Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Tomaz Humar Soloes Anapurna 1?

MountEverest.net: ... 29. oktobra 2007 ob 12:03 ... Smo vse bolj neobveščeni celo o namerah ali je kaj drugega vmes?

6 komentarjev na članku "Tomaz Humar Soloes Anapurna 1?"

Marko Renčelj,

Zdravo!

Zanimiv "kamenček" (torej zgornja notica), ki bi lahko sprožil lepo razpravo.. še posebej v teh deževnih dneh.. a najbrž - kot običajno - ne bo nič od vsega skupaj..

Kam "merim"? Recimo, nekaj mojih "navrženih koščic" - in vesel bom, če bo kdo kakšno "pograbil":

- ali so naši "top" alpinisti "dolžni" najavljati/poročati o svojih podvigih?

- ne vem - zato tudi pišem - ali so ti sploh dolžni obveščati našo KA (KOTG..), pošiljat kakšna poročila ipd.?

- se še komu - poleg mene - zdi malo čudno, da na spletnih straneh PZS (KA) ni (praktično) ničesar o osrednji letošnji himalajski odpravi? Kaj šele, da bi odprava imela svojo spletno stran??

- ali se vam ne zdi malo "bedasto" (ali kakšen drug izraz morda..), da so (ok, nekatere..) naše alpiniste "polna usta" jamranja in negodovanja, kako da jih nihče ne opazi, nihče jih ne pozna - sami pa prav tako zelo malo (ali nič..) ne naredijo, da bi bilo drugače?? (jasno, tukaj nisem imel v mislih Tomaža..)

- res je, "delo z mediji" je danes prav gotovo bistveno "težje" (ali morda lažje??) in nasploh neprimerljivo recimo s prejšnjimi časi ipd. - a vseeno se mi zdi (morda v mojem "laičnem naivnem razmišljanju"), da tudi na tem "področju" velja - kakor seješ, tako žanješ..

Ne želim sedaj ob tem "odpirat" razprav o odpravah/podvigih/ipd. Tomaža Humarja, želel bi si le malo "širše razprave" o, recimo, odnosu naših najboljših alpinistov do medijev/javnosti, o vlogi naše PZS/KA/KOTG pri vsem tem itd. itd.

Anyone?


Iztok Snoj,

Vsak lahko (in tudi) naredi kakšno napako. Napako se da popraviti z dejanjem (čeprav jih nekateri popravljajo z besedami). In to lahko sedaj naredi. Da je iz stene klical na pomoč iz stene, absolutno ni bila "napaka". Ta se prikrade v načrte že veliko prej, dokaj neopazno.

Rad bom bral novico, da "mu je uspelo", kar bi pomenilo...


Robi Jamnik,

Ne vem, zakaj vprašaj na koncu tako zelo skopega poročila?

Razumem še vprašaj na koncu naslova. Novica, objavljana na spletni strani, ki je nedvomna referenca za vzpone v Himalaji, je resda tudi tam napisana z vprašajem.

Zelo me moti EDINI napisani stavek.

"Smo vse bolj neobveščeni celo o namerah"? JA. Verjetno je malo ljudi, ki bi o takih namerah in po vsem, kar je sledilo skoraj tragičnemu Nanga Parbatu, vnaprej obveščali slovenske ali katerekoli druge medije. Sploh, če so ga ti mediji pljuvali vsepovprek in se niso postavili na njegovo stran niti tisti ljudje, ki bi se morali že iz pietete do (takrat že nekdanjega) prijatelja. Samo spomnite se vseh opazk in celo šal, ki so nastale iz tega.

"ali je kaj drugega vmes?": TUDI. Nekaj tipičnega za naše medije namreč: dvom v rezultate nas samih. "*Že mora biti nekaj narobe, če je bilo tako dobro" nas gloda od znotraj. Če bi to naredil kdo drug, Američan ali Avstralec, ali ... bi ne bil problem. Prav tako ne bi bili obveščeni o njegovih namerah, pa bi bilo vseeno dobro. Slovenci pa bomo/boste zdaj počakali povsem do konca. Da bodo o vzponu najprej poročali vsi svetovni mediji, naši pa bodo počakali, da se Tomaž vrne, pride k njim na kofe, ... In jim osebno zagarantira, da je bil tam nekje, kjer itak ne vemo kje je to in kako je tam.

Potem bo vse v redu. Pardon; potem smo zopet na mestu, v tekstu označenem z zvezdico.

Pa brez zamere,

Robi Jamnik

www.alpikor.org



Rajko Večko,

Bravo Tomaž, čestitam!

Svoboda je pustiti alpinistu da se odloča po svoje - svobodno. Tomaž se je pač tokrat drugače odločil. Najprej želim, da se srečno vrne v Slovenijo. Kot tudi drugi naši vrhunski alpinisti, je on zagotovo Sloveniji dragocen sin planin.

Prepričan sem, da nekaterim zopet ne bo prav, kako se je tokrat spoprijel s steno. To je povsem njegova odločitev in pravica. Toliko je pred kratkim slabega nanj letelo po krivici, da je bilo že nemogoče. Vsak "top" alpinist na svoj način premaguje samega sebe in svoje izbrane cilje. Zaželimo jim srečo pri tem garanju in odpovedovanju. Dovolimo jim da sami odločajo, kdaj in koliko bodo vključili medije. Mediji, vsaj nekateri, lahko naredijo korist ali pa nepopravljivo škodo tako alpinistu kot alpinizmu.

Tudi z njegove sicer dobre spletne strani so nekateri enostransko pobirali informacije, jih obračali po svoje, jih kot medijska kopja zasajali vanj, ter škodovali njemu in Sloveniji.

Spoštovanje, strokovnost in objektivnost so v novinarskih krogih čedalje bolj redka dobrina. V več prispevkih pa kar nekam izginejo. Zakaj je tudi pri posamezniku ta kultura na nizki ravni ne vem.

Toliko ..., Tomažu pa vso srečo v gorah in na poti domov.

Rajko


Katarina Majer,

"...- ali so naši "top" alpinisti "dolžni" najavljati/poročati o svojih podvigih?"

"Dovolimo jim da sami odločajo, kdaj in koliko bodo vključili medije."

Mislim, da ima vsak alpinist naravno pravico svobodno odločati o tem, komu in če sploh bo javil o svojih namerah ali podvigih. Zavezan je edino sebi in tistim, ki se jim je sam prostovoljno zavezal. Sam nosi tudi vse posledice in odgovornosti.

In...kdo smo mi, da si jemljemo pravico odločati o njegovih dejanjih, dolžnostih, ga obsojati ali mu "dovoliti", če njegova dejanja niti posredno niti neposredno ne škodujejo našim življenjem?

Koga sploh "briga", kaj počne Tomaž Humar? Popolnoma njegova stvar. Lahko mu samo čestitamo ob uspešnih podvigih in mu jih želimo še več. Konec koncev so to njegovi osebni uspehi in ne uspehi za nas.

Pa da že naprej odgovorim kakemu morebitnemu moraliziranju o porabi davkoplačevalskega denarja za razna reševanja maksimalno pripravljenih alpinistov: vsi ga porabljamo na takšen ali drugačen način (če samo pomislimo, koliko denarja gre dnevno za reševanja iz avtomobilskih razbitin).

Katarina

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti