Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Muzejska razstava manj znanih fotografij

Večer: ... iz Triglavske muzejske zbirke v - Galeriji Liznjekove domačije
Žal do sedaj nismo imeli možnosti, da bi muzejsko zbirko uredili in računalniško obdelali.

Večer, četrtek, 6. december 2007 - NARAVA, GORE IN LJUDJE


Muzejska razstava
manj znanih fotografij iz Triglavske muzejske zbirke

Izbrane fotografije so iz muzejske zbirke v Mojstrani in predstavljene v Kranjski Gori, v Galeriji Liznjekove domačije. Iz planinske fototeke je naslov razstave, ki jo bodo odprli danes, v četrtek, 6. decembra, ob 17. uri v Galeriji Liznjekove domačije na Borovški cesti 63 v Kranjski Gori. Eli Gradnik, kustodinja Triglavske muzejske zbirke v Mojstrani, je povedala, da so razstavo pripravili iz obsežnega fonda fotografskega gradiva s planinsko tematiko. "Žal do sedaj nismo imeli možnosti, da bi muzejsko zbirko uredili in računalniško obdelali. Zato je bil material le pregledan in delno identificiran. Neprecenljiv pri tem je bil prispevek pokojnega oskrbnika Avgusta Delavca, ki je ob svojem izredno velikem in širokem poznavanju planinske zgodovine pri mnogih fotografijah lahko povedal tudi zanimive zgodbe, ki so vsaki fotografiji dale posebno vrednost in čar nekdanjih časov. Pred sedmimi leti se je z Vlastom Kopačem, častnim predsednikom PZS in poznavalcem starejše planinske zgodovine, dogovarjal, da bi skupaj pregledala fotografsko gradivo in ga skušala čim več prepoznati. Žal sta oba že umrla, tako je nekaj gradiva ostalo neidentificiranega. In te naloge smo se lotili letos. Pomoč nam je ponudil France Malešič, zdravnik, gorski reševalec in planinski pisec, zbiralec gradiva o nesrečah in zgodovini reševanja v gorah. Z njegovo pomočjo in sodelovanjem ostalih poznavalcev skušamo prepoznati čim več gradiva. Fotografije tudi skeniramo in računalniško obdelujemo ter vnašamo v muzejski računalniški program."

Tokratno razstavo so pripravili iz do sedaj obdelanega gradiva. Gre za izbor petindevetdesetih manj znanih ali celo neznanih, večinoma še neobjavljenih fotografij. Izbrane fotografije segajo v čas od druge polovice 19. stoletja do petdesetih let 20. stoletja. Eli Gradnik opozarja na deset vsebinskih sklopov, ki jih oblikujejo: Piparji, Drenovci, nekateri gorski vodniki, Turistovski klub Skala, v Vratih, nesreče, med vojno, prvi povojni tečaji, tečaji gorske reševalne službe in ostalo. Zelo veliko gradiva je povezanega s skalaši, ki so tudi najobsežneje predstavljeni.

"Pri izboru sva se avtorja znašla v zadregi, pa ne zaradi pomanjkanja gradiva, temveč ravno obratno. Lepih, zanimivih in pričevalnih fotografij je toliko, da sva le s težkim srcem izločala mnoge, ki bi prav tako zaslužile mesto na razstavi. Zavedava se, da predstavljeni podatki niso popolni in da verjetno manjka še kaj pomembnega. Vesela bova, če boste, obiskovalci, poleg svojih vtisov v knjigo vpisali tudi kakšen podatek, ki vam je znan. Razstava je tako vabilo, da se nam pridružite pri identifikaciji fotografij. Dokončno identificirano in obdelano fotografsko gradivo nam bo v prihodnosti v veliko pomoč pri pripravi stalne postavitve in občasnih razstav v načrtovanem planinskem muzeju v Mojstrani," je še povedala Eli Gradnik.

Galerija Liznjekove domačije je odprta od torka do petka od 10. ure do 16.30 ter v soboto in nedeljo od 10. do 17. ure. Razstavo z naslovom Iz planinske fototeke si lahko ogledate do 27. januarja 2008.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti