Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Veliki planini zgorela koča

Delo: Preiskovalci še niso ugotovili, zakaj je včeraj popoldne zagorelo
Slovenske novice – Boštjan Fon: Vzrok za požar, v katerem se je poškodoval 24-letnik in ki je povzročil za sto tisočakov škode, še ugotavljajo

Delo, četrtek, 06.12.2007 - Kronika


Na Veliki planini zgorela koča

Kamnik – Preiskovalci še niso ugotovili, zakaj je včeraj popoldne nad Zelenim robom na Veliki planini zagorelo v približno pet krat sedem metrov veliki leseni počitniški hiši. Do tal je zgorela, kljub naporom kakih dvajsetih prostovoljnih gasilcev iz PGD Kamnika in Kamniške Bistrice.Pri tem se je opekel 24-letni Zasavec, najemnik koče, ki je bil takrat zunaj. Najprej je poklical pomoč, potem pa se je sam nameraval spopasti z ognjem. Ko je odprl vrata, je iz goreče notranjosti butnil ogenj in fanta je kar pošteno opeklo. Gorski reševalci so ga odpeljali do reševalnega avta, ki ga je odpeljal v kamniški zdravstveni dom, od tam pa so ga prepeljali v Univerzitetni klinični center. K sreči gre za opekline prve stopnje. Gasilci so se pošteno oznojili, preden so potolkli požar in so se lahko šele malo pred enajsto zvečer odpravili v dolino, na požarišču pa pustili požarno stražo, ki je ostala na planini še dve uri. Takrat je namreč močno pihalo in če bi se ogenj znova razplamtel, bi ga lahko zaneslo v strehe drugih koč. Po prvih ocenah je škode za okroglih sto tisoč evrov. K. D.


Slovenske novice, četrtek, 06.12.2007 - Črni scenarij 


Ogenj na Veliki planini

Vzrok za požar, v katerem se je poškodoval 24-letnik in ki je povzročil za sto tisočakov škode, še ugotavljajo

Velika planina, 5. decembra: V torek nekaj minut pred peto popoldne je v počitniški hišici nad Zelenim robom na Veliki planini izbruhnil požar. Objekt je v celoti pogorel, ena oseba pa se je poškodovala.

»Približno dvajset gasilcev iz Kamnika in še nekaj iz PGD Kamniška Bistrica se nas je takoj po pozivu s petimi vozili odpravilo po cesti proti Veliki planini, toda nobeno od vozil ni moglo do objekta,« je povedal poveljnik kamniških gasilcev Jože Oblak. Zaradi snežnih zametov na cesti so najprej obstala tehnična vozila, nato pa je premoč naravni oviri priznalo še terensko vozilo. »Naprej smo se proti požarišču odpravili peš, s seboj pa smo vzeli priročno gasilsko orodje.« Gasilci so hiteli do žarišča požara, hkrati pa upali, da veter, ki se je prek Velike planine gnal s precejšnjo hitrostjo, ne bo raztrosil ogorkov s kraja požara toliko naokoli, da bi izbruhnil požar še na katerem od sosednjih objektov.

»Ko smo prispeli do objekta, je ta že popolnoma pogorel. Nadzorovali smo predel in okoli enajste zvečer odšli v dolino,« je končal Oblak. Na kraju nesreče je ostala požarna straža; gasilci PGD Kamniška Bistrica. V tistem pa so na urgentnem bloku ljubljanskega kliničnega centra že oskrbeli 24-letnega Trboveljčana, ki dela prek študentskega servisa na Veliki planini. Ko se je poskušal še pred prihodom gasilcev spopasti z ognjem, je odprl vrata objekta, takrat pa je vdihnil zrak vročinskega vala. »Ne samo to, tudi po obrazu ga je opeklo,« je povedal Rado Nadvešnik s postaje GRS Kamnik. »Ko so nam sporočili o poškodovani osebi, nas je šest gorskih reševalcev odšlo na kraj dogodka. Prevzeli smo poškodovanega in ga prek snežnih zametov transportirali do terenskega vozila ter odpeljali v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci v njihovo vozilo ter ga prepeljali na zdravljenje v Ljubljano.«

Preiskovalci naslednji dan še niso mogli ugotoviti pravega vzroka požara, ki je popolnoma uničil planinsko kočo velikosti približno 4,5 x 7 metrov. Ogenj je po prvih ocenah povzročil za približno 100.000 evrov škode.

Boštjan Fon

 

 

 

G-L: Fotografije Borisa Štuparja

04.12.: Velika planina - nočno reševanje

05.12.: Velika planina - jutranji pogled 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti