Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Boj za skalp najbolše/najboljšega Rašičana

AO Rašica: tradicionalna tekma v športnem plezanju v telovadnici OŠ Šentvid.
Deževna sobota, bogate nagrade ali pa želja po druženju so tokrat pripomogli, da smo se v še večjem številu, kot pretekla leta, zbrali v telovadnici osnovne šole, v kateri med tednom pridno treniramo ...


Tradicionalna tekma AO Rašica v športnem plezanju

»Boj za skalp najboljše/najboljšega Rašičana«

V soboto, 24. novembra 2007, je bila v telovadnici OŠ Šentvid tradiconalna tekma v športnem plezanju.

Deževna sobota, bogate nagrade ali pa želja po druženju so tokrat pripomogli, da smo se v še večjem številu, kot pretekla leta, zbrali v telovadnici osnovne šole, v kateri med tednom pridno treniramo na »naši bolderci«.

Prvi je plezalke obul kar plezalski Martin Krpan, sam Jure Golob, ki je v tekmovalnih smereh demonstriral elegantno plezarijo in pokazal tekmovalcem, da so smeri splezljive. Po Juretovem plezanju, se je odvalil kamen od srca tudi novopečenim rašiškim postavljavcem smeri (Aljaž Škerlavaj, Gašper Rak, Janez Toni, Matic Standeker in Simon Stušek), ki so noč pred tekmo preživeli v telovadnici, med oprimki in stopi, nemalokrat pa že utrujeni pripomnili »uh, tale Valič je pa car!«. Miha Valič je bil namreč vsa dosedanja leta postavljavec smeri, to leto pa je predal nalogo drugim in se tako lahko končno tudi sam pomeril v rašiški dirki.

Otvoritev tekmovalne dela so opravile dame, atraktivno plezanje v razkoraku (komentator Matic Radelonghi je ta del smeri označil za zdrizast moker kamin) pa je marsikatero popeljalo do vrha smeri in vstopnice za finale. Sledili so tečajniki generacije 2007/08, za nekatere izmed njih so bili to prvi plezalski koraki. Polfinale moških (kasneje je bila to tudi finalna ženska smer) je potekal po liniji oprimkov, kjer se je marsikdo vprašal »ja, kje so pa stopi?«, postavljavci pa so se ob tem namuznili »sej so!....trije!« čeprav je smer delovala kot trd oreh, pa so rašiški najboljši z vpetim vrhom odplezali v finale.

Vsako leto organizatorji poskrbijo za presenečenje z ekshibicijsko kategorijo. Sprva je bilo mišljeno slepo plezanje na čas; ob dveh zjutraj, ko ti od pomanjkanja spanca po glavi rojijo že neumnosti, pa so se postavljavci v šali dogovarjali o simulaciji višinskih razmer. »Ja nič, nekaj čez oči (simulacija snežne slepote), pa neki, da bojo mal težje dihali! Pa še kej atraktivnega za publiko! Kaj bomo pa z unimi predpasniki, ki so darilo sponzerjev?« Trije tekmovalci ekshibicijske tekme (ki ob prijavi niso vedeli, kaj jih čaka) so se v višave šentviške telovadnice podali opremljeni z zatemnjeno plavalno masko, prirejeno snorko, ki jim je oteževala dihanje in, ker na višini ponavadi zebe, oblečeni (samo) v predpasnike in spodnjice. Fantje (še dobro, da se je prijavil samo moški del) so nalogo sprejeli in opravili po moško, za pogum so si vsi prislužili bogate nagrade naših sponzerjev. Sodeč po izidu tekme, višino najbolje prenaša Tadej Debevec, sledita mu Matevž Kramer in Blaž Grapar. Vsem trem pa gredo čestitke za nesramežljivost!

Zabavnemu delu je sledil resnejši, finalni del. Zopet v vrstnem redu – ženske, tečajniki in moški. V finale se je uvrstilo prvih osem iz vsake kategorije, plezanje je potekalo tekoče in kmalu smo bili priča superfinalu v moški kategoriji. Nekdanji načelnik, Tadej Debevec, je suvereno še enkrat dokazal, da mu previsne strehe ne predstavljajo težav in si prislužil prvo mesto v moški kategoriji pred Borisom Kurnikom in Brinom Štabucom. Da so Debevčki najbolj uplezana rašiška družinica, je poskrbela Minca Mramor Debevec, ki si je nekaj mesecev po porodu priplezala drugo mesto pri ženskah, tokrat ji je lanski skalp prevzela Vesna (nekdaj Britovšek, zdaj) Pavlovič. Tretje mesto sta si delili Nina Bernard in Ana Senegačnik. Da tudi dame tečajnice niso od muh, je dokazala Maja Černe, ki je zasedla v tečajniški kategoriji tretje mesto, prvo pa sta si razdelila Simon Rakovec in Peter Praznik.

Po zaključenem tekmovalnem delu, je sledila podelitev nagrad tekmovalcem. Brez nagrad naših sponzorjev, tekma ne bi bila tako zanimiva, zato na tem mestu še enkrat zahvala vsem, ki so prispevali nagrade za zmagovalce in finaliste: Pac sports, Jože Senegačnik, Iglu šport, Orbico d.o.o., Exotic tours, Citywall, Sidarta, spletna trgovina Kibuba, Dumo, Trgovina Pohodnik in spletna trgovina ClimbersOnly. Med ostale tekmovalce smo razdelili nagrade ostalih sponzorjev in prijateljev odseka: Adacta d.o.o., Zavarovalnica Triglav d.d., Adria lab in SIQ.

Za polne želodčke tekmovalcev in gledalcev je poskrbel generalni sponzor Šendtvič, posebna zahvala pa tudi OŠ Šentvid, ki nas prijazno gosti v svojih prostorih.

Še enkrat čestitke vsem tekmovalcem in zahvala sponzorjem ter vsem, ki ste pomagali pri izvedbi tekme.

Se vidimo na prihodnji rašiški dirki!

AO Rašica

Alpinistični odsek Rašica - slikovna reportaža

 

  

       Kateri so najboljši?

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave
Značke:
PLE novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti