Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 25.09.07

Nadaljuje se plezanje novih smeri. V El Capitanu preplezana smer Triple Direct

Alpinistične novice


Triple Direct


Gregor Malenšek In Neda Podergajs (oba AO Matica) sta v čudoviti dolini Yosemite kjer si trenutno celita odrgnine in počivata po napornem delu. V steni El Capitana sta namreč preplezala smer Triple Direct. Gre za lepo in eno najdaljših linij v steni. Spodaj poteka po smeri Salathe, srednji del po Muir Wall in zgornji del po smeri Nos. v steni se jima je dogajalo vsemogoče, imela sta tudi bližnje srečanje z bratoma Huber, ki težita k najhitrejšemu plezalnemu času v smeri Nos. Zanimivo reportažo si lahko preberete na straneh AO Matice.

Nove smeri


Ena najbolj kreativnih sezon skalnega plezanja v zadnjih letih se še ni zaključila. Nove smeri se rišejo po stenah kot grafiti v sobotni noči. Za tovrstni alpinizem je potrebno dobro poznati steno oz. se lotiti stene, ki jo sicer ne pozna (skoraj) nihče. Oboje sta izkoristila Peter Podgornik in Zlako Koren in na prvi jesenski dan v Lešarjevi peči (kje?) nad Mlinarico preplezala novo smer v SZ steni. Že pod steno ju je pričakal novi sneg in tudi v steni jima ni bilo vroče. Sodim tudi glede na, za taka mojstra precej nizko težavost (V/III-IV, 400 m). Značilno za to steno je skala skopa z razpokami. Smer sta imenovala Taleva.

Skice in nekaj fotografija so poslali tudi avtorji novih smeri objavljenih v preteklih AN. Tadej Golob in Štefan Mlinarič sta preplezala smer Lovro v Plešivcu, Pavle Kozjek in Peter Podgornik pa Spominsko Mihelič – Žumer v Vevnici.

Iz naših sten


V lepem jesenskem vremenu so na glavnem udaru južne in bolj primorske stene. V Rušici je bilo kar precej navez. Izvedel sem za Matevža Kunšiča in Matjaža Jerana, ki sta odšla proslavljat rojstne dneve s smer Čingulmaki (VIII+/IX-, 250 m). Smer sta gladko preplezala prosto. Le lučaj bolj levo se nahaja smer Živela klasika (VII/VI+, V, 250 m), katere drugo ponovitev sta 13. spetembra opravila David Debeljak in Peter Juvan. Najtežji raztežaji so opremljeni in smer je zelo lepa, sta dejala. David se je takoj za tem z Gregorjem Mikličem odpravil v Paklenico in v naslednjih dveh dneh sta prosto preplezala Šubaro direkt in Funkcijo (obe 6c+, 350 m). Po prihodu domov je David komaj čakal, da pride spet vikend, ko bo šel spet plezat. Ponovno s Petrom Juvanom, sta preplezala smer Sanje delfina v Ojstrici. David je dejal, da skica ni najboljša in ocene nekoliko previsoke. Sicer pa lepa smer, da ne bo pomote!

V Rušici so v smeri Lijak (VI+, 250 m) uživali tudi Klemen Gričar in Tina Di Batista ter njen gostitelj na predzadnjem srečanju na Škotskem, Ian Small s svojim dekletom Susan. Smer je še vedno zelo lepa in tudi popolnoma suha.

V nedeljo 16. septembra sta Miha Pintar in Grega Kofler v Rjavini preplezala smer Miljarda (V+/IV-V 400 m). Nadaljavela sta po SV grebenu na vrh Rjavine. V smeri ni samo pet klinov kot nekateri navajajo ampak jih je okoli dvajset, z varovališči vred. Zadnji težji raztežaj je rahlo podrt v celoti pa je smer kompaktna in zelo lepa.

V neformalnem pogovoru mi je Peter Mežnar povedal, da je raziskava pokazala, da sta prejšnji vikend z Grego Lačnom preplezala tudi zgornji del Diretissime v Šitah (VII+, 550 m). Smer, ki sodi med resnejše v naših stenah je lahko kar dober štofeljc v usta vsem, ki se pritožujejo nad nerganjem načelnika Podkomisije za vrhunski alpinizem in občasnega ustvaralca AN, ki včasih podreza v alpinistično samozadostnost. Peter je po frekvenci plezanja, milo rečeno v fazi plezalnega rekreativca in gre plezat le, če se poklopi tisoč dejavnikov, vseeno pa lahko brez problema pokaže kako se pleza v hribih 90im procentom mladih ”top gunov”. Houk, govoril sem!

Mokre sanje


V nedeljo sta Luka Kranjc (AO Celje) in Albin Simonič (PAS Gamsi Hrastnik) spet združila moči v zelo zanimivi smeri. Tokrat je bila na vrsti smer Mokre sanje v Strelčevi peči. Gre za smer, ki jo je opremil (z več soplezalci) in nato tudi prosto preplezal Andrej Grmovšek ocenjena je s7a in dolga enajst raztežajev. Gre za resno smer opremljeno sicer s svedrovci, ki pa so praviloma precej narazen in je potrebno kar precej občutka za iskanje prave linije smeri. Večina smeri je sicer v dobri skali, prečnica pod streho in raztežaj nad njo pa sta precej krušljiva in blatna.

Luka je smer v celoti preplezal na pogled, Albin pa je po poletu z grifom v roki, zadnje tri raztežaje preplezal kot drugi. Kar se ocen težavnosti tiče, je primerljiva s smerjo Compagni di merenda v Tofani z oceno 7b, ki sta jo preplezala julija, psihično pa je zahtevnejša.

Albin je sporočil tudi, da je dober vzpon uspel tudi Izidorju Zupanu (PAS Gamsi), ki je kot eden njihovih najmlajših plezalcev (letnik !992), uspel preplezati smer z oceno 8b+. Gre za povezavo smeri Kmečka malca, Specialist za življenje in Guernice v Kotečniku, ki jo je prvi, ki se je spomnil preplezati to kombinacijo poimenoval Agresija I .

Albin je ob tem napisal tudi svoje mnenje o plezanju takšnih in drugačnih povezav že obsatoječih smeri. ”Z njimi vsekakor ni nič narobe. Si pa te povezave ne zaslužijo svojega imena in imenovanja nova smer, ker ni nihče avtor te smeri, ampak je le povezal že obstoječe smeri, ki so jih ustvarili drugi. Avtor smeri pa je nekdo, ki jo je opremil in uredil linijo in ta si nedvomno zasluži, da jo poimenuje. Pri povezavah se lahko enostavno omeni katere smeri so v povezavi in konec. Ne pa da iz tega nastane deset novih smeri in imen (tipičen primer Divje ome, Brine, več Agresij itd..).”

Razmere v Alpah


Jeseni je v gorah najlepše, vedno znova ugotavljamo. Stabilno vreme, ugodna temperatura in malo ljudi. Tudi v visokih Alpah. Trenutno poročajo o dobrih razmerah v steni Grandes Jorasses kjer je bilo opravljenih kar nekaj dobrih vzponov. Tudi na normalkah so razmere še boljše kot poleti ob petkrat manjši gneči. Na Materhornu smo sredi septembra uživali na brezvetrnem vrhu v samih majicah brez, da bi med vzponom v roke prijeli cepine. Minuli petek smo na Mont Blancu nataknili dereze sicer že eno uro nad Nid d"Aigle, a je šlo vse do vrha po čudoviti, mehki gazi, ponovno ob prijetnih temperaturah in brezveterju. Tramway du Mont Blanc je prenehal z vožnjo v nedeljo, zapirajo pa tudi kočo na Aig du Gouter.

Sečno!

Tomaž Jakofčič

4 komentarjev na članku "Alpinistične novice 25.09.07"

Bojan Leskošek,

>Luka je smer v celoti preplezal na pogled, Albin pa je po poletu z grifom v roki, zadnje tri raztežaje preplezal kot drugi.

Tukaj pač nekaj ne gre skupaj. Če je L. vse raztežaje plezal na pogled, potem bi A. po definiciji:) moral vse (ne samo zadnje 3) raztežaje preplezati kot drugi.

Kot je že pred tedni pozival Peter, bi bil že čas, da se enkrat za vselej razčistijo načini vzponov tudi v gorah. Za rdečo piko (RP), na pogled (NP) in flash (FL) je čisto vseeno, ali je bil vzpon opravljen v 10 ali pa 1000-metrski steni, kar (med drugim) pomeni, da je celotna smer preplezana v vodstvu brez padca.

Pri poročanju se večkrat omenja tudi "prosti vzpon" (naveze ali posameznika), pri čemer nisem prepričan, da je komu sploh kasno, kaj to pomeni (popravite me, če se motim). Spomnim se, da se pred cca. 20 leti na PZS sprejelo pravilo, da se za prosti prosti vzpon priznava, če plezalec po padcu vrne na zadnje mesto pod padcem, kjer je možno počivati brez rok, ob tem pa vrv menda lahko pusti vpeto (nekakšen "rdeči križ" torej). Je to to? Upam, da ne :)


Peter Mežnar,

Uf, hvala za komplimente Tomažu, ki sicer niso 100% točni! (Verjetno me more mal hvalit, ker me je v zadnjih tednih tolikokrat "namočil" v AN).

Skratka z Gregom sva v zgornjem delu S stene Šit dejansko plezale nekakšno varianto Skarabeja. Malo me je zavedel napotek, naj slediva najbolj očitnim razčlembam in ker nisem ravno poznavalec tega dela Šit sva jo ucvrla po Skarabeju in ker sva poleg tega gledala skico Diretissime sva plezala malo po svoje (težave VI-VI+).

Stvar sem razčistil s Silvom Karom, ki je poznavalec Šit in avtor (skupaj s Knezom) Diretisime. Žal ali pa na srečo bo treba iti še enkrat, da bo smer cela "pod streho". Verjetno pa lahko potrdim, da sicer druge Tomaževe izjave (o smeri) držijo! Nič klinov (en v celem spodnjem delu in še midva sva pustila enega), fantastični prehodi in mestoma zelo "pocukrani" detajli!

Lep pozdrav,

Peter


Tomaž Jakofčič,

Nisem pozabil na Majo in Bočija, v naglici pisanja pa mi je iz glave ušla prva ponovitev smeri, ki je bila delo Benjamina Ravnika in Anžeta Polajnarja, septembra 2006. Prav njima gre tudi hvala za sedanjo dobro opremljenost smeri.

Lep pozdrav!


Peter Juvan,

David in Peter verjetno nisva naredila šele druge ponovitve smeri Živela klasika, le ta verjetno pripada Maji in Borutu: http://www.pdrustvo-tam.si/portal1/news.php?readmore=69

Lp, Peter

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti