Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 02.10.07

Kot politiki v državnem zboru: v znamenju popravkov in dopolnil ter prihajajočega časa!

Alpinistične novice


Ob fantastičnih dosežkih športnih plezalk oz. Maje Vidmar, človeku sapo vzame. In ga mine, da bi sploh še kaj več napisal. Pa vendar, Osp se prebuja, čeprav je bil ta konec tedna pošteno premočen in upam da bodo zaživele tudi novice s strani športnih plezalcev.

Lovro (VII/V+, 350 m)

In ker je Tomaž postal šlampast (veliko časa je preživel v Švici, obnaša pa se predvsem kot Francoz) moram za njim popravljati. Življenjski jubilej in nastanek nove smeri v Plešivcu, v soboto 16.09. je prav nonšalantno odpravil z nekaj besedami. In namesto da bi nastala kakšna Jubilejna smer je Tedi v svojem okroglem letu preplezal dve novi smeri v Plešivcu in ju posvetil svojima potomcema – kako lepo! Pa vendar zelo neprepoznavno za nekdanjega urednika Grifa.

Tadej Golob (AO Črna) in Štefan Mlinarič (AO Železničar) sta ponovno spregovorila in zakolovratila po lepih prehodih čez spodnji del stene vzporedno in desno ob Čmrli. Orientacija – malenkost. Prvi raztežaj je skupen s Čmrlo, na travnati gredini pa zavije desno v vpadnico vodilne razčlembe. Ta se na začetku kaže kot dvojna zajeda. Na začetku plezaš po levi, po približno petnajstih metrih, pod malim previsom prestopiš v desno in po njej na udobno polico. Sledi nekajmetrska plezarija po krušljivih ploščah, ki pripeljejo na travnato polico pod vznožjem kamina. Do njegovega vznožja priplezaš po lepih ploščah bolj na levi, kompaktni strani, nato se zavihtiš na vrh velike krušljive luske, ki odpira pot v kamin. Kamin je previsen in se zoži v poč. Tam je najtežje mesto smeri. Ko se zavihtiš čez njega in zrineš v zajedo, te čaka lepo plezanje v odlični skali. Pripelje te na gredino, tam pa slediš žlamborju, zajedi, ki pripelje z leve na vrh stolpa, kamor pripelje z leve tudi Čmrla. Ta zavije z vrha stolpa za en raztežaj v Lepotičko, Lovro pa od tam nadaljuje rahlo desno čez plošče na začetek velike police. S police do strehe nad njo in levo do prehoda navzgor in stika s Čmrlo ter po njej do vrha stene.

Smer je lepa, a zaradi krušljive prekinitve v spodnjem delu smeri, predvsem pa zaradi "sedmice" v kaminu na prehodu v poč, precej resna. Tedi pravi:"V smeri je ostalo nekaj klinov, v najtežjem raztežaju pa tudi metulj (šmrc). Kdor ga dobi ven, ga lahko ima, kdor se zvali nanj, mi je pa dolžen pivo!" Opis združite s skicami in slikami iz prejšnjih AN.

Paklenica

Matjaž Jeran (AO Ljubljana-Matica) pošilja novice iz rajske Paklenice. Katarina Kejžar (ŠPK Andrej Kokalj) in Vid Zabel (AO Ljubljana-Matica) sta preplezala nekaj lepih smeri izstopata pa BWSC (6c+, 200 m) in Brez milosti (6b+, 200 m), ki ju je Katarina preplezala na pogled (najtežja raztežaj v vodstvu). Matjaž je v navezi s sedemnajstletnim Klemenom Kejžarjem (ŠPK Andrej Kokalj) prav tako preplezala veliko lepih smeri. Klemen je v petek 28.09., v ne najbolj ugodnih razmerah – mokro, za ogrevanje na pogled preplezal legendarni Brid za mali čekić (v vodstvu) v povezavi z Bears on toast 6c+. V soboto sta se šla "klasični alpinizem" in ob pomoči klasičnih varoval opravila z Riom (VIII+, 350 m). La da je tokrat mesto "capocordata" prevzel Matjaž. V nedeljo pa sta opravila s Klinom, v katerem je vse težje raztežaje v vodstvu plezal Klemen.

Slovenska Bistrica

Zaključil se je teden v katerem so Bistriški alpinisti več kot dostojno proslavili 35. obletnico organiziranega delovanja. Kot je bilo napovedano so se zvrstile razne prireditve, ki so jih zaznamovali predvsem domači matadorji, nekatere žive legende slovenskega alpinizma ter posamezniki katerih čas šele prihaja: Mira Zorič je predstavila izkušnjo Broad Peak 2007, Milan Romih film o Lhotseju, slovesna akademija in svečana otvoritev razstave z naslovom Potovanje skozi čas – ki bo, glede na imena tega odseka (Knez, Frešer, Tič, Oprešnik… naj mi ne zamerijo, ki jih nisem omenil) upam, še nekaj časa na ogled , Boštjan Potočnik in Domen Oder sta predstavila soliranje nad globokimi vodami na Tajskem 2007, za zaključek so uspešno splavili Balvan in organizirali dobro obiskano tekmo lokalnih mladcev. Zaključili so kot se za te konce spodobi - z Jebe´lo cesto. Skratka, praktično skozi cel teden od srede 26.09. do nedelje 30.09. so na prireditve privabili po 100 obiskovalcev, kar je svojevrsten dosežek in predvsem lep obet za naprej!

Napovednik: 10. memorial Janeza Jegliča - Johana

Memorial bo potekal v soboto, 6. oktobra, s tekmo s pričetkom ob 11. uri pod veliko steno nad Ospom. Organizatorji prosijo obiskovalce, da na dostopu upoštevajo krajevno prometno ureditev! Tekme se udeležujejo športni plezalci in plezalke iz Slovenije, ki se bodo pomerili v hitrostni plezalni preizkušnji. Podelitev pokalov in nagrad najboljšim bo ob 16.30 v Ospu. Ob 19:30 bo sledilo predavanje Silva Kara, ki bo predstavil vseh 10 let memorialov v sliki in besedi in še kak star nepoznan diapozitiv. Predavanje se bo prelilo v družabni večer.


Šlosarska zima "83 z Lidijo Painkiher in JLA v isti zimi: avtor Silvo Karo

V nedeljo 30.09., ko sem se vračal iz Ospa kar nisem mogel verjeti, da je že skoraj deset let (30.10.97) odkar je iz vrha Nuptseja prišlo sporočilo: "Johana ni več!" Za vse, ki smo ga kakor koli poznali je njegov jasen pogled na alpinizem, njegova brezkompromisna drža, še bolj pa njegova iskrena naklonjenost do vseh - tudi alpinistov začetnikov, še danes vir navdiha in svetel zgled. Res je minilo že deset let, a mnogi njegovi vzponi so danes še bolj blesteči kot ob nastanku. Že leta ´82 sta s Silvom preplezala prvo slovensko smer z oceno IX-. Že naslednjo leto se je ob odpravi v Patagonijo dokončno formirala naveza treh mušketirjev (´83 Fitz Roy, ´85/86 Cerro Torre V stena, ´86 Torre Eger, ´87/88 Cerro Torre J stena, ´94 Cerro Torre J stena). Najbolj znano je leto 1990, ko je uspel v alpskem slogu preplezati Z steno Bhagiratija III, stopiti na vrh Mt. Everesta in v razponu 365 dni dodati še smer z oceno 8a+. Nadaljeval je z tehničnim plezanjem ("93 Joly Roger in ´95 Sea of Dreams v El Capu). Nič manj niso znane zgodbe o štirih smereh v Travniku v enem dnevu in o 19 prvenstvenih v dveh dneh itd… Njegovo vsestranskost zaokrožajo dosežki v lednem plezanju (državni prvak, prva mesta na mednarodnih tekmah) in kombiniranem plezanju.

Pa čimmanj nostalgičnih novic in čim več plezanja!

Novice pesnil za vas,

Peter Mežnar

´

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti