Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po stezicah pod Storžičem

Gorenjski glas - Janez Ferlic: Tokrat predstavljamo zanimivo krožno pot, primerno predvsem za gorske tekače in seveda pohodnike.

Gorenjski glas - torek, 30. oktobra 2007 - Športni glas: kam na šport


Po stezicah pod Storžičem

Tokrat predstavljamo zanimivo krožno pot, primerno predvsem za gorske tekače in seveda pohodnike. Začrtali smo jo po pobočjih Storžiča. Strmemu prvemu delu poti sledi prijeten del poti proti Kališču in spust nazaj v dolino. Previdnost na tej poti v zimski sezoni ni odveč.

Ker so danes že vse poti prehojene, je potrebno izbirati (kombinirati) razne variante gorskih stezic, da je pohod ali trening kar se da zanimiv, razgleden in nenazadnje tudi varen. "Storžiško" traso, kot sem jo sam poimenoval, začnemo v Povljah, se povzpnemo proti Mali Poljani, nadaljujemo proti planini Javornik, nakar prečimo pobočje Storžiča do vsem dobro poznanega Kališča, kjer se obrnemo nazaj proti dolini in prispemo na izhodiščno točko. Traso lahko skrajšamo, da se ne povzpnemo do Male Poljane in gremo direktno do planine Javornik. S stališča tekača je to primeren trening moči, vzdržljivosti in kombinacije teka in hoje, pri spustu pa tudi za razvoj splošne koordinacije in gibanja po razdrapani poti. V prvem delu poti gre za tipično (strmo) gorsko stezo navkreber, čemur sledi rahlo razgiban del poti proti Kališču, ki jo tekači lahko v celoti brez težav pretečemo. Od Male Poljane do Kališča se gibljemo v kakšnih petdesetih višinskih metrih. V zimskem času bo tu potrebna pazljivost, saj lahko pride do zdrsa po pobočju, nenazadnje nas lahko preseneti tudi snežni plaz. V lepem in toplem vremenu pa je to krasna tura. Od Kališča se nato spustimo v dolino po poti proti Bašlju in se pod Lovrencem vrnemo na začetek ture. Zadnji del poti je morda nekoliko dolgočasen, saj nas čaka makadamska in na koncu tudi asfaltna pot. To bo verjetno zmotilo edino le pohodnike, medtem ko se tekači lepo iz-tečemo in raztegnemo noge, ki smo jih na strmih klancih nekoliko zakrčili. Skupna dolžina trase znaša dobrih šestnajst kilometrov in jo v zelo počasnem tekaškem tempu in tudi hoji brez težav pretečemo pod tremi urami, ob predpostavki, da celotno traso hodimo, bomo ob zmernem tempu porabili kakih pet ur.

Janez Ferlic

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti