Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Alpinistične novice 11.09.07

Negotovo vreme, negotovi časi, inflacija besed in deflacija dejanj ...

Alpinistične novice

Kaj reči! Teden, ki je za nami ni bil najbolj naklonjen izletom v visokogorje, a se je nakapljalo spodobno število zanimivih novic. Pravzaprav kar zanimiv izbor, ki bo, upam da, podržal zrcalce vsem nam, ki smo se bodisi predajali lenobi ali pa nismo zastavili kot bi lahko. Ob sporočenih novicah zmoti samo to, da je zlasti pri novih vzponih zelo težko dobiti skico novih smeri. Prav dobra skica pa je zlata vredna pri iskanju prehodov in je nobena, še tako dobra slika, ne more nadomestiti. Zato pozivam plezalce, da ob prvenstvenih vzponih vložijo še nekaj dragocenega časa in naredijo skico.

Prisank - nova smer

Brez dvoma najbolj udarna novice prihaja izpod peresa Pavleta Kozjeka. Skupaj z Urbanom Golobom (oba AO Ljubljana-Matica) sta se v nedeljo 09.09. (za devetimi gorami) kljub napol zimskim razmeram spravila v hribe in v Hudičevem stebru, ki ni bil zasnežen, v 10 urah preplezala novo smer Lepotica je zver (VI+, A2/V-VI, 550 m). Ime baje nima nobenih prenesenih pomenov (opojnega tipa) in je nastalo spontano ter zelo dobro opiše celotno smer in njene glavne značilnosti. Spodaj je smer obetala postati lepotica, a se je, kot to veleva vsaka spodobna pravljica, v mokri in krušljivi previsni poči pod vrhom spodnjega dela stene (A2) spremenila v zver. Nemarno grd je na srečo le en raztežaj, zgoraj pa zver zopet postane lepotica in plezanje prav tako. Smer začne po klasičnem Hudičevem stebru (2 raztežaja in pol), nato pa poteka čez bele plošče in poči desno od njega. V zgornjem delu najde lep prehod z desne na raz, po katerem poteka Angelska smer, s katero ima skupna zadnja 2 raztežaja. Pavle je lani spomladi iz pepela pozabe dvignil Angelsko smer in nato preplezal novo - "peklensko smer"; vsekakor se mu je ta del slovenskih sten močno priljubil, Urbanu pa ravno tako. Če je tudi lepotica vsaj malo angelska in zver vsaj ščepec peklenska, se za ponovitve verjetno ni bati. Še vrhovi so bili beli in očitno bosta tudi plezala srečno do konca svojih dni - da bo vse kot v pravljici.

Urban v smeri Lepotica je zver

Oltar

V AN z dne 28.08. časom smo pisali o prvenstvenem vzponu Iztoka Tomazina in Toma Virka v Z steni Oltarja. Sedaj na desni strani prilagamo še skico smeri Vaja, ki jo je Iztok prijazno posredoval.

Paklenica

Tudi malo južneje je dobra ideja v takem vremenu. In ker brez neumorne Maje Lobnik (AO TAM) in Boruta Kozlevčarja (AO Ljubljana-Matica) ne gre, še Borutovo sporočilo. V soboto 08.09. sta preplezala Vražjo smer v S steni Anića kuka. Nad vzponom po smeri sta se močno navduševala spodobnih šest ur, ki so (tako Borut) baje res hitro minile – verjamemo Borut, verjamemo.

Primorski venček

Podobno tudi vedno neumorni Dejan Koren (DUMO, AO-Vipava) ne zna in ne more nehati – hvalabogu, kaj bi sicer danes pisal. V soboto 08.09. sta s standardnim soplezalcem Juretom Juhaszom (AO Novo mesto) plezala v veliki Osapski steni smer Internacionalna (7a), Dejan prosto NP. Malo se je potožil edino nad najtežjim raztežajem, ki je že precej masten, a dobro opremljen. Njegova sonarodnjaka Matija Nabergoj in Miha Stopar (oba AO Vipava) sta uživala v smeri Netopir (6b+, 110 m). Nekoliko starejšega datuma je vzpon, ki sta ga v nedeljo 02.09. opravila Dejan Koren (DUMO, AO Vipava) in Klemen Premrl (Black Diamond, Mountain Hardware) v hladni Tofani di Rozes. Prosto sta preplezala smer Compagni di merenda (7b,7b obl. 350 m).

Ker fante že letijo v Yosemitte jim lahko zaželimo samo čimveč sreče in dobrih vzponov. Poči El Capa in sosednjih gora bodo raziskovali: Dejan Koren (DUMO), Matija Nabergoj in Tine Premrl (vsi AO Vipava). Kaj več o potepanju in o kakšnem vzponu pa upam, da sporočijo čimprej če ne prej najkasneje, ko se vrnejo.

Pakistan

Še kratka novička: Marko Prezelj, Steve House in Vince Anderson so, kljub neprestanemu sneženju oz. dežju v bazi, 3. septembra opravili prvi vzpon na zahodni vrh K7. Vrh je bil pomožni cilj odprave; še vedno računajo na vzpon na zahodni vrh K6 (7100 m). Podrobnejših novic o vzponu zaenkrat še ni. Vzpon na zahodni K7 sta sicer načrtovala tudi Kelly Cordes in Scott DeCapio, ki sta konec avgusta pripotovala v dolino Charakusa, izhodišče za vrh K7.

Želja, da bi bile alpinistične novice izbor vsega kar se v Sloveniji prepleza oz. kar preplezajo slovenska dekleta in fantje v gorah in plezališčih, ostaja, samo brez sodelovanja akterjev gre bolj težko (alp.ple@planid.org). Verjetno se vsak petelin dobro počuti na svojem kupu, a le presek vseh kupov da odgovor, kateri je največji. Mogoče je tega koga strah? Aja, da ne bo pomote: največji petelin – ne drek!

Novice spesnil,

Peter Mežnar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti