Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob Bohinjki pod obronki Jelovice

Večer – Jože Praprotnik: Blejska okolica ponuja številne izlete in prav je, da raziščemo tudi deželo. Obstaja geografski pojem Bled in dežela okoli njega

Objavljeno: Večer, četrtek, 18.10.2007 - Narava, gore in ljudje


Ob Bohinjki pod obronki Jelovice

Blejska okolica ponuja številne izlete in prav je, da raziščemo tudi deželo. Obstaja geografski pojem Bled in dežela okoli njega

In prav ta dežela je razgibana pokrajina, ki jo ob jezeru z otočkom po navadi spregledamo. Vendar je ta krajina obdržala še skoraj vse značilnosti lepih gorenjskih zaselkov in vasi s cerkvami, kmečkimi domačijami, urejenimi za turizem, gospodarskimi poslopji, hlevi, kozolci, podi, napajališči, pa kapelicami, znamenji, skratka z vsem, kar sodi v sicer neokrnjeno, a živečo in napredujočo deželo.

Če se odločimo za izlet na ta konec, pustimo avto nekje pri hotelu Golf in pot nadaljujemo po cesti proti vasi Selo. Obidemo torej grič Stražo, ki ga pustimo na desni strani, potem tudi njen podaljšek Dobro goro. Že kmalu, nemara deset minut od Golfa, bomo že v miru, v lepo urejenem naselju hišic, sadovnjakov, tem pa sledijo njive in koruza. Cesta vodi malodane naravnost in se med Dobro goro in Homcem spusti navzdol v Selo. Že zgodaj obstane-mo, saj se pred nami odpre lep pogled na vas, pod njo pa na pašnike vse do Save, onkraj nje pa so spet pašniki (kajpak polnimi živine na paši), potem pa senčni obronki gozdnate Jelovice. Počasi gremo navzdol skozi urejeno vas. Pod vasjo imamo na voljo makadamsko cesto desno, ki nas okoli griča Kozarca (558 m) pripelje k Vili Bled in v Mlino, kjer lahko nadaljujemo desno ob Jezernici, potem pa ostro levo in navzgor na sedlo med Stražo ter Dobro goro ter potem navzdol proti Golfu. No, mi gremo tokrat lepo preko pašnikov naravnost do mosta čez Savo Bohinjko. Nadaljujemo lahko po makadamski in neprometni cesti, ki se v nekaj ovinkih dvigne pod gričem Homom (675 m) do manjše razgledne planotaste vasice Kupljenik z obširnimi travniki in pašniki pod Babjim zobom (1128 m). Skratka, še en izlet za dobri dve uri na eno stran. Onkraj mosta zavijemo rahlo levo, saj ostro levo vodi makadamska cesta ob Savi, ki pa se kmalu konča. Mi torej nadaljujemo polagoma proč od Bohinjke preko širne travnate krajine, vendar ob Savi navzdol. Kmalu zatem pridemo do razpotja: naravnost in rahlo navzgor, sprva še po pašniku, nato pa skozi gozdnato, s smrekami poraslo pobočje, vodi pot k lovski koči na Taležu, priljubljeni izletniški točki. To je pravzaprav manjša planina, obkrožena z gozdovi, zdaj še polnimi gob. Ker tudi Talež pustimo za kdaj drugič, se odpravimo naprej po levi in položnejši poti, ki kmalu zavije rahlo navzgor in skozi boren gozd ter preko hudourniške grape, kmalu zatem pa se pred nami razpre manjša jasa, na njej pa tisto, kar vidite na sliki. Nekaj belgijskih družin je najelo jaso sredi gozda in so si napravili bivališča na kolih, kakršna so gradili nekoč za varnost pred zvermi.

Zdaj se kolovoz spusti spet navzdol in kmalu pridemo do mosta čez Bohinjko pod vasjo Ribno. Z mosta je lep pogled po Bohinjki navzgor in navzdol proti vasi Bodešče. Spet imamo na voljo dve možnosti. Pot lahko nadaljujemo po desnem bregu Save navzdol, pa pred vasjo Bodešče preko mosta v samo vas in iz nje v Ribno ter nazaj na Bled ali pa, tako kot mi, ostro levo in mimo nekdaj lepo urejenega, zdaj pa za turizem povsem izgubljenega ribnika pod Ribensko goro, ob Savi navzgor vse do tistega mosta, kjer smo pred urama prečkali Savo. Levo je brežina reke, desno pa prostrani pašniki, preko katerih pogledujemo na griče Homc, Dobro goro in Stražo, za katerimi se nam sem in tja pokažejo Karavanke z Vrtačo Begunjščico in Stolom bolj levo. Vrnemo se v vas Selo in nazaj po isti poti, in prav noben domačin se ne bo pritoževal, če boste med potjo pobrali kakšno hruško ali jabolko, ki so jih zdaj prepolna drevesa. Za tak izlet z Bleda skozi Selo in preko livad do Ribna in nazaj boste potrebovali kakšne štiri ure. Zelo primerno za hojo z otroki.

Jože Praprotnik
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti