Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zlati častni znak PZS dr. Janezu Grilu

Danes je v Novem mestu, ob prisotnosti škofa Andreja Glavana, predstavnikov PD Gozd Martuljek in PD Novo mesto ter MDO Dolenjske, predsednik PZS Franci Ekar odlikoval prelata dr. Janeza Grila z zlatim častnim znakom PZS.

Zlati častni znak PZS dr. Janezu Grilu

V šestdesetih letih življenjskega popotništva, ustvarjalnosti in duhovnosti se je dr. Janez Gril zapisal tudi goram; iskal na vrheh nova obzorja in upanja ter nove poglede v bodočnost.

Glavan, dr. Janez Gril in Ekar

Škof Andrej Glavan, odlikovanec dr. Janez Grilj in predsednik PZS mag. Franci Ekar

Še kot kaplana v Kranju se ga spominjamo, ko je prišel tudi med alpiniste, ki so ga radi sprejeli medse in ga tudi navezali. Doživel je torej tudi del gorske vertikale, predvsem pa spoznaval planinsko iskrenost prijateljstva in zaupanja, ki te v družbi prijateljev povezuje in ohranja. Prve korake v skalnem svetu je podoživljal z danes »velikimi« imeni slovenskega alpinizma: Tonetom Perčičem, Barbaro in Marijo Perčič Štremfelj, Nejcem Zaplotnikom …

Ko je zahajal v gore je vedno sporočal o njih vrednotah, domoljubju, iskrenosti. Tudi njegove pridige, sporočila ob daritvah, so vedno delovale kot pomirjevalo in smerokaz, kako človek obnovi in utrdi veselje do življenja ter začuti svoj in prijateljev mir.

O dr. Janezu Grilu se je večkrat povedalo, da je aktiven ambasador dobre volje in primer skromnosti ter povezovanja med Cerkvijo in posvetnostjo. To smo tudi doživeli, ko se je zavzel, da se darilo Jakoba Aljaža, njegov stolp vrh Triglava pravno formalno zapiše obdarovancu Slovenskemu planinskemu društvu, sedaj Planinski zvezi Slovenije. In poskrbel je za zapise Jakoba Aljaža o tem.

Sodeloval je pri številni blagoslovih planinskih postojank v naših gorah. Za planinska spisanje se je vedno našel prostor v časopisu Družina, ki mu načeluje. Velikokrat, vedno kadar je bil zaprošen, je bil na zadnjih poslovilnih  slovesnostih umrlih in ponesrečenih planincev, alpinistov in gorskih reševalcev.

Tudi za še sveže skupinsko spominsko obeležje ponesrečenim v Martuljku ima veliko zaslug. Pomembno vlogo in vpliv dr. Grila je tudi, da so se lastniski odnosi z planinskimi društvi strpno, pošteno in neovirano, kot ne pogojevalno urejevali.

Na ta dan, 26. oktobra, je v prestolnici Dolenjske priložnost, da se s skromnim priznanjem zahvalimo gospodu prelatu, doktorju Janezu Grilu, tudi članu Planinskega društva Gozd Martuljek, katero je tudi predlagalo da dobi "zlati častni znak" za dobra in za planinstvo pomembna dela in to ob čestitkah k šestdesetim letom.

Želimo mu, da bi bil še naprej tako zvest goram in planincem, ki ga z veliko prijaznostjo vabijo v gore. (Info PZS)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
BIO novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti