Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zahvala avstrijskima planincema

Večer - Urška Šprogar: Zlati častni znak PZS sta prejela Reinhold Dörflinger in Kurt Delisch, avstrijska gorska reševalca in prijatelja slovenskega planinstva

Večer, četrtek, 6. december 2007 - Stran: NARAVA, GORE IN LJUDJE


Zahvala avstrijskima planincema
za sodelovanje in pomoč slovenskim planincem

Zlati častni znak PZS sta prejela Reinhold Dörflinger in Kurt Delisch, avstrijska gorska reševalca in prijatelja slovenskega planinstva, za stalno sodelovanje gorskih reševalnih služb avstrijske Koroške, italijanske Furlanije in Slovenije

Pred dnevi sta na povabilo Planinske zveze Slovenije (PZS) prišla v Ljubljano planinca, gorska reševalca iz Avstrije, Reinhold Dörflinger in dr. Kurt Delisch, s katerima nas veže več deset let uspešnega sodelovanja v dobro slovenskega planinstva. "Še posebej so jima hvaležni tisti ljudje, ki so v gorah potrebovali pomoč in nevede imeli koristi od njunega direktnega ali posrednega delo," je ob podelitvi zlatega častnega znaka PZS povedal mag. Franci Ekar, predsednik Planinske zveze Slovenije.

Priznanje za pomoč

Dr. Kurt Delisch, odvetnik, je 27 let predsedoval avstrijski planinski zvezi (ÖAV) za deželo Koroško, 21 let predsedoval avstrijski gorski reševalni služb za deželo Koroško in bil dolga desetletja član zveznega vodstva avstrijske gorske reševalne službe. Zagovarjal in podpiral je dobro sodelovanje med planinci in njihovimi društvi s Koroške s planinci in društvi iz Slovenije. Pred 43 leti je sodeloval pri ustanovitvi planinske organizacije treh dežel: avstrijske Koroške, italijanske Furlanije in Slovenije. Ta vsakoletna srečanja potekajo brez prekinitve še danes. Dr. Delisch je dajal vzgled prijateljskemu sodelovanju s slovenskimi planinci in reševalci ter podpiral slovensko PD na avstrijskem Koroškem. Od konca šestdesetih let je omogočal predstavnikom slovenskih gorskih reševalcev udeležbo na avstrijskih tečajih v letnih, zimskih in ledeniških razmerah, ponudil pomoč v primeru nesreč jugoslovanskih državljanov in pripomogel k vse tesnejšemu strokovnemu in organizacijskemu sodelovanju med gorskoreševalnima organizacijama avstrijske Koroške in slovenske GRS, kar je preraslo v stalno sodelovanje gorsko reševalnih služb avstrijske Koroške, italijanske Furlanije in Slovenije z imenom Alpe-Adria. V času, ko v Jugoslaviji ni bilo mogoče nabaviti sodobne reševalne opreme, je posredoval vzorce take opreme, ki so jo potem izdelovali pri nas. Med reševalnimi postajami in gorskimi reševalci so se zaradi mnogoterih organiziranih skupnih prireditev stkale prijateljske vezi, ki so pri reševalnem delu še kako pomembne.

Za skupne reševalne akcije

Reinhold Dörflinger je uslužbenec koroške deželne uprave, enajst let podpredsednik Mednarodne komisije za reševanje v gorah (IKAR), dvanajsto leto predseduje gorski reševalni službi Avstrije, lani se mu je izteklo 16 let predsedovanja avstrijski gorski reševalni službi za deželo Koroško. Sodeloval je pri pripravi in izdaji trijezičnih navodil za planince in reševalce, od katerih so nekateri dokumenti doživeli že tretji ponatis. Dörflinger je v gorskih reševalnih službah Alpe-Adria uvedel predstavitev reševanja med avstrijskimi in slovenskimi postajami GRS. Sodeloval je pri pripravi dokumenta o sodelovanju in pomoči med republiko Avstrijo in Slovenijo ob naravnih in drugih hudih nesrečah in zapisal določila, ki v nujnih primerih poenostavljajo mejne prelete zračnih plovil pri gorskoreševalnih in drugih nesrečah. Omogočil je, da so naši gorski reševalci imeli možnost več ogledov njihove baze za letalsko reševanje, policijskega centra treh dežel v Vratcih-Meglarjah, udeležbo na posvetovanju o težavah letalskega reševanja v Avstriji. Podprl je željo PZS in GRS pri ponovnem vključevanju v Kuratorij za varnost v gorah v Avstriji in pripomogel k reševanju problemov, ki so nastali ob nesrečah avstrijskih ponesrečencev v Sloveniji in naših v Avstriji.

Mag. Franci Ekar, predsednik PZS je ob predaji odlikovanj izrazil obema spoštovanje in čast, ter se jima zahvalil za vse, kar sta naredila v dobro našim obiskovalcem gora in na področju gorskoreševalnega dela.

Po prejemu priznanja je dr. Kurt Delisch povedal, da bomo v Šengenu ponovno delali skupaj, brez da bi nas razdeljevale meje: "Planinci pa smo kljub mejam stalno tesno povezani, povezovale so nas iste planine, njim smo pripadali in zato smo sodelovali. Planine so bile naša domovina in gorski reševalci pripadamo ljudem v planinah." Za nami so časi, ko je bilo na obeh straneh meje težko in tudi pomoč v gorah je imela le majhne možnosti. Ko je bila meja zaprta, so nas zamejski planinci oskrbovali s planinsko opremo, skupaj smo odprli tudi Pot prijateljstva; po 20 vrhov v Avstriji, Italiji in Sloveniji." Te misli je nadaljeval Franci Ekar, ko je dejal: "Ker ne bo več omejitev, bodo lahko tudi gorsko reševanje v našem prostoru urejale evropske zavarovalnice in spet bo potrebna sinhronizacija in dobro sodelovanje. Aktivnosti se bodo nadaljevale pri v spreminjanju graničarskih poti v planinske poti, kot tudi pri nadaljevanju namestitev avstrijskih čistilnih naprav v karavanškem loku, kar bomo razširili na preostala področja gora, tudi na Pohorje."

URŠKA ŠPROGAR
Planinska zveza Slovenije

27.11.2007 - PREDSEDNIK AVSTRIJSKE GORSKE REŠEVALNE SLUŽBE RAINHOLD DORFLINGER IN PODPREDSEDNIK MEDNARODNEGA ZDRUžENJA IKAR OBISKAL PZS
 
V torek 27. novembra  so na PZS na priložnostni slovesnosti odlikovali za dolgoletno sodelovanje med PZS in OEAV še posebej na področju gorskega reševanja tudi slovenskih planincev predsednika avstrijske GRS Reinholda Dörflingerja in starosto med avstrijskimi gorskimi reševalci dr. Kurta Delisch-a za skoraj pol stoletno sodelovanje med  PZS in OEAV..

Predsednik PZS Franci Ekar jima je v družbi planinskih sodelavcev zlasti iz vrst GRS: Danila Škerbineka, Janeza Brojana in Tomaža Jamnika, ter generalnega sekretarja PZS Danila Sbrizaja podelil zlate častne znake PZS.

Na srečanju so obudili spomine na številna sodelovanja na področju reševanja v gorah, dotaknili pa so se tudi drugih področij, zlasti varovanja gorskega sveta, urejanja planinskih poti, pa tudi tega, kaj v gore prinašajo novi časi in tehnologije. Dotaknili so se bližajočega se  21. decembra, ko bo severna  in zahodna meja brez meja naenkrat, kar bo prineslo  tudi določene spremembe in nove oblike sodelovanj.

Danilo Sbrizaj
generalni sekretar PZS

PZS: Odlikovanji za dolgoletno sodelovanje

Večer: Zahvala avstrijskima planincema

 

 

 

 

 

 

 
Fotografije: arhiv PZS

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti