Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bil je zmaj, zdaj je mir

Total tedna - Dario Corteze: Mirna gora slovi po marsičem, predvsem pa po tem, da je na njej mir, kar glede na ime ne preseneča.

Total tedna, 7. december 2007 - stran 6: Jaz pa pojdem


Bil je zmaj, zdaj je mir

Mirna gora slovi po marsičem, predvsem pa po tem, da je na njej mir, kar glede na ime ne preseneča. Bilo je namreč tako, da je v votlini pod vrhom živel zmaj, katerega menda edini namen na tem svetu je bil delati škodo ljudem.

To je počel na dva načina; najprej tako, da je iz jame napuhal toliko oblakov in megle, da se je iz njih stresla toča naravnost na ne tako oddaljena belokranjska polja. Kadar mu to ni bilo dovolj, je poletel navzdol in se po poljih še povaljal, če je bilo mogoče takrat, ko je bil pridelek tik pred spravilom. Ampak nekako se je zgodilo, da so se kmeti enkrat odpravili do jame in jo preprosto zazidali. Od takrat je na gori mir. Med tednom sploh, konec tedna pa je živahneje, saj se tam gor stika nešteto poti. Tako nas steber z nadštevilnimi kažipoti pri planinskem domu na Mirni gori med drugim pouči, da je od tam do Triglava le 40 ur hoje. Ampak menda ne naredimo narobe, če najprej stopimo na več kot 1800 metrov nižji, a le pet minut hoje oddaljeni vrh Mirne gore. Za tem se okrepčamo v domu, ki je v tem letnem času odprt vsak dan, razen ponedeljka in torka. Bo dovolj. Le navzdol še stopimo, pa ne prehitro. Triglav že počaka.

 

Vrnemo se torej na izhodišče, v nekdanjo kočevarsko vas Planina, iz katere smo pred tem na vrh po gozdni učni poti hodili komaj pol ure. Do Planine, kot se še spomnimo, smo se pa pripeljali po sedem kilometrov dolgi cesti iz Vrčic na prvem razcepu levo , čeprav bi se tja lahko vzpeli tudi peš iz Črnomlja ali Rožanca. Ampak drugič. Za obisk 1048 metrov visokega vrha na robu Kočevskega Roga, visoko nad Belo krajino, v tem času že prijata višje izhodišče in krajši pristop.

Izhodišče gozdne učne poti na Planini je nazorno označeno, pri sestopu pa uberemo drugo pot, ki je prav tako del gozdne učne poti, saj je ta krožna. Od planinskega doma sestopimo do označenega razcepa in zavijemo proti Zmajevi dolini, gremo skoznjo in se po vlaki spustimo do ceste, po kateri gremo le še navzdol na izhodišče. Vsega skupaj hodimo približno uro. Orientacija je preprostejša s turistično karto občine Semič (1:50000) in zloženko Mirna gora, ki je izšla v sklopu projekta Po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine. Uporabna je tudi izletniška karta Bela krajina (1:50000).

Dario Cortese

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti