Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nepozabne dogodivščine v osrčju Azije

Savinjske novice – Irena Drobež: Potopisno predavanje o alpinistični odpravi v Kirgizijo - Nepozabne dogodivščine v osrčju Azije

Savinjske novice št. 48 z dne 30.11.2007 - Ljudje in dogodki


Potopisno predavanje o alpinistični odpravi v Kirgizijo
Nepozabne dogodivščine v osrčju Azije

Člani Planinskega društva Gornji Grad, ki so se poleti podali na alpinistično odpravo v Kirgizijo, so v petek, 16, novembra, v dvorani kulturnega doma v Gornjem Gradu z multimedijsko predstavitvijo prikazali potek odprave in lepote Kirgizije. Dan zatem so potopisno predavanje ponovili še v dvorani gasilskega doma v Lučah ter obiskovalce za uro In pol popeljali v predgorje Himalaje.

Klemen Petek, Andrej in Boštjan Pahovnik, Blaž Krznar, Marko Mermal ter Klemen Avšič so si v letošnjem letu zadali zahteven podvig. Po dolgotrajnih in zahtevnih pripravah so se mladi alpinisti vzačetku julija za več tednov podali na odpravo no Pik Lenin (7134 m) v pogorje Pamir ter na Khan Tengri (7010 m) v gorovje Tian Shan. Med pristankom v Istambulu so fantje doživeli prvi kulturni šok, nakar jih je pot vodila naprej v osrčje Azije.

Za prvi cilj si je odprava zadala osvojiti Pik Lenin, ki je pred 40 leti postal prvi osvojeni sedemtisočak za Slovenijo, Zarodi postopnega privajanja na višino so se tantje najprej podali no aklimatizacijsko turo, nato je sledil resnejši del vzpona. Med potjo so jih spremljali nenadni in močni vremenski preobrati, prebavne motnje ter težave z višino. Uspešno so se izogibali prenekaterim pastem mogočnega gorovja, soj so bili v nenehni nevarnosti snežnih plazov, strma pot pa je bila prepredena z nevarnimi ledeniškimi razpokami. Toda ob bližajočem vrhu gore so bili vsi napori pozabljeni. Po sestopu in vrnitvi v glavno mesto Biškek, so se tantje ločili, trojica se je odpravila domov, Klemen Petek, Andrej Patiovnik in Blaž Krznar pa so se odpravili še v gorovje Tian Shan osvojit sedemtisočak Khan Tengri.

Čeprav zadani podvig ni uspel vsem članom odprave je bil njihov trud v celoti poplačan, nepozabna doživetja bodo za vedno ostalo v njihovem spominu. Zahvaljujoč mladim alpinistom, ki so svoje utrinke iz popotovanja strnili v zanimiv in zabaven prikaz, se je nad lepotami daljne Kirgizije lahko prepričal sleherni obiskovalec tega potopisnega predavanja.

Irena Drobež
Kategorije:
Novosti ALP VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti