Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pot po stari meji

Opis "Poti po stari meji" je namenjen vsem, ki jih zanima zgodovina v času med obema vojnama.

Pot po stari meji

Podbrdo, vas v skrajnem kotu Baške grape, je stisnjena med vrhove Porezna, Slatnika, Kobla in Črne prsti, ki so z nani po bogati planinski flori in čudovitih razgledih. Večini obiskovalcev teh teh gora pa ostane skrito, da stopajo po liniji nekdanje meje med Italijo in Jugoslavijo. 

Po končani prvi svetovni vojni je namreč Italija z Rapalsko pogodbo, sklenjeno leta 1920, začasno pridobila ozemlje slovenske Primorske. Italijanske enote so takrat zasedle tudi Baško grapo, z mejnimi kamni označile mejno črto in v letih vse do II. svetovne vojne na vrhovih in pod njimi gradile ceste, vojašnice, bunkerje in druge utrdbe. Dandanes je mnoge izmed teh objektov že prerasla narava, ki počasi skriva nesmiselno početje ljudi.

TD Podbrdo se že več kot deset let ukvarja z vzdrževanjem poti in okolice nekaterih objektov iz teh časov. Projekt smo poimenovali "Pot po stari meji" in bi ga sedaj radi nadgradili v pot, ki bo obiskovalce popeljala vse od Cerknega preko Porezna, Petrovega Brda, Lajnarja, Možica, Koble, Črne prsti, Rodice, planine Razor do doline Polog. Pot bo opremljena z žigi na markantnih objektih in točkah, ki so v povezavi z mejno črto. Zasnovana bo kot planinsko-zgodovinska transverzalna pot.

Črta, ki je nekoč ločevala, naj postane prostor za sprostitev, rekreacijo, druženje in povezovanje vseh dobro mislečih ljudi.

Vse, ki bi jih ta del zgodovine zanimal, naši vodniki radi popeljejo po teh prelepih potkah in vrhovih nad Baško grapo.

Jože Dakskobler

 


 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

1 komentarjev na članku "Pot po stari meji"

Jože Dakskobler,

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti