Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Podeljena srebrni in častni znak svobode RS

sreda, 24. december 2003, ob 10:10, Franci Savenc, ogledov: 1782

na slovesnosti 23. decembra 2003 v Veliki dvorani predsedniške palače

Podeljena srebrni in častni znaki svobode
Republike Slovenije

Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je na slovesnosti 23. decembra 2003 v Veliki dvorani predsedniške palače vročil Srebrne častne znake svobode Republike Slovenije, ki ga je letos prejelo tudi Planinsko društvo Kamnik. S Častnim znakom svobode Republike Slovenije pa je bil odlikovan Lojze Motore (PD Lisca Sevnica) za dolgoletno zaslužno delovanje v slovenskem planinstvu.

Predlog za odlikovanje Planinskega društva Kamnik za dolgoletno delovanje in pomemben prispevek k slovenski planinski dejavnosti, je podal župan Občine Kamnik Anton Tone Smolnikar, podprla pa Komisija za odlikovanja predsednika republike.
Planinsko društvo Kamnik je prva podružnica slovenskega planinskega društva. V 110-letnem aktivnem delovanju je poleg prizadevnosti pri ohranjanju vrednot slovenskega narodnega bogastva odigralo pomembno vlogo kot trden in vztrajen branitelj slovenstva v naših gorah. Bil je eden izmed pomembnih dejavnikov prebujanja slovenske narodne zavesti ter ohranjanja slovenske simbolnosti v obdobju, ko je bilo izpričevanje slovenstva močno zatirano. Skozi vsa leta je s požrtvovalnostjo in prizadevnostjo skrbelo za varnost premnogih obiskovalcev gora, zlasti na območju Kamniško-Savinjskih Alp. Rezultati opravljenega prostovoljnega dela mnogih članov društva se odražajo zlasti pri reševanju ponesrečenih v gorah in vzdrževanju planinskih postojank.

Predlog za odlikovanje Lojzeta Motoreta, za njegovo zaslužno delovanje v slovenskem planinstvu, pa je podala Planinska zveza Slovenije, podprla pa Komisija za odlikovanja predsednika republike.
Lojze Motore je vrsto let uspešno vodil Planinsko društvo Lisca Sevnica in je dolgoletni član njenega Upravnega odbora, častni društveni predsednik, član Nadzornega odbora PZS, aktivno sodeluje v delu MDO PD Zasavja. Je eden tistih, ki je zaoral ledino na izobraževalnem področju v planinstvu. Trudil se je, da je v aktivno planinstvo privabil mlade z organizacijo vabljivih izletov in taborov ter spoznavanjem gora v vseh oblikah, lepotah in nevarnostih. K društvenemu življenju je pritegnil veliko starejših, še več pa mladih. Svoje članke je objavljal v Planinskem vestniku, sodeloval pri izdelavi planinskih vodnikov, bil eden glavnih traserjev Sevniške planinske poti, zasavske planinske transverzale in tudi Poti XIV. Divizije.

Slovenski predsednik je po slovesni vročitvi odlikovanj izrazil zadovoljstvo, da odlikovanja podeljuje posameznikom, godbenikom in predstavnikom društev in institucij, ki so s svojim predanim delom vsak na svojem področju veliko prispevali družbi. "Vsakdo od vas je na svoj način zaznamoval družbo in dal zgled ostalim", je dejal predsednik z željo, da bodo odlikovanja spodbuda ostalim.

eXTReMe Tracker