Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Okamenela grajska gospodična

Ko se peljete iz Bleda proti Jesenicam, vas v vasi Kočna z leve strani nemo opazuje skalna gmota, znana pod imenom Poljanska baba.

Poljanska baba (889 m)


Okamenela grajska gospodična


Ko se peljete iz Bleda proti Jesenicam, vas v vasi Kočna z leve strani nemo opazuje skalna gmota, znana pod imenom Poljanska baba. Kot govori stara legenda, naj bi bila to okamenela grajska gospodična, ki jo je kamnita usoda doletela zaradi krutosti.


Legenda pravi, da je pod Belščico živela mogočna rodbina, ki je gospodovala kmetom. Zanjo so morali opravljati različna opravila: zidanje, oranje, kamnoseštvo itd. Namesto plačila so bili kmetje velikokrat zaprti ter stradali ob koščkih črnega kruha in vode. Na dan sv. Mihela je bila rodbina na lovu in kmetje so morali preganjati zver z gosposkimi psi. Lovci so skrbeli za lastno varnost napram zveri, kmetje pa so gonili. Lovila pa je tudi graščakova hči, ki je stala na robu, kjer stoji še dandanes.
Stala je na skali in opazovala, kako je zver zgrabila starega gonjača. Namesto, da bi mu pomagala, je z navdušenjem gledala, kako zver grize kmeta. Niti slugi ni dovolila, da bi mu pomagal. Tedaj jo je doletela kazen. Okamenela je, kakor je imela hladno, okamenelo srce za ljudi. Tam še dan danes stoji in bo stala, dokler se ne bo rodil njen rešitelj. In kot piše legenda: "A prej bodo na Mežakli vse smreke devetkrat posekane in bodo devetkrat druge zrasle."

Mežakla je ozka, z gozdom porasla planota, ki se najvišje dvigne na svojem zahodnem robu, kjer dominira Jerebikovec, s katerega je čudovit razgled na vse tri doline: Krmo, Kot in Vrata. Od Pokljuke jo loči Radovna.
Izhodišče za vzpon do Poljanske babe je vas Kočna. Če se pripeljete iz jeseniške strani, je najbolje, da parkirate na levi strani, ko se v daljavi že vidijo hiše, na desni pa tudi opazite uhojeno in markirano potko. Markacije nas vodijo strmo navzgor. Prečimo pobočje Mežakle, kjer so še vedno vidne posledice marčevskega snegoloma. Na enem od dreves je tabla, ki nas usmeri desno proti okameneli, ošabni gospodični.
Samotni osamelec je visok približno osem metrov. Kljub temu, da so na njem klini in ena jeklenica, je plezanje do vrha zelo zahtevno. Do polovice, kjer je polička, ni problema, proti vrhu pa je, kajti klina sta precej narazen, skala pa je povsem gladka. No, navzgor ni problem, navzdol je pa zelo zahtevno in vzpon priporočam le redkim; tistim veščim plezarije.

Vzpona do Poljanske babe je za pol ure, zato izlet lahko podaljšate do Planskega vrha, kjer je lepo razgledišče nad celotno Jeseniško dolino, obenem pa je v bližini še čudovit naravni most. Iz Planskega vrha lahko naredimo krožno turo še do planine Obranica, odkoder se spustimo nazaj v dolino do vasi Kočna.
Prijetna pot ni naporna, je pa priporočljiv zemljevid, saj se na Mežakli kaj hitro lahko izgubite. Upam, da so podrto drevje že odstranili. Pred nekaj meseci so le-ti močno otežili zgoraj opisani izlet, saj si za njihovo prečkanje potreboval kar nekaj spretnosti. Pa še namig: opazujte za gobami. Morda so pa že pognale! Srečno!

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti