Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najdba stopinj v Katmanduju oživila legendo o jetiju

Dnevnik: Zgodbe o veliki snežni opici že skoraj stoletje burijo domišljijo alpinistov

Dnevnik, torek, 04.12.2007


Najdba stopinj v Katmanduju oživila legendo o jetiju

Zgodbe o veliki snežni opici že skoraj stoletje burijo domišljijo alpinistov

KATMANDU - V pokrajini Khumbu, na območju, kjer je tudi Mount Everest, so na bregu reke Manju na višini 2850 metrov našli domnevne stopinje jetija - legendarne velike snežne opice oziroma človeku podobne živali. Ameriški televizijski program Destination Truth je v Nepal poslal devetčlansko raziskovalno ekipo, opremljeno z infrardečimi kamerami, ki naj bi pomagala razrešiti skrivnost jetija.

Ekipa je na enotedenski odpravi našla tri velike stopinje, ki ustrezajo domnevni velikosti jetija. Prva je odtis desnega stopala s petimi prsti, dolgega 33 centimetrov in širokega 25 centimetrov, drugi pa sta bili delna odtisa velikega stopala. Josh Gates, gostitelj tedenske televizijske serije o skrivnostnih stvorih, je, potem ko se je vrnil iz Katmanduja, dejal: "Ne verjamem, da gre za medvedjo stopinjo. Gre za nekaj, kar nam je neznano." Dodal je, da imajo stopinje antropomorfne, torej človeške značilnosti.
Gates, po izobrazbi arheolog, sicer ni prepričan o obstoju jetija. Povedal je, da bodo stopinje, ki so bile po njegovem mnenju sveže, stare le kakšnih 24 ur, poslali v laboratorij v Združene države Amerike. "Stopinje so tako dobro ohranjene in neokrnjene, da sem navdušen nad njimi," je povedal. Na vprašanje, kako to, da so našli samo tri stopinje, pa je odgovoril, da je teren na tej višini večinoma kamnit.
Najnovejše odkritje bo zagotovo sprožilo nova ugibanja o jetiju. Zgodbe o divji in kosmati živali, ki so jih pripovedovali himalajski šerpe in vodniki, burijo domišljijo tujih alpinistov že od leta 1920. Jetija so iskale številne odprave, nekatere so v lovu na stopinje celo preplezale goro. Vendar bitja ni še nihče videl, zato so mnenja o njegovem resničnem obstoju različna.

Poročila o skrivnostnem snežnem človeku segajo stoletja v preteklost. Nekateri lokalni šerpe verjamejo, da v Himalaji prebivajo čudna bitja, pred katerimi jih varuje jeti, drugi pa ga vidijo kot uničevalca in vsiljivca. Edini morebitni dokaz o obstoju jetija - jetijevo lobanjo oziroma lasišče - hranijo v budističnem samostanu blizu Everesta. Znanstveniki, ki so najdbo pregledali, so ugotovili, da je narejena iz antilopjega usnja, drugi izvedenci pa se s tem ne strinjajo. V petdesetih letih pa je britanski raziskovalec Eric Shipton posnel fotografije odtisov v snegu, o katerih so nekateri prepričani, da jih je pustil jeti.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti