Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karlu Bajdu ob stoletnici

svečano listino PZS - Takoj po drugi svetovni vojni se je vključil v kranjsko planinsko društvo, naslednico Kranjske podružnice SPD

Stoletnik Karel Bajd, član PD Kranj, prejel svečano listino PZS

Kranj, 27. oktobra 2007: Včeraj zvečer je minilo 100 let od rojstva Karla Bajda rojenega v Goričah

pod Storžičem. Ob tej priložnosti smo ga danes, na njegovem stanovanju v Kranju, obiskali člani PD Kranja. Planinska zveza pa ga je ob tej priliki odlikovala z "Svečano listino" katero mu je izročil predsednik PZS Franci Ekar.

Listina je najvišje planinsko priznanje PZS, Karl Bajt pa edini še živeči član kranjske podružnice Slovenskega planinskega društva ustanovljenega leta 1893. Takoj po drugi svetovni vojni se je vključil v kranjsko planinsko društvo, naslednico Kranjske podružnice SPD. Vse skozi je bil zvest goram in PD Kranj. Skrbel je za obnovljanje, nadelavo in označevanje planinskih potov, deloval v organih upravljanja društva pa tudi  v gospodarski komisiji PZS. (Ob srečanju je posebej poudaril, kako je v tistem času pregledal 80 planinskih postojank, če poslujejo v skladu s sklepi in pravilniki PZS.)  V času, ko je predsedoval PD Kranj dr. Ivo Valič je vodil tudi finančno poslovanje PD. V sedemdesetih letih je bil med prvimi planinskimi vodniki s tečajem in usposabljanjem.

Še vedno je čil, zdrav in z veliko veselja do življenja.

PD Kranj, fotografija Franci Gselman


* Kot nam je sporočila njegova nečakinja Cilka Žagar, bi bilo prav na Letenicah.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
BIO novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti