Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prihaja praznično leto za slovenske planince

Dnevnik - Dragana Stankovič: Z iztekajočim se letom smo v Planinski zvezi Slovenije (PZS) zelo zadovoljni. Zgodil se je zakon o planinskih poteh, ki nam garantira svobodo gibanja, torej na lastno odgovornost na poteh s planinskimi označbami

Dnevnik, ponedeljek, 10.12.2007 - Slovenija


Prihaja praznično leto za slovenske planince

METLIKA - "Z iztekajočim se letom smo v Planinski zvezi Slovenije (PZS) zelo zadovoljni. Zgodil se je zakon o planinskih poteh, ki nam garantira svobodo gibanja, torej na lastno odgovornost na poteh s planinskimi označbami, teh je skoraj 7000 kilometrov. Med športnimi plezalci imamo dve svetovni prvakinji, alpinisti so dobili dve najvišji svetovni priznanji," je na svečani seji PZS v soboto v Metliki našteval njen predsednik Franci Ekar. Svojim dolgoletnim in zaslužnim članom so ob tej priložnosti podelili petintrideset svečanih listin in spominskih plaket zveze.

Med največje uspehe leta vodstvo zveze izpostavlja tudi pridobitev statusa društva, ki deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave. "To pomeni, da smo tudi mi stranka v postopku, denimo v primerih, kot sta Volovja reber, Triglavski narodni park," dodaja Ekar. V PZS članstvo v zadnjih dveh letih raste, zlasti v manjših planinskih društvih. Članov je že več kot 53.000. Med njimi je 1400 vodnikov, več kot dvesto inštruktorjev alpinizma in preko sto varuhov gorske narave.

Vodstvo je pohvalilo tudi delo gospodarjev vseh 170 planinskih koč, ki so letos gostile 1,3 milijona obiskovalcev. Pri tem je ponovno opozorilo na nerazumevanje pristojnih ministrstev za sofinanciranje obnove koč, medtem ko je po besedah generalnega sekretarja PZS Danila Sbrizaja povsem drugače s Slovensko vojsko, ki jim zagotavlja brezplačen helikopterski prevoz pri obnovah in vzdrževanju planinskih poti in koč. "Brez tega bi bile obnove nemogoče. Lani je SV za nas opravila 35 helikopterskih ur," pravi Sbrizaj.

V prihodnjem letu čaka člane PZS kar nekaj obletnic, med drugim 60 let zveze, 230 let prvega vzpona na Triglav ter 150-letnici rojstev Henrika Tume in Juliusa Kugyja. Aprila bodo svečano odprli botanično naravovarstveno pot Karla in Žige Zoisa na območju Storžiča in Krvavca. Metlika pa bo ponovno gostila slovenske planince, in sicer ob dnevu planincev, 7. junija, na Krašnjem vrhu.

Dragana Stankovič

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti