Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ice Extreme 2004 ob koncu tega tedna!

petek, 30. januar 2004, ob 12:00, Franci Savenc, ogledov: 1630

Večer, 29.01.2004, NGiL – Silvij Morojna: Prvenstvo Slovenije v plezanju po umetno poledeneli steni v Solčavi - Pričakujejo udeležbo več kot 50 tekmovalk in tekmovalcev - Zaključek z moško finalno tekmo v nedeljo ob 11. uri

Prvenstvo Slovenije v plezanju po umetno poledeneli steni v Solčavi

Ice Extreme 2004 ob koncu tega tedna!

Pričakujejo udeležbo več kot 50 tekmovalk in tekmovalcev - Zaključek z moško finalno tekmo v nedeljo ob 11. uri

Tri zime zapored postavijo in uredijo prizadevni domačini iz Solčave in okolice Logarske doline na ploščadi ob zgradbi Zadružnega doma v Solčavi nenavadno skulpturo. Zgradba iz kovinskega ogrodja, lesa in jeklene mreže, ki so jo v mnogih nočeh prelivali z vodo, od daleč spominja na veliko zaledenelo kocko, ovešeno z ledenimi svečami, ki visijo preko previsnih odstavkov. Letošnje januarske nizke temperature so jim zelo ustrezale. Zamrznili so tudi nekateri veliki slapovi v dolinah, da so zdaj primerni za plezanje. Številni gledalci in obiskovalci Logarske doline bodo lahko že jutri popoldne, predvsem pa v soboto in nedeljo, uživali v predstavi težavnega tekmovalnega lednega plezanja na zanimivem poligonu, ki so ga organizatorji tekmovanja poimenovali mednarodno: Ice Extreme.

Posamezne smeri so označene z različnimi barvami

Z internacionalno prepoznavnim imenom pričakujejo močnejšo udeležbo tekmovalcev iz Avstrije, poleg lanskega zmagovalca težavnostne tekme iz Ukrajine, tudi letos, po treh letih tradicionalne tekme. Tudi zaradi odlične organizacije, s katero so bili do zdaj zadovoljni številni obiskovalci in tekmovalci. Začetnim neutrudnim organizatorjem iz Planinskega društva Solčava, Drejcu Grudniku, Antonu Pavliču - Čifu, Branku Ivanku - Branču iz Velenja in še številnim sodelavcem, je znova uspelo pripraviti poligon, ki si ga ledni plezalci lahko samo želijo.
Tudi po ledeni sveči je treba plezati! _ Foto Silvij MorojnaPo mesecu dni dela je sredi Solčave zrasla več kot 8 metrov visoka ledena kocka. Na pripravljeno osnovo so v hladnih nočeh po ceveh in s posebnim sistemom razpršilnih šob dovajali vodo, ki je zmrzovala, ter ustvarila umetno ledeno prevleko, ki je tudi letos dovolj debela. Posamezne tekmovalne smeri so označene z različnimi barvami. Za dodatno popestritev zahtevnega plezanja poskrbijo na vrv pripeti in zibajoči se leseni valji, prevlečeni z debelo plastjo ledu. Tudi preko njih je potrebno preplezati navzgor. Tekmovalci in tekmovalke so s plezalnimi pasovi in vrvmi dobro varovani. Obvezna pa je uporaba rokavic in čelade.

Plezanje brez zank za roke

V petek popoldne bo kvalifikacijsko tekmovanje. Za označeno plezanje imajo samo 5 minut časa. Po polfinalnem tekmovanju za fante v soboto se bo deset najboljših plezalcev pomerilo v nedeljskem finalu. Zmagovalka med dekleti bo znana v soboto. Vsi morajo plezati brez zank za roke. Če bo več tekmovalcev doseglo vrh, bo o zmagovalcih odločil boljši čas plezanja. Finalni boji, pa tudi tekma v hitrostnem plezanju v soju žarometov pritegnejo številne navijače, ki ustvarijo vzdušje kot na tekmah za svetovni pokal. Tekmovanje bo štelo tudi za državno prvenstvo, po solčavski preizkušnji čakajo tekmovalce podobni izzivi v Rušah pri Mariboru 14. in 15. februarja (teden dni prej pa že tudi blizu Mojstrane, v soteski Mlačca). Stene tako imenovanega Ledeniuma so na voljo vsem vragolij v ledu željnim obiskovalcem. Za radovedneže, ki bi hoteli prvič preizkusiti, imajo za izposojo vso potrebno opremo.

Silvij Morojna

eXTReMe Tracker