Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Spet na Ig ...

To so imeli v mislih načelniki mladinskih odsekov planinskih društev širom Slovenije, ki so se v soboto, 17. novembra, odpravili proti tej točki v osrčju Slovenije.


Osnovno gradivo smo (na našo prošnjo ob najavi Zbora) prejeli že konec novembra, povzetek poročil pa 4. decembra a - se je tedaj vse zgrnilo na nas in objave do danes nismo uspeli dokončati; se opravičujemo vsem, avtorjem in našim obiskovalcem!



»Spet na Ig ...«

To so imeli v mislih načelniki mladinskih odsekov planinskih društev širom Slovenije, ki so se v soboto, 17. novembra 2007, odpravili na pot proti tej točki v osrčju Slovenije. Verjamem, da so njih in njihove spremljevalce navdajali precej mešani občutki, saj so ti Zbori mladinskih odsekov iz leta v leto kazali nove obraze. Na eni strani srečanje z istomislečimi ljudmi cele Slovenije, nove izkušnje, nove ideje in nenazadnje nove vezi, na drugi strani pa morebitna neskončna seja z uradnim pridihom, ki lahko postane ne le dolgočasna, ampak tudi duhamorna. Sam sem se tja peljal prvič, kar je precej ironično, saj sem na čelu MO PD Velenja že štiri leta, letos pa grem na Zbor prvič in to zato, da odpredavam okroglo mizo. Lep začetek, ni kaj. Sam sem eden tistih planinskih ljudi, ki ne mara preveč formalnosti, zapisnikov, sej, uradnih zahval, pohval ali pač vsega, kar spremlja takšne dogodke, pri katerih se moramo vsi lepo vesti in predvsem z odobravanjem prikimavati ter poslušati govore o dobrem delu, novih možnostih in celo uživati v tem. No, zato me vsa ta leta ni preveč vleklo tja dol na Ig. Vendar pa je letošnje leto zares nekaj posebnega. Zame zaradi dejstva, da sem postal član Upravnega odbora Mladinske komisije PZS, za komisijo samo pa to, da se je končno spet ustvarila nekakšna sinergija in energija za delo. Preprosto zato, ker smo na eno mesto po usodi naključij padli ljudje podobnega karakterja. Vodilo tokratnega srečanja je bilo torej presenetiti na celi črti. Seveda smo se držali ustaljenih meril sprejema, zahval, govorov in pobud, smo pa skušali stvar narediti malo bolj vihravo, kot se spodobi za planinske funkcionarje, ki pred številom svojih let še nimajo cifre 3. Sam precej težko ocenim, ali nam je uspelo, a sodeč po odzivu ni bilo slabo. Predstavitev nove spletne strani, ki je, mimogrede, že na starem naslovu, pa izid novega planinskega hita: »Greva pod objem gora«, pa PowerPoint predstavitve, aktualna okrogla miza o Mladinskih voditeljih in še bi lahko našteval. Sam pa sem bil najbolj vesel domačega peciva, ki smo ga postregli na koncu, in naj vam povem, morate poskusiti tisto sladko čokoladno pecivo z vanilijevo kremo - če bo naslednje leto komisija zanič, se splača priti na Ig tudi samo zaradi njega.

Uroš Kuzman,
podpredsednik MK PZS


 

Poročilo o delovanju Mladinske komisije PZS
v obdobju od decembra 2006 do novembra 2007

Upravni odbor MK PZS
UO MK je imel 10 sej, od tega sta bili dve korespondenčni, sedem običajnih v prostorih PZS in ena dvodnevna v Orožnovi koči pod Črno prstjo. Člani UO so sodelovali na lanskem sejmu Gibanje in šport, na Srečanju treh dežel in na Festivalu prostovoljstva, organizirali Razpis MK PZS in Zbor mladinskih odsekov 2007.

Predsedstvo MK PZS
Predsedstvo MK je imelo štiri seje in en dvodnevni delovni sestanek na bivaku Za akom, vmes pa je bilo še veliko neformalnih srečanj in pogovorov, število je verjetno vsem neznano.

Predsednica MK PZS
Prisotna sem bila na regijskem in državnem tekmovanju Mladina in gore, Srečanju treh dežel, Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT), sejah odborov MK PZS, Upravnega odbora PZS in Komisije za usposabljanje in preventivo PZS, poleg tega pa sem aktivno sodelovala pri pripravi razpisov, pregledovanju prispelih vlog na razpis MK PZS, postavljanju internetne strani in pripravi knjižice Akcije MK PZS v 2008. Sem članica Programskega sveta PUS Bavšica, ki je prevzel naloge gospodarja PUS Bavšice, in Komisije za oblikovanje informacijskega sistema na PZS. Vodila sem skupino za pripravo Zbora mladinskih odsekov 2007.

 
Odbori MK PZS

Odbor za vzgojo in izobraževanje (vodja Maja Mohar)
Večji del sej in sestankov je bil namenjen novemu izobraževalnemu programu Mladinski voditelj. Ta je bil poleti tudi izpeljan in sicer se ga je udeležilo 28 srednješolcev in študentov. S celotno izvedbo seminarja smo bili zadovoljni tako vodstvo kot tudi udeleženci. Zaradi velikega povpraševanja in števila prijav bomo v naslednjem letu izpeljali dve izmeni.

Odbor za orientacijo (vodja Dušan Prašnikar)
Pod njegovim okriljem so bila organizirana planinska orjetacijska tekmovanja v osmih področnih ligah ter v soorganizaciji z Gorenjsko ligo Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT), katerega se je udeležilo 68 ekip. Seminar orientacije je potekal oktobra na Menini planini v odličnih meglenih razmerah, uspešno ga je zaključilo vseh sedem udeležencev.

Odbor za mednarodno sodelovanje
(vodja Zdenka Mihelič)
Na Srečanju treh dežel so bili navezani stiki z mladimi z Avstrijske Koroške in Furlanije Julijske krajine. Naša predstavnica v Youth Commission UIAA se je udeležila seje v Münchnu in tudi med letom aktivno sodelovala pri njihovem delovanju ter preko Mladinske priloge oglaševala tabore v tujini ter omogočila zmagovalcem tekmovanja Mladina in gore udeležbo na mednarodnem taboru v Italiji.

Odbor za mentorje planinskih skupin
(vodja Janja Klančnik)
Letos 13. januarja se je v Mežici odvilo državno tekmovanje Mladina in gore. Regijsko tekmovanje je gostovalo v Podnanosu, Gornji Radgoni in Črnomlju, udeležilo pa se ga je 70 ekip, od tega se jih je 27 udeležilo na državno tekmovanje prihodnje leto v Škofji Loki. Zaradi velikega zanimanja sta se odvila dva Seminarja za mentorje planinskih skupin in sicer v Pomurju in Bavšici in ravno tako dve Izpopolnjevanji za mentorje PS (Okrešelj in Bavšica).

Vodniški servis Izidor
(vodja Uroš Kuzman)
Tedne turne smuke 2007 so z 21 udeleženci potekali na Komni v dveh izmenah. Druga akcija je bil izlet z Zlati znak MK PZS, ki je bil predviden 5. maja na Rogatec, a je zaradi slabšega vremena nato potekal na Lepenatko. Izleta se je udeležilo 50 dobitnikov s spremljevalci. Zaradi neizvedbe izleta lani je bilo prijav veliko, vendar tudi nekaj odpovedi zaradi vremena, zato bo tudi v 2008 izlet izveden.

Založniški odbor (vodja Bojan Blažica)
Preko celega leta je odbor skrbel za izdajanje Mladinske priloge Obvestil PZS, v novembru pa je izšla tudi vsakoletna knjižica akcij, Akcije MK PZS v letu 2008. Organiziran je bil likovni natečaj, prispele izdelke bo ocenila komisija in določila zmagovalca. Nov projekt je bila temeljita prenova internetne strani, ki si jo lahko zdaj ogledate na naslovu MK.pzs.si v novi preobleki in z novimi vsebinami, služila pa bo boljši obveščenosti naših članov in večji dostopnosti podatkov.

Predsednica MK PZS
Vanja Kovač

PZS: Mladinska komisija

 

 

Zbor mladinskih odsekov - program

        Okrogla miza



              
                 Zbor

      Delovno predsedstvo 



  Pozdrav podpredsednika PZS

              Anketa

  Zahvala avtorjem Planinske šole


Fotografije:
Neva Zupanc
, Andrej Rožič, Bojan Blažica

Kategorije:
Novosti MLA SLO Vse objave
Značke:
MLA novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti