Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 28.08.07

Osrednjo pozornost kljub zelo dobri beri namenjam Spominskemu taboru pod Mangartom, ki praznuje častitljivih 25 let!

Alpinistične novice

Za razliko od preteklih let je letos vreme naklonjeno vikend plezalcem, saj večino padavin pade preko tedna ob koncu pa se razjasni. Kogar ne mori kakšna vlažna poč lahko odide v take in drugačne stene. Prevladujejo novice iz visokih sten.

Spominski tabor pod Mangartom

Prav letos mineva 25 let od tragične nesreče Pavla Podgornika in Tamare Likar v S steni Koritniškega Malega Mangarta. Prvič je bil tabor organiziran še istega leta. Letos torej že 26 zapored – izvedbo pa so vedno krojile vremenske razmere, a tudi v najbolj mokrih razmerah so se našli zanesenjaki, ki so prišli vsaj do planine. Že v petek 24.08. je pod rokami starega mojstra v Visoki Ponci nastala nova smer: Jubilejna (lV+/lll-lV, 700 m, 2 h). In ko smo ravno pri obletnicah: v soboto 25.08. je Peter Podgornik s soplezalcem samo za en dan zgrešil 25 obletnico prvenstvenega vzpona v Razu spominov (VI/IV-V, 500 m). Domagoj Bojko in Bojan Čobanić (Zagreb) sta v Vevnici po vstopni variant plezala Gollijevo smer in se kasneje umaknila v smer Perissutti-Piussi (VI-/V, 500 m). Tina Di Batista (AO Ljubljana-Matica) in Peter Mežnar (SAO) sva preplezala Meč (VI+/V-VI, 800 m) direktno na vrh. V nekoliko mokri steni so najbolj zastavili Pavle Kozjek, Borut Kozlevčar (AO Ljubljana-Matica) in Maja Lobnik (AO TAM), ki so preplezali Lomastijevo smer (VI+/V, 800 m). V nedeljo je bila stena precej bolj suha, a žal manj obiskana. V Vevnici so Sebastjan Domenih (AO Bovec), Tomaž Jereb in Davor Velikanje (oba AO Idrija) plezali Beli križ z izstopom po Barbari (VI-/V-, 500 m). V KMM pa sva Peter Mežnar in Darko Podgornik preplezala Lomastija. V Strugu je bila preplezana smer Rogovilca. Več o tem prvenstvenem vzponu bo napisanega v novem vodničku, ki ga je Peter že dokončal in bi moral iziti do tabora. Ob pomanjkanju tovrstne literature, upam da čimprej, da bodo tudi novi rodovi spoznavali te veličastne stene. Vsekakor že danes velja povabilo za drugo leto!

 

Pa pojdimo proti vzhodu!

Nad Belopeškimi jezeri: avtor Peter Podgornik

Prisank in Oltar

V sredo 15.08. sta Nina Kopčavar (Akademski AO) in Urban Golob (AO Ljubljana Matica) odrinila pod Turn oziroma Škofovo glavo v steni Prisanka. Začela sta po Rašiški, potem pa do konca spodnjega, strmega dela stene plezala levo od nje. Zgoraj sta smer speljala desno, po samem razu, ki pripelje malo desno od vrha. Smer premore nekaj zelo dobre skale, precejšnji del spodnje polovice smeri pa zaradi goljufivosti kamenine zahteva nekaj več pozornosti. Ker težave niso kdo ve kako velike in ne sežejo čez zgornjo peto stopnjo, sta smer imenovala V leru (V+/IV, 250 m, 3 h). Kot opombo navajata, da opisa in skici Rašiške in Škofovske smeri, ki potekata malo desno, v detajlih (npr. skupni vstop in njegova lokacija) niso ravno v skladu s situacijo na terenu.

 

Iztok Tomazin je sporočil, da sta s Tomom Virkom levo od Kugyjeve smeri v zahodni steni Oltarja preplezala smer, ki je verjetno prvenstvena. Med dosedanjim poizvedovanjem namreč ni ugotovil, da bi kdo tam že plezal in tudi sledov nista našla. Za novo smer VAJA (VI-/III-V, 270 m) velja, da poteka v pretežno dobri skali z zanimivimi prehodi. Smer krasi tudi dolg dostopa - približno 3 ure, kar bo verjetno odvrnilo kakšnega obiskovalca. Na sliki z rdečo črto je VAJA, z zeleno Kugyjeva.

 

VAJA: Z stena Oltarja

Martuljkova skupina

V nedeljo, 26.08. so Tadej Golob (AK Črna), Matej Flis (AO Ravne) in Peter Bajec (AO Železničar), preplezali smer Krivic-Cedilnik v Široki peči (VI, A2/V, 400 m). Smer je lepa, premore pa dva raztežaja z ogabno skalo. Pred leti je Bojan Počkar v navezi z Alešem Bjelčevičem opravil prvo prosto ponovitev in takrat dva tehnična raztežaja ocenil s VII- in VII+. Tadej Golob je oba preplezal kot prvi v navezi, v prvem je padel, ker se mu je zdrobil oprimek (a se po tihem strinja oceno VII-) za drugega pa pravi, da ni težji od VI-, a je tak, da si ga zapomniš. Če smer želite preplezati prosto, potem boste plezali nekako takole VII-/IV-VI. Tudi v nadaljevanju je skala sumljiva, a mestoma, v bolj položnih delih, tudi dobre kvalitete. V smeri so pustili še en klin, morebitnim ponavljalcem pa svetujejo bolj jeklene živce, kot jeklene mišice.

Barve Široke Peči

Triglav

Nekaj dolin proč od KMM v S steni Triglava velja omeniti potepanje Janeza Tonija in Marka Goriška (oba AO Rašica) po Zlatorogovih stezah. S spalno vrečo in nekaj pijače sta prekrižarila Steno v vsej njeni širini. Tura za spoznavanje Stene, kot se je včasih reklo. Sporočata, da se je plezalo v Ladji, Čopu, Kunaver-Drašler v Sfingi ter Kratki Nemški. Člani Posavskega AO pa sporočajo, da so v sredo 15.08. Andrej Sotelšek, Mitja Voglar in Simon Jaksetič preplezali Bavarsko, Skalaško z Gorenjsko sta preplezala Gorazd Pozvek in Andrej Škafar ter Helbo z Gorenjsko Nejc Pozvek in Goran Butkovič. V soboto 25.08. sta Matej Zorko in Goran Butkovič preplezala Šlosarsko, tečajniki so imeli skupno turo na Oltarje.

 

 

Ojstrica

V nedeljo, 26.08., sta Nejc in Gorazd Pozvek (Posavski AO) preplezala Zmaja v Ojstrici. Stena je bila v spodnjem delu precej mokra in začuda zelo prazna (le še ena naveza poleg njiju takisto v Zmaju).

 

 

Italija

Če smo začeli z Italijo še končajmo z njo. V stolpih Tofane ne "neobupujeta" samo Andrej in Tanja. 26.08 sta Dejan Koren (DUMO, AO Vipava) in Jure Juhasz (AO Novo mesto) plezala v Tofani di Rozes smer La danza del Tempiro (7a+/VIII+, 220 m). Dejan je smer preplezal prosto in celo v vodstvu. Kolega urednik AN ter gorski vodnik Tomaž Jakofčič (AAO, Marmot) je z Nejcem Čarmanom najprej prosto preplezal smer Cassin Ratti (VIII-, 450 m) v Zahodni Cini, v petek pa še ISO 2000 (7a+, obv. 6c, 500 m, NP) v Veliki Cini. Mnenje o tem vzponu in prevrtavanju stare smeri Frančka Kneza, je dovolj nazorno podal že Marko Lukič ob svoji ponovitvi te smeri.

 

 

Torre Brunico

Andrej Erceg in Miha Kajzelj sta opravila manjšo italijansko misijo. V Arcu sta v sredo 22.08. preplezala Totem e Tabu (7a, 180 m) v Colodriju. Naslednji dan sta se navijala v Zanzari (7a+, 300 m). V soboto 25.08. sta v Torre Brunicu preplezala moderno navrtano smer Ottovolante (7a+, 400 m).

 

Toliko za danes, pa srečno na plezalskih poteh!

Novice spisal,

Peter Mežnar

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti