Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skozi votlino na vrh gore

Precej časa zapostavljena gora, s svojo sredogorsko višino nudi čudovit razgled. Zaradi atraktivne poti, ki vodi na vrh gore, ni primerna za vrtoglave.

Stegovnik (1692 m)


Skozi votlino na vrh gore


Precej časa zapostavljena gora, s svojo sredogorsko višino nudi čudovit razgled. Zaradi atraktivne poti, ki vodi na vrh gore, ni primerna za vrtoglave.


Stégovnik oz. Štégovnik je postavna, plečata, ne previsoka gora v poraslem in barvitem svetu med grebenom Košute in Storžičem. Zaradi osamljene lege daje svojim obiskovalcem fantastičen razgled, obenem pa nudi tudi varno zavetje tistim, ki nismo ljubitelji "romarskih" planinskih poti.
Gora je dostopna tako z jezerske smeri, kot tudi s tržiške. Z jezerske smeri je izhodišče pri Kanonirju, kjer vas markacije preko Močnikovega sedla vodijo do Stégovnikovega masiva.
Iz tržiške smeri naj vam bo izhodišče planina Javornik, ki je najlažje dostopna iz Loma preko Grahovš. Naj vas opozorim, da je na cesti, ki pelje proti Javorniku, zapora, kajti cesta je privatna, zato raje uporabljajte javno cesto, ki pelje mimo Kmetije Tič.
Z jeklenim konjičkom se lahko pripeljete vse do višine 1400 metrov, kjer je parkirišče. Do planine Javornik vas čaka le še pol ure hoje, naprej pa vas proti Stegovniku vodi lepo speljana pot. Mimo planine Javornik se boste najprej povzpeli do Javorniškega sedla, kjer se vam bo odprl čudovit razgled na severno ostenje Storžiča. Iz te strani mogočna skalna piramida izgleda povsem drugače. Greben Škarjevega robu je kot na dlani. S sedla vodi markirana pot preko gozda in poteka skoraj vodoravno. Če pot zapustite in se sprehodite po grebenu na levi strani, boste preko visokih trav dosegli vrh Malega Javornika (1685), ki je malenkost nižji od našega današnjega cilja in na katerem se pasejo ovce. Po robu grebena se spustite navzdol, kjer dosežete markirano pot, ki smo jo prej zapustili. Če pa boste ostali na poti ves čas, naj vas pa ne preseneti, da se bo pot, tik preden zagledate Stegovnik pred sabo, spustila navzdol in da boste rahlo izgubili na višini. Markacije so že rahlo obledele, a vedite, da ste na pravi poti.

Ko pridemo pod njegovo južno ostenje, na sedlu, kjer se združita jezerska in tržiška pot, zavijemo levo proti zahodu. Na začetku hodimo še po gozdu, nato pa pridemo do skalne pregrade. Stena ima tri naravna okna, tri votline, ki so atraktivno povezane med seboj. Preko prve in tretje vodijo dobro urejena varovala, prva in druga sta pa medsebojno povezani zz leseno lestvijo. Steza se spusti v ozko grapo, ki se strmo in tudi rahlo naporno dviguje. V zadnjem delu je zaradi olajšane hoje zopet napeta jeklenica, ki nas pripelje do sedla in začetka ravnega ter dobro prehodnega, a ozkega, vršnega grebena, po katerem v 10 minutah dosežemo vrh, kjer je vpisna knjiga in žig.
Osamljeni Stegovnik s svojo značilno lego nudi planincu čudovit razgled: 10 kilometrski greben Košute, z vsemi priostrenimi vrhovi, kot žaga leži pred nami; na zahodu se vidita Stol in Vrtača, pa Begunjščica, še dlje Julijske Alpe; južno markanten Storžič, na jugovzhodu Kočna in Grintavec, Skuta, Jezerska Baba; daleč na vzhodu pa Olševa, Peca, Uršlja gora in Raduha.
Sestop poteka po isti poti. Ob vrnitvi se lahko povzpnemo še na Veliki Javornik (1715). Veliki Javornik oz. Ženiklovec je pozimi raj za turne smučarje, saj je travnata strmina več kot idealna za uživaško zavijanje po snegu.
Na planini Javornik se trenutno pase 72 govedi, 8 konj in 52 ovac. Na planšariji vam bosta Minka in Jernej postregla s čudovitim kislim mlekom. Zraven boste lahko dobili tudi žgance; ajdove ali koruzne, kakršne boste želeli. Kako okusna je skuta, ali pa slasten sir, se pa prepričajte sami, vse tja do sredine septembra, dokler traja pašna sezona.
Kotiček miru, adrenalina in hrane za dušo. Srečno!

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti