Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Belo-rumena skala

Neopazen vrh na vzhodnem delu Pokljuke, ki zaradi svoje lege nudi enkraten razgled na Blejsko kotlino.

Galetovec (1259 m)


Belo-rumena skala


Neopazen vrh na vzhodnem delu Pokljuke, ki zaradi svoje lege nudi enkraten razgled na Blejsko kotlino.

Pokljuka, 20 kilometrov dolga in približno toliko tudi široka planota, med svojimi smrekovimi gozdovi marsikaj: šotna barja, zanimiva botanična rastišča, številne planine in nekaj razglednih vrhov. Eden takih je tudi Galetovec, ki ga, če se peljemo iz Bleda proti Bohinju, spoznamo po vrtoglavo prepadni belo-rumeni skalni steni nad Bohinjsko Belo. Odsekana skala je razlog, da je značilnost Galetovca izreden razgled.

Poti na Galetovec so štiri: z Gorjuš, z Bohinjske Bele preko Slamnikov, z Bohinjske Bele preko Zajame in z Belske planine. Ker sem se pretekli vikend odpravila na Pokljuko, šla pogledat in obiskat par zanimivih izletniških točk, vam bom tokrat opisala najkrajšo pot na Galetovec. Če vam bo, tako kot je meni, zmanjkovalo časa, se z Mrzlega Studenca na Pokljuki z avtomobilom odpeljite proti Bohinju oz. proti Gorjušam. Cesta je katastrofalna, saj je luknja zraven luknje. Po približno treh kilometrih vas bo smerokaz usmeril levo proti Belski planini, kjer pustite avto. Leva cesta gre na planino, kjer je nekaj govedi, sicer pa so bolj vikendi, vi pa krenite po desni, zgornji cesti. Po 800 metrih bo desno smerokaz proti Galetovcu. Zavijete na gozdni kolovoz in se počasi začnete vzpenjat. Pot je markirana in naj vas ne zavede, ker se na vrhu prvega vzpona, na levi je izrazita, velika markacija, usmeri navzdol. Na sredi spusta potka zavije levo po travniku navzdol do gozda, ki je pred vami. To pa je že Galetovec, le do vrha je še nekaj minut hoje. Vrh je znotraj lesene lese, kjer je tudi tabla Triglavskega narodnega parka, ki opozori na razgledno okolico. Na drevesu je v hišici vpisna knjiga in žig.
Razgled je resnično dah jemajoč. Pred vami se bo razprostrla vsa Blejska kotlino. Blejsko jezero je kot na dlani, vidi se tudi grad, idila je morda le toliko pokvarjena, ker se iz nobenega kota ne vidi še Blejski otoček. A to bi bilo že skoraj kičasto. Greben Struške, Belščice, Stola, Vrtača, Begunjščica, Dobrča, v ozadju Storžič, Košuta…
Zaradi odsekane skale je Galetovec postal tudi priljubljeno vzletišče za jadralne padalce. Edino opozorilo: vrh je položen, travnat, a kar naenkrat se odsekano konča v globini, zato POZOR!!!, če boste s seboj imeli otroke. No, pazljivost je nujna za vsakogar, zato se roba izogibajte. Raje posedite nekaj trenutkov na leseni klopci in uživajte v razgledu.

Po poti vzpona se vrnete tudi nazaj do avtomobila. Ali je možno na Belski planini dobiti kislo mleko ali ne, vam ne vem povedat. Tisto nedeljo je bilo govedo v staji na prostem, kislo mleko pa sem jedla že na Goreljku, zato niti ni bilo potrebe, spraševala pa nisem. Ko boste obiskali Galetovec, vam želim predvsem jasen dan, da boste lahko uživali v razgledu, tako kot sem jaz.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Belo-rumena skala"

Iztok Snoj,

Prijatelj Janez silno rad hodi tja gor. Iz njegovih slik in opisov same hvalne besede! Pa ga še vedno nisem šel obiskat... zakaj se sprašujem. Ker me vedno zmoti višina. Ni za poletni izlet, si mislim in čakam na pozno jesen ali zimo... takrat je v načrtu že kaj drugega... pa ni prav.

Očitno ima ta točka svoj pomen in določeno vrednost, ki pa seveda ni višina.

Lep dan vsak dan!


Iztok Snoj,

Še povezava:

http://www.bohinjskabela.si/znamenito/galetovec_sl.html

Lep dan vsak dan!


Dubravka Fazinić,

S obzirom da sam bila tamo pred mjesec dana, dodat ću još i ovo:

Ima još jedan put s Pokljuke, a važno je napomenuti da je ljepši od ovog s Belske planine. Za razliku od opisanog puta, koji dobrim dijelom ide po "gozdnom kolovozu" (voze li tu neka terenska vozila?), ovaj ide po uskoj šumskoj stazi, zatim preko velikog strmog pašnjaka (slov. "planine") (s brojnim kravama), pa onda opet staza preko livada, gdje se sastaje s putom iz Belske planine. Strmi kratki uspon i na vrhu ste. Ovaj put započinje s iste ceste prema Bohinju (od Mrzlog Studenca), ali oko 2 - 3 km dalje od odvojka za Belsku planinu, nije ga lako uočiti, iako je označen.

Ako se na Galetovec ide s Pokljuke, i ljeti je sasvim u redu, barem što se tiče kraja junija.

I još na kraju - što sam doznala na Galetovcu (iz upisne knjige): to je mjesto gdje se pali krijes, navečer pred prvi maj. Lokalni stanovnici mogu potvrditi ili opovrći je li ovo zaista tako.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti