Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Štirje možje na znamkah

Primorske novice – Tomo Šajn: med njimi je tudi gornik in fotograf Bogumil Brinšek

Primorske novice, sobota, 8. decembra 2007 - SOBOTA


ILIRSKA BISTRICA ► Primorsko numizmatično društvo izdaja znamke znanih rojakov

Štirje možje na znamkah

Filatelistična sekcija Primorskega numizmatičnega društva iz Ilirske Bistrice je v sodelovanju s Pošto Slovenije pred dnevi izdala prve štiri znamke znanih ljudi, ki so bili doma na Bistriškem. Na prvih štirih znamkah so upodobljeni pesnik Dragotin Kette, gornik in fotograf Bogumil Brinšek, slikar krajinar France Pavlovec in čebelarski izumitelj Anton Žnideršič.

Vsi štirje znani bistriški rojaki so bili že doslej tako ali drugače povezani z ustanovami in društvi na Bistriškem. Po Dragotinu Ketteju (1876-1899), rojenem na Premu, nosi ime ena od bistriških osnovnih šol, po njem se imenuje moški pevski zbor in včasih je bilo njegovo ime povezano z najvišjim priznanjem v občini na področju kulture. Pred šolo njegovega imena stoji doprsni kip, na Premu je urejena njegova spominska soba, v Ilirski Bistrici pa nosi ena od ulic njegovo ime. Med štirimi bistriškimi velmožmi, upodobljenimi na znamkah, je Kette, član znamenite četverice slovenske modeme, nedvomno najbolj znan tudi v širšem slovenskem prostoru.

Akademski slikar France Pavlovec (1897-1959), rojen v Trnovem, je bil domačin, ki pa je živel v rodnem kraju je v mladosti. V slovenskem slikarstvu velja za enega najboljših krajinarjev, po njem pa se imenuje bistriško likovno društvo. Na stavbi železniške postaje je spominska plošča, ker je bil rojen v čuvajnici, kjer je živela njegova družina.

Bogumil Brinšek (1884-1914) je bil rojen v Trnovem, v trgovski družini. Bil je izjemen alpinist, raziskovalec kraškega podzemlja, smučar, fotoamater, tajnik prvega foto-kluba na Kranjskem in duša planinske druščine, imenovane Drenovci. Padel je kot avstro-ogrski vojak leta 1914 na Drini, kjer je tudi pokopan. Po Brinšku se imenuje strokovna knjižnica bistriškega planinskega društva in ena od mestnih ulic v novem naselju Gaberje.

Četrti mož upodobljen na znamkah, je Anton Žnideršič Košomatov (1874-1947), eden najpomembnejših mož Ilirske Bistrice ob koncu 19. in v prvih desetletjih 20. stoletja. Bil je pomemben gospodarstvenik, strasten čebelar in izumitelj znamenitega AŽ panja, ki je prinesel revolucijo v čebelarstvo. Leta 1989 je ustanovil tovarno Pekatete, ki jo je pozneje, ko se je pred fašizmom umaknil v staro Jugoslavijo, preselil v Ljubljano. V Bistrici je leta 1907 ustanovil prvo čebelarsko zadrugo v deželi Kranjski, ki pomeni začetek organiziranega dela čebelarskega društva. Društvo, ki je letos praznovalo 100-letnico, nosi njegovo ime, po njem pa se imenuje tudi druga bistriška osnovna šola, pred katero stoji njegov doprsni kip.

Kot nam je povedal Vojko Čeligoj, predsednik Primorskega numizmatičnega društva in pobudnik za izdajo znamk, sta pri tem projektu sodelovala oblikovalec Romeo Volk in Bogdan Rolih, ki je poskrbel za računalniško obdelavo.

Za prihodnje leto ima društvo v načrtu štiri nove znamke, seznam zaslužnih rojakov pa je dolg. Z upodobitvijo na znamkah jih želijo iztrgati pozabi in tudi približati ljudem. Prva serija znamk je že pošla, zato bodo v teh dneh poskrbeli za ponatis.

TOMO ŠAJN
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti