Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Lepi razgledi brez revije iGore

četrtek, 18. december 2003, ob 07:30, Franci Savenc, ogledov: 2182

Boris Strmšek: Verjetno se že mnogi sprašujete, kje je nova številka revije »i« Gore.

Verjetno se že mnogi sprašujete, kje je nova številka revije »i« Gore. Tako tistih nekaj čez 300 naročnikov, kot tudi nekateri avtorji, ki so poslali svoje tekste ter seveda tisti, ki so nas sprejeli in nam zaželeli dolgo in uspešno pot. Na žalost je ta pot verjetno že končana. Žal.

Direktor založbe (Petindvajset d.o.o.), ki je izdajala revijo, me je postavil pred dejstvo - stroški revije se morajo pokriti z oglaševalci preden gre v tisk. To je približno 600.000 SIT, kar niti ni tako velika vsota, vendar za revijo z naklado 2500 izvodov tudi ni prav majhna, ker so cene oglasov toliko nižje. Druga težava, in verjetno največja, pa je ta, da je to gorniška revija. Oglaševalcev s tega področja sicer v Sloveniji nekaj je, vendar jih je izredno težko pridobiti. Večino jih takšna revija skoraj ne zanima oziroma potrebujejo veliko časa, da se odločijo za oglaševanje. In - revija je prej mrknila, preden so se nekateri odločili. Seveda na žalost tistih, ki so nas brali in tudi tistih, ki so se v reviji našli oziroma smo o njih pisali. Na žalost bodo slovenski vrhunski plezalci in alpinisti še vedno brez svoje prave revije, v katero bi se lahko nekoč razvila »i« Gore, za kar pa ni bilo časa in možnosti. Vendar oglaševalci gor ali dol, dejstvo je, da je Slovenija majhna, slovenski gorniki pa tudi ne spadajo med tiste, ki radi berejo (ali pa si vsaj naročajo gorniške revije in jih kupujejo). Pri 70.000 registriranih gornikih v Sloveniji ima najstarejša slovenska revija in (spet) edina takšna, ki je v celoti posvečena goram - Planinski vestnik, nekaj čez 4000 naročnikov in nekaj čez 5000 izvodov naklade. Ni prav veliko za takšno maso ljudi, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da je vključen tudi v del planinske članarine. Na kakšni večji planinski veselici se zbere toliko ljudi. In obenem vsak zapravi toliko, kolikor pride celoletna naročnina. A tisto je seveda nekaj drugega. Ja, je pač na žalost takšna navada pri nas, da lažje damo za pivo, kot za nek cajtng, revijo. No, potem se tudi verjetno nihče ne sekira, da smo slovenski gorniki polpismeni oziroma nerazgledani in slabo izobraženi. En majhen dokaz so že naše planinske koče. Kar poglejte, koliko literature je na voljo za branje ob počitku, slabem vremenu in podobno. V tujini imate povsod nekaj različnih revij in celo za nekaj letnikov nazaj. Koliko planinskih koč pri nas pa ima naročeno kakšno revijo in če jo že imajo, kje jo potem skrivajo? Je verjetno niti ne upajo dati na plano, ker jo prehitro kdo odnese. To pa je seveda še ostanek razmišljanja iz minulih časov - vse je naše, kar vidimo. Verjetno bo marsikdo sedaj ob teh mojih besedah skočil in obrnil oči, vendar pa je to na žalost resnica ali pa vsaj ni daleč stran.

Skratka, revije »i« Gore verjetno več ne bo. Direktor podjetja Petindvajset d.o.o. je sicer predlagal, da s kolegom kupiva revijo in jo delava naprej, vendar je tukaj še ena težava - dolgovi do naročnikov in avtorjev. Tudi jaz sem na tem spisku, brez skrbi. Bil je predlog, da se pač kupnina zmanjša za vsoto teh dolgov, a zadeva, ki se prične z dolgovi, je obsojena že vnaprej na propad. Druga zadeva tukaj pa je ta, da seveda ne bom kupil lastne ideje. Moral bi res biti nekoliko neumen. Saj bi v končni fazi lahko naredil povsem novo revijo in bi ne imel že na štartu dolgov. Dejstvo je tudi, da si je Petindvajset d.o.o. verjetno naložilo prevelik zalogaj. Saj je tudi revija »i« Slovenija, ki jo (ali so jo) prav tako tam izdajali, imela precej težav s trženjem. Spet smo pri malem trgu in težkih oglaševalcih. Očitno je treba izdajati trač revije v slabi kvaliteti in veliki nakladi, edino te prinašajo dovolj dobička. Jasno je tudi, da redko katera revija prinaša dobiček že od prve številke naprej, zato je treba najprej nekaj vložiti, kar pa je bila tukaj težava. Tisti rek za malo gnarja, malo muzike se je hitro pokazal. Brez začetnega kapitala pač ne gre. Obljube so eno, dejstva pa povsem nekaj drugega. In vsa ta dejstva so pač pripeljala k temu, da bomo občudovali lepe razglede z vrhov v prihodnje brez revije »i« Gore. Mogoče me pri tem še najbolj skrbi dejstvo, da sem za ta projekt zastavil tudi svoje ime. Mnogi sedaj sprašujejo predvsem mene kako in kaj. Tako tisti, ki čakajo na honorarje, kot tudi tisti, ki so se na revijo naročili in jo zaman čakajo. A te stvari na žalost (ali pa na srečo) niso v mojih rokah.
Za honorarje in naročnino se je treba obrniti na podjetje PETINDVAJSET d.o.o., Focheva 29, 2000 Maribor, telefon 02/330-48-00, in na direktorja Andreja Lasbaherja. Elektronski naslov je [email protected], www.petindvajset.si. Sicer sem že pred nekaj tedni predlagal, da podjetje obvesti vse avtorje in naročnike o stanju, vendar do tega nekako ni prišlo. Ker pa me ljudje kličejo in kličejo, sem se sam odločil napisati pojasnilo.

Kljub temu, da je revija »i« Gore ugasnila, pa vseeno upam, da bomo Slovenski ljubitelji gora kdaj v prihodnosti dobili še kakšno revijo, ki bi prinašala zanimivo branje o lepotah gora in različnih gorniških podvigih. Na koncu koncev pa še vedno imamo Planinski vestnik, ki je v zadnjih letih naredil precejšen korak naprej v kvaliteti.

Pa veliko dobrih razgledov in varen korak na gorskih poteh želim vsem v prihajajočem letu 2004!

Maribor, 16. decembra 2003

Boris Strmšek
bivši odgovorni urednik revije »i« Gore


eXTReMe Tracker