Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skrinjica na vrhu Konja (1803 m)?

Malce nas je čudilo, da je skrinjica in štampiljka Vrh Konja nekje, kjer vrha sploh ni. Sredi strmine je polica in tam je označen vrh Konja. (Planinska zveza Slovenije; forum).
Morda bi postavili skrinjico z vpisno knjigo tudi na vrh gore.
Skrinjica prestavljena  - julij 2011

Konj je na zgornji sliki levo. Desno je Rzenik s svojim ponosom. Na sredini pogleduje Kranjski Dedec popotnika, ki hodi po poti na Presedlaj. Le kaj si zvečer povesta s sosedom dedcom (Kamniški Dedec) na drugi strani Bele?

Lahko bi opisal poti na skorajda hišno goro, ki jo obiščeš z raznoliko družbo. Šarjenje po vznožjih, stenah, grapah in grebenih ti ponudi marsikatero zadovoljstvo. Večkrat zahtevna pot služi tudi za preizkus zrelosti v nekem obdobju gorniškega udejstvovanja (s tem niso mišljeni samo ljudje). Včasih pa  je tudi smisel neke varnosti povezan z delom urejevalcev poti. Vprašanje, ki  se postavi popotniku, zveni nekako tako: "Kdo je zamenjal vrh konja (živali) za vrh gore?" Na Konju, kjer nezahtevni južni pristop pritegne z Dola marsikaterega planinca, se na severno stran razi greben proti Lučki kopi. Zahtevna pot pelje z vrha gore navzdol, kjer naletiš na napis in skrinjico. Morda bi postavili skrinjico z vpisno knjigo tudi na vrhu gore. Predlogi za postavitev so povsem utemeljeni, smiselni.

"V živalstvu se priroda z nami pogovarja, skrivnostno šepeče v rastlinstvu, tihotno nas vabi k sebi z rudninstvom."

Obširen in zanimiv opis vzpona na Konja je bil predstavljen v Planinskem vestniku že 25. februarja 1895. Kje je vrh, kako je po  grebenu Konja, še pred nadelavo poti, s košem na ramenih hodila Podpečnikova Reza, doma iz Županjih Njiv  pri Stahovici, številna imena in cel kup zanimivosti. Vse to in še kaj je spisal Miha Kos.

"Pot nas skozi gosto rušje vodi po vzhodnem pobočju Rzenika na vrh Konja (1803 m), ki je za 25 metrski raztežaj jeklenice pomaknjen navzdol z vrha grebena. "Planinsko društvo Bajtar: Pot številka 56 (Velika planina - Dol - Rzenik - Konj).


Julij 2011: Po popravilu poti s Konja na Presedljaj so markacisti prestavili še skrinjico, ki sedaj stoji na vrhu gore - Konja in pričakuje, da jo odprete in se vpišete v vpisno knjigo.

Foto: G. Š.

             Vrh gore

  Ostanki pod grebenom

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti