naključju v bližini nesreče. Kot je povedal Gorjanc, sta se z bratom takrat že vračala z neodvisne ture z Uršlje gore. Ko sta izvedela za nesrečo, sta se ob hoji proti Naravskim ledinam vnovič podala na vrh, od tam pa na plazoviti predel v pomoč ponesrečencem. "Tako sva pravzaprav prva prispela na kraj nesreče, nato pa so se pridružili reševalci, med zdravniki Janez Gorjanc in Rok Maček. Takoj sem moral oceniti poškodbe in glede na oceno najhujših poškodb po vrsti pričeti imobilizacijo. Po prvih tipanjih sem lahko ocenil, da gre za poškodbe golena, stegnenice, gležnjev," je razložil Gorjanc. Ob tem je opozoril, da je žled dva dni po sneženju smrtno nevaren, četudi morda ni videti, zato v tem primeru izbrana pot, čeprav so bili alpinisti dobro opremljeni, morda ni bila najbolj primerna. Rok Šisernik, vodja slovenjgraškega AO, izkušeni alpinistični inštruktor in vodja sobotnega prvega zimskega pohoda alpinistične šole, ki v nesreči ni bil poškodovan, za medije v soboto zvečer ni hotel dati izjav, s pojasnilom, da so vse uradne izjave podali.

Vodja skupine policijske gorske enote Branko Slivnik je poudaril, da se je policija vključila v reševalno akcijo, da bi ugotovila morebitno odgovornost, vendar so jo ob ogledu strmega pobočja in naravnih okoliščin izključili. "Na okrožno državno tožilstvo bomo podali poročilo, da je tuja krivda izključena," je dodal Slivnik, ki je ocenil, da je bila reševalna akcija ena najbolj zahtevnih, kar jih pomnijo. Da je bila akcija dobro vodena in medsebojno usklajena med skoraj 40 sodelujočimi, je po končnih analizah, ki jih običajno opravijo reševalci, poudaril tudi Oderlap.

PETRA LESJAK TUŠEK


Rešeni pod goro - s helikopterjem Slovenske vojske so reševalci ponesrečence z Uršlje gore prepeljali do Ivarčkega jezera, tam jih je pričakalo reševalno vozilo Foto: (Nace Zavrl)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti