Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Alpinistične novice 26.06.07

torek, 26. junij 2007, ob 00:00, Tomaž Jakofčič, ogledov: 1997

Dosti novic, spet nova smer v Loški steni, Obraz Sfinge v Triglavu, Resnikova...

Nova železničarska smer

V ponedeljek 25. junija sta Tadej Golob (AK Črna) in Peter Bajec (AO Železničar) preplezala novo smer v Malem Ozebniku. Smer sta ocenila s V, A0, ji nadela ime Ementalar in na palec določila približno višino 150 metrov. Smer postreže s kvalitetno skalo na težkih mestih, vmes malo klasične slovensko-hribovske krušljivosti, prehodi lepi in logični. v smeri je ostalo pet klinov, eden na stojišču in štirje v tehničnem raztežaju. Dobro bi dela tudi kaka slika in skica smeri. Upam, da prileti v kratkem. 

Sicer pa je Peter skupaj s Sašom Matasem (oba AO Železničar) plezal v Srebrnjaku in 21. junija sta opravila prvo ponovitev smeri z imenom Še bolj centralna, ki sta jo leta 2003 preplezala Borut Kantušer in Štefan Mlinarič (oba AO Železničar) in ji prisodila oceno V-/III-IV. smer poteka v vpadnici ogromne votline v sredini stene, ki jo obide po desni in nadaljuje bolj ali manj naravnost proti vrhu in izstopi rahlo desno od njega. smer je visoka 450 metrov, lepa, naravna, prehodi logični, skala dobra. Smer je ostala neopremljena, dostop in sestop pa sta enaka kot za vse smeri v Srebrnjaku. Opis in skica nista potrebna, saj bojda popolnoma zadostuje slika z vrisano smerjo, ki je dostopna v spletnem vodničku AO Železničar 

Resnikova v Križevniku

Andrej Erceg - Crni se je v četrtek odpravil v Robanov kot. S seboj je zvabil Mareta Zadravca. Mare je športni plezalec, ki veliko in dobro pleza v plezališčih a belega apnenca naših gorskih sten se še ni dotaknil. Crni ni kaj prida pedagog zato je uvajanje v alpinizem preskočil in popeljal Mareta direktno v Resnikovo smer (VI, 380 m) z zahtevnim dostopom in sestopom, strmo plezanje je bilo še najmanjši problem na celotni turi. Oba sta s petimi zvezdicami pohvalila udoben in slikovit bivak pod steno ter udoben sestop z roba sten, ki je bojda delo Andreja Grmovška. Opis sestopa se najde v vpisni knjigi v votlini.

 

 

Tu in tam

Hit minulega tedna je bila s skupaj tremi vzponi Ljubljanska smer v Triglavu (VI+/V - VI, 600 m). V torek sta jo plezala David Debeljak (AO Rašica) in Miha Zupin, Naslednji dan sem jo vodil jaz in v ponedeljek sta jo plezala Blaž Grapar in Nina Bernard (oba AO Rašica). Slednji navezi sta pustili po en klin v smeri in s tem pripomogli k skoraj popolni opremljenosti smeri. Seveda mora biti kladivo vseeno prisotno, za vsak slučaj. . Peter Juvani n Matej Rozman sta isti dan plezala Peternelovo (VI+/VI, 400 m) in sestopila po Skalaški.

David je v soboto klecnil pod težo vremenske napovedi, se odpovedal goram in pristal v ljubi mu, Kuželjski steni. Z Davidom Tončičem sta preplezala Čalapinko (VI+/V, 130m) in Dolce vito, kjer sta zgoraj preplezla svojo izstopno varjanto. Kač ni bilo preveč...

V nedeljo sta bila z Petrom Juvanom ponovno v Triglavu, tokrat sta plezala Serenado. Smer je res lepa, je pa potrebno kar precej zabijanja. Opazila sta tudi vsaj eno navezo, ki je plezala Wisiakovo.

Miha Habjan (Mammut) in Toni Gregorčič (oba AAO) sta plezala Steber Rogljice (V-/IV, 500 m). Navdušena sta bila nad smerjo in ambientom, malo manj pa nad dolgim sestopom. 

Karnijske Alpe

Javil se je, kdo drug kot Igor Vidrih z novico o vzponu v, kje drugje kot, Karnijskih Alp. Z Zlatkom Weitzerjem (AO Nova Gorica) sta 19. junija, v severozahodni steni Zermule smer preplezala smer Via Meledes (IV/V, 350 m). Sporočila sta, da je bila skala v prvi polovici nekoliko slabša a ju to ni ustavilo.

Obraz Sfinge

Tomaž Jakofčič (Marmot) in Tina Di Batista (oba Policija RS) sva v ponedeljek 25.junija plezala Obraz Sfinge v Triglavu. Pristopila sva s Plemenic. Sam sem smer preplezal prosto in Tina mi je dovolila, da plezam celo smer kot prvi. Najtežji raztežaj je zahteval pol ure študija in nato dva poizkusa. Smeri v kateri tiči poleg velikega števila zarjavelih klinov le nekaj svedrovcev še od prvih plezalcev Petra Ščetinina in Anteja Mahkote iz leta 1966, nikakor ne pristojijo francoske ocene zato uporabim UIAA lestvico. Ocene po raztežajih so torej: VI, VIII-, IX+, VII+, VI+, VII+. Še pogled nazaj. Po vizionarskem prvem prostem vzponu Mihe Kajzelja in Grege Kresala leta 1995 smo smer prosto ponovili še Marko Lukič, Andrej Grmovšek, Klemen Mali in sedaj jaz. Malo sem še pod vtisom a vseeno moram reči, da gre za res Veliko smer (čeprav le 160 metrov visoko), v kateri še lep čas ne bo nihče zehal med prostim plezanjem. Predvsem zaradi opreme kateri se ni na srečo pridružil niti en nov svedrovec.

Prejšnji torek sva plezala tudi smer Yassa (VII, 300 m) v Nad Šitom glavi. Zamislila sva si rest day dobila pa vse prej kot to v mokri, mestoma blatni in solidno krušljivi smeri.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Oznake: ALP, AN

Komentiraj (1):

Borut Kantušer, torek, 26. junij 2007, ob 01:28

Bravo Tedi in Poli !
Mali Ozebnik (2324m.) je ena naprej od Plešivca.

eXTReMe Tracker