Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Leto nesrečnih rekordov

Delo – Tomaž Branc: Letos že 38 mrtvih, od tega 26 planincev, največ v zadnjih petih letih Reševalci zimskim obiskovalcem gora svetujejo: dobra oprema in po pameti

Delo, sreda, 05.12.2007 - KRONIKA


Nesreče v gorah

Leto nesrečnih rekordov

Letos že 38 mrtvih, od tega 26 planincev, največ v zadnjih petih letih Reševalci zimskim obiskovalcem gora svetujejo: dobra oprema in po pameti

Ljubljana – Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) je v letošnjem letu posredovala v 324 nesrečah, kar je kar za 34 (skoraj 10 odstotkov) več kot v vsem lanskem letu in največ v zadnjih petih letih. Udeležencev nesreč je bilo letos 345, v vsem lanskem letu pa 304. Od tega je umrlo 38 ljudi, kar je prav tako neslaven rekord zadnjih let. Gore so vzele 26 življenj (lani 23), 12 mrtvih pa so prešteli ob drugih reševanjih: jadralnih padalcev, kajakašev, delavcev, sprehajalcev. Nesreče je nepoškodovanih preživelo 119 ljudi, kar je vsaj en letošnji »srečni« rekord.

V primerjavi z zadnjimi leti se je povečalo tudi število iskalnih akcij in njih trajanje. V skupaj 8743 reševalnih urah je njihov delež 40-odstoten. Delež tujcev med ponesrečenimi je v zadnjih letih približno tretjinski, med njimi pa prevladujejo Čehi, Madžari in Hrvati. Dežurna helikopterska reševalna ekipa z Brnika je od začetka junija do konca septembra posredovala v 60 nesrečah.

Posebno veliko tragičnih nesreč je bilo letos med mladimi, in to v okviru organiziranih izletov v gorski svet. Med vzroki smrti pa letos prevladujejo kapi ter zdrsi in padci, tako na brezpotjih kot tudi na označenih poteh. Največ nesreč se še vedno zgodi v neorganiziranih skupinah in med posamezniki.

Da bi bilo gorsko reševanje v Sloveniji še naprej na kar najvišji ravni, se člani GRZS redno izobražujejo. Izobraževati pa želijo tudi obiskovalce gora, zato opozarjajo na nevarnosti, ki so v zimskih razmerah, kakršne že nekaj časa vladajo v visokogorju, najpogostejši vzroki nesreč. Predvsem na zdrse in plazove, zato svetujejo pameten izbor ture, uporabo zimske opreme ter predvsem odgovornost in znanje, ki naj si ga glede na svoje planinske cilje pridobi vsak obiskovalec gora.

Jani Bele, član komisije za informiranje in analize pri GRZS, opozarja, da je pozimi največ žrtev med turnimi smučarji. Včasih je veljalo nepisano pravilo, da se vsaj teden dni po obilnem sneženju v gore ne hodi, danes pa se je hitri tempo življenja naselil tudi v gore in smučarji se pojavijo praktično v hipu, ko preneha snežiti. Užitek je menda res brezmejen, prežeče nevarnosti pa ob tem nikakor niso za odmisliti.

Tomaž Branc

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti