Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz planinske fototeke

Gornjesavski muzej je pripravil razstavo manj znanih fotografij iz Triglavske muzejske zbirke v Mojstrani.

Odprli jo bodo v četrtek, 6. decembra 2007, ob 17. uri v galerijskem prostoru Liznjekove domačije v Kranjski Gori

Triglavska muzejska zbirka v Mojstrani hrani obsežen fond fotografskega gradiva s planinsko tematiko. Žal do sedaj nismo imeli možnosti, da bi ga ustrezno muzejsko in računalniško obdelali. Zato je bilo zaenkrat le pregledano in delno identificirano. Neprecenljiv je bil pri tem prispevek pokojnega oskrbnika Avgusta Delavca, ki je iz svojega izredno velikega in širokega poznavanja planinske zgodovine za mnoge fotografije lahko povedal tudi zanimive zgodbe, ki so vsaki fotografiji dale posebno vrednost in čar nekdanjih časov. Pred sedmimi leti se je z Vlastom Kopačem, častnim predsednikom PZS in poznavalcem starejše planinske zgodovine, dogovarjal, da bi skupaj pregledala fotografsko gradivo in ga skušala prepoznati v čim večji meri. Žal sta oba odšla.

Tako je nekaj gradiva ostalo neidentificiranega, zato smo se letos lotili tudi te naloge. Pomoč nam je ponudil France Malešič, zdravnik, gorski reševalec in planinski pisec, zbiralec gradiva o nesrečah in zgodovini reševanja v gorah. Z njegovo pomočjo in sodelovanjem ostalih poznavalcev, skušamo prepoznati čim več gradiva.
Fotografije tudi skeniramo in računalniško obdelujemo ter vnašamo v muzejski računalniški program.
Tokratno razstavo smo pripravili iz do sedaj obdelanega gradiva. Gre za izbor petindevetdesetih manj znanih ali celo neznanih, večinoma še neobjavljenih fotografij. Izbrane fotografije segajo v čas od druge polovice 19. stoletja do petdesetih let 20. stoletja. Vsebinskih sklopov je deset: Piparji, Drenovci, Nekateri gorski vodniki, Turistovski klub Skala, Nekdaj v Vratih, Nesreče, V času vojne, Prvi povojni tečaji, Tečaji Gorske reševalne službe in Raznoterosti. Zelo veliko gradiva je povezanega s skalaši, ki so tudi najobsežneje predstavljeni.

Pri izboru sva se avtorja znašla v zadregi, pa ne zaradi pomanjkanja gradiva, temveč ravno obratno. Lepih, zanimivih in pričevalnih fotografij je toliko, da sva le s težkim srcem izločala mnoge, ki bi prav tako zaslužile mesto na razstavi.
Zavedava se, da predstavljeni podatki niso popolni in verjetno manjka še kaj pomembnega. Vesela bova, če boste, obiskovalci, poleg svojih vtisov v knjigo vpisali tudi kakšen podatek, ki vam je poznan. Razstava je tako vabilo, da se nam pridružite pri identifikaciji fotografij.
Dokončno identificirano in obdelano fotografsko gradivo nam bo v prihodnosti v veliko pomoč pri pripravi stalne postavitve in občasnih razstav v načrtovanem planinskem muzeju v Mojstrani.
Avtorja: Eli Gradnik, kustosinja in France Malešič

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
MUZ novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti