Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 11.12.07

Običajne aktivnosti za ta letni čas: občni zbori, sprejemi, nekaj tipanja v snegu... a tudi dobri športnoplezalski dosežki

Alpinistične novice

Pahnjen sem bil direktno v vakum alpinističnih novic. Minuli vikend se ni zgodilo praktično nič s področja alpinizma, razen tisoč izpraznjenih flaš na raznih sprejemih in občnih zborih. Zato je meso današnjih novic v glavnem pometeno s portalov alpinističnih odsekov in nekatere novice imajo že malo brade. A ker so zanimive in še niso bile objavljene na naših straneh so sedaj tu.

8c

Najboljšo novico sem zasledil na strani AO Kranj. Jure Bobnar je v soboto 8. novembra opravil vrhunski vzpon v Mišji peči. Preplezal je že svojo tretjo smer z oceno 8c. Na vrsto je prišla smer Corrida, ki spada med najveličastnejše smeri v steni. Nahaja se v osrednjem delu in vodi prav do roba stene. Premore torej blizu 40 dolžinskih metrov.

Praskanje v snegu

Nekaj vesti se je dalo zaslediti tudi na temo zimske alpinistike. Razmere v gorah so ta čas praviloma slabe. Pravilo je sicer potrdila Severna grapa v Vevnici, ki je v odličnih razmerah, preko spustila lepo število navez in tako poskrbela za prijeten uvod v zimsko sezono. Radovljičani Borut, Jurček in Gašper so plezali Severni raz Mojstrovke (IV/III, 350 m). Dejali so, da je bilo v smeri precej snega in zato niso videli kaj dosti svedrovcev. Ker ni bilo hudega mraza, so se imeli prav fino.

Janko Smolnikar in Andrej Seljak (oba AO Idrija) sta presodila, da morajo biti glede na novice iz Vevnice, tudi razmere v Tumovi v severni steni Jerebice v redu. Na kraju samem temu ni bilo ravno tako in našla sta dovolj borbe, da se je pivo v dolini zelo prileglo. Poletna ocena (V-/III-IV, 450 m) je ob dobrem poprhu zahtevala prave vragolije, med drugim tudi nekaj raztežajev obvoza. Nekaj globokega gaženja v srednjem delu je končno pripeljalo do škripanja v zadnjem raztežaju. Janko in Andrej sta za smer potrebovala pet ur sestopila pa sta v Možnico. Društvena kolega oče in sin, Andrej in Nejc Lužnik, sta v dveh urah in pol šla čez Severno grapo v Vevnici. Dejala sta, da vodi čez njo pravo stopnišče po katerem sta tudi sestopila.

Že sami so pripomnili, da ne gre za vrhunske alpinistične vzpone, brezdvoma pa je v njih moč najti veliko veselja in dragocenih izkušenj za resnejše zimske odisejade.

Tekma AO Matica

Na alpinističnem in športno plezalnem odseku Ljubljana Matica so se odločili, da bodo tudi oni po zgledu številnih slovenskih odsekov, izvedli interno tekmovanje: Tekmovanje se je odvijalo prejšnji teden na prvi ljubljanski umetni steni (se motim?) v OŠ Nove Jarše. Legendarna stena je sedaj doživela prenovo in Matičarji prav z veseljem spet plezajo po njej. Fotoreportažo si lahko ogledate na straneh AO Matice.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku "Alpinistične novice 11.12.07"

Janko Smolnikar,

Kratka pripomba na Praskanje v snegu (odstavek o Jerebici).

OK, pivo v dolini se je res prileglo, bi bilo pa smiselno dati tisto borbo in vragolije v narekovaje . Tudi obvozila sva le eno mesto (v 3. raztežaju). Povedano po pravici in gledano v celoti (dostop, plezarija, sestop), so bile razmere v Jerebici idealne. Če bi bilo snega več, bi bila dostop in sestop dolga in naporna, Jerebica pač, plezarija pa "dolgočasna".

LP Janko

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti