Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mali Grintovec in Srednji vrh

Največ poti v ta naš gorski vrtec pripelje z juga, iz Preddvora in bližnje vasice Mače

Z dna globoke soteske Kokre popotniku pogledi poželjivo segajo navzgor, k z jutranjo zarjo obsijanim skalnim grebenom Oltarjev in Kokrske Kočne, razpetim kot niz bleščečih se ogrlic na vzhodnem obzorju, na zahodni strani pa se visoko navzgor vzpenjajo gozdna pobočja, ki le po teh krajih razgledanemu očesu dajo slutiti tam zgoraj z gorskimi slemeni in strmimi grapami prepreden svet, prijazno domačijo vsakršne divjadi in vabljivo pribežališče vsem, ki jim je do miru in tišine. Na jug, tja v sončna prostranstva gorenjske ravni, koder na zahodnih obzorjih v nebo kipijo nebotični vrhovi Julijcev, pa se globoko k vasicam tam spodaj spuščajo prostrane travne zaplate in strmi, poraščeni hrbti nad grapama hudournih potokov Suhe in Bistrice. Najvišje se to gorsko sleme, vzpenjajoče se iz dna Kokre preko Potoške gore in Javorovega vrha, dvigne na vrhu Storžiča, vmes pa stoji skupinica zaobljenih temen, podobnih si po višini, pokrajinski ljubkosti in razgledni radodarnosti.

Mali Grintovec (1813 m) in Srednji vrh (1853 m)

Tako je blestel prvega novembra 2007 Storžič z Malega Grintovca

Največ poti v ta naš gorski vrtec pripelje z juga, iz Preddvora in bližnje vasice Mače, od koder večina popotnikov, namenjenih v Storžičevo naročje, ubere običajno, udobno speljano pot do prijaznega planinskega domovanja na Kališču. Nas, ki nam je cilj niz grebenskih vrhov vzhodnega Storžičevega rebra, pa bo strma pot popeljala mimo spodnje postaje tovorne žičnice na Kališče in po vzhodnem bregu grape Suhe v dno raztegnjene doline Dolge njive med Cjanovco, Srednjim vrhom in Malim Grintovcem na severu in poraščenim Lanežem na jugu. Na severnem pobočju Dolge njive, visoko pod Srednjim vrhom, se na razpotju odločimo za pot navzgor, na vrh Cjanovce, vzhodne rame Srednjega vrha in na sam Srednji vrh, najvišji v tem grebenskem nizu, lahko jo pa po dnu Dolge njive uberemo naravnost na zahodno stoječi vrh Malega Grintovca, kamor seveda lahko pridemo tudi po grebenski poti s Srednjega vrha.

Na Mali Grintovec in naprej proti vzhodu, na Srednji vrh in Cjanovco lahko pridemo tudi udobneje, s Kališča, po poti okrog Bašeljskega vrha in čez Mačensko sedlo, to pa je tudi vse, kar nam ponujajo južni pristopi. S severa, iz Kokre, je seveda vsako spogledovanje s temi našimi vrhovi nekaj povsem drugega, resnejšega in zahtevnejšega. Njim, ki vedo, kako stopati po brezpotjih in po neoznačenih poteh, velja namigniti na vznemirljiv gorniški podvig, speljan od Kanonirja v Podlogu ob potoku Reki na Turne nad planino Podstoržec in navzgor po sem ter tja prepadnem grebenu pod Licjanovcem na vrh Malega Grintovca.

Svet okrog Malega Grintovca, Srednjega vrha in Cjanovce je samoten, množičnega obiska je deležen le Storžič, poglavarski postavnež tukajšnjega pogorja, zato pa ti vrhovi, ki ogledovani z juga delujejo le kot nekakšne komaj zaznavne grbine v dolgem grebenu, povezani v pohodniško celoto zrastejo v zavidljiv gorniški podvig z višinskimi razlikami, kakršnih se ne bi sramovali niti ugledni grintovški in julijski dvatisočaki. Posebna prednost teh »pohlevnežev« je njihova umaknjenost iz glavne grebenske verige, ki jih uvršča med prvovrstne razgledne balkone, na južnem pobočju Cjanovce, pod Zaplato pa znamenito osamljeno gozdišče, Hudičev boršt, s svojo legendo o veri in pohlepu to pogorje uvršča tudi v zakladnico narodovega izročila.

Od kje in kako na to naše hribovje natančneje preberite v knjigi Kamniško-Savinjske Alpe (Sidarta, 2004) in pri Vladimirju Habjanu v knjigi Manj znane poti slovenskih gora (Sidarta, 1999), poglejte pa tudi na zemljevida Storžič in Košuta 1: 25.000 ter Jezersko z okolico 1: 25.000.

Mitja Košir

 

   Iz arhiva
 Kjer tišina šepeta

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti