Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Alpinistični festival v Pragi

 

torek, 4. december 2007, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 768

Boris Lorenčič: Imajo dobro pivo, ogromno Škod, še več turistov, župana, ki je bil letos spomladi na Everestu ter dobro organiziran in obiskan alpinistični festival

Alpinistični festival v Pragi

Praga, češka prestolnica, je mesto, ki ima marsikaj! Med drugim imajo dobro pivo, ogromno Škod, še več turistov, župana, ki je bil letos spomladi na Everestu ter dobro organiziran in obiskan alpinistični festival.

Tisto zgoraj napisano o Škodah seveda drži, a med toliko Škodami sem v enem samem dopoldnevu, ko sem se sprehodil po ulicah Prage srečal tudi dva nova Ferrarija, rdečega in rumenega … Med petkom, 23., in nedeljo, 25. novembra, so zagnani organizatorji že sedemnajstič zbrali dovolj poguma, energije in denarja za organizacijo festivala na katerem se predstavijo zanimive osebnosti iz prejšnjega leta. Motor cele kompozicije je neutrudni Ladislav Jirasko, ki je med drugim pred leti napisal tudi vodnik po Julijskih Alpah. Zadnja štiri leta je festival v Pragi. Kljub sivemu in turobnemu vremenu je bilo vzdušje na festivalu zelo sproščeno in pisano, dvorana s 500 sedeži pa ponavadi skoraj polna.


Med predavatelji je bilo veliko zelo zanimivih in karizmatičnih osebnosti. Kurt Diemberger, Peter Habeler, Hans Kammerlander, Carlos Suarez, Kurt Albert, Holger Heuber, Ang Tshering Sherpa, Dawa Sherpa, Renata Chlumska, Viki Grošelj in jaz smo bili gostje iz tujine, ob tem, da je nastopilo kar precej čeških alpinistov in plezalcev. Zadnja leta je že običaj, da povabijo tudi koga iz Slovenije. Pred tem so v Pragi že predavali Viki Grošelj, Davo Karničar in lani Tomaž Humar. Letos so kot dobitnika Zlatega cepina povabili tudi mene ter kot člana žirije Vikija Grošlja. Sam sem nastopil v nedeljo kot predzadnji predavatelj, v svojem predavanju pa sem predstavil svoje lanskoletno plezanje v Patagoniji in Tibetu ter letošnje v Nepalu. Upam, da mi je uspelo dostojno predstaviti svoje vzpone. Kljub temu, da sem od doma odšel rahlo napet, se me je kmalu polastilo neuradno vzdušje, ki je vladalo v Narodnem domu Smichov.

V nedeljo po zaključku festivala smo se vsi dobre volje, s pridobljenimi novimi in utrjenimi starimi prijateljstvi ter vsak s svojimi projekti razšli in razkropili po planetu…

Boris Lorenčič - Lori
eXTReMe Tracker