Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 29.05.07

Napovedane nevihte nam niso dovolile v resnejše stene

Alpinističme novice


Novic iz preteklega tedan ni ravno v izobilju. Glavni razlog za to je bila vremenska napoved, ki je grozila z nevihtnim vremenom. Na koncu niti ni bilo tako slabo a večina se je znašla v plezališčih ali krajših turah v gorah. Kar nekaj alpinistov se je na Okrešlju preobrazilo v alpinistične inštruktorje. Izpiti so potekali dokaj mirno in prijetno. Precej drugače kot minuli izpiti za alpiniste, ki so dodobra razrvali nemalokaterega pripravnika željnega alpinistične titule. Med praktičnimi preizkusi je za vročo kri najbolj poskrbela zakopana lavinska žolna oblečena v alu folijo, ki zaradi tega nikakor ni hotela izdati svoje pravilne lokacije. Med teoretičnimi nalogami pa je kandidatom najbolj namršilo čelo vprašanje: “Kolikšna je življenska doba alu folije?” Hm?!?

V minulem tednu je zmagal Miha Valič z zanimivim, osvežujočim in skratka odličnim predavanjem o svoji nedavni, veličastni akciji 82 x 4000. Nabito polna dvorana GOML v Ljubljani se je kar tresla od gromkega aplavza zadovoljnih obiskovalcev.

S planin


V soboto je bilo nekaj alpinistov s primorskega konca v Koglu. Marko Šturm (AO Nova Gorica) in Dejan Koren (AO Vipava) sta prosto preplezala Rumeno zajedo (VII, 100 + 60 m). Matija Nabergoj (AO Vipava) in Jure Juhasz pa sta v isti steni preplezala Kamniško smer. Oba sta si po enkrat pomagala s tehniko, verjetno pri prehodu na veličastno izpostavljeno izstopno polico.

Ko smo ravno pri primorskih alpinistih naj omenim še njihovo aktivnost v športnem plezanju. Marko Šturm in Tomaž Cingerle sta hitro, v nekaj poizkusih preplezala Pitabulo (8a) v Vipavski Beli.

Kdo drug kot Igor Vidrih (Soški AO) in Zlatko Weitzer (AO Nova Gorica) sta ponovno plezala Viševi skupini in v steni Beljaškega stolpa 24. maja preplezala smer Via Weiss (IV, 250 m). Pravita, da je bil dan kot v pravljici; brez neviht, mir, tišina, številni kozorogi...

Toliko za danes, novic res ni bilo veliko, za naslednji teden pa le pošljite saj bo za pisanje ponovno skrbel Peter. Znate biti drugače kregani.....:-)

Srečno!

Tomaž Jakofčič

3 komentarjev na članku "Alpinistične novice 29.05.07"

Ivan Pepelnjak,

"In ko smo že pri Pitabuli... s Tomotom se strinjava, da si ne zasluži tako visoke ocene."

Usklajevanju mnenj o ocenah smeri že leta služi spletišče plezanje.info (zdaj plezanje.net), ki je poleg tega tudi eden od virov popravkov za nove izdaje Sidartinih vodničkov. Smer Pitabula ima doslej natanko nič ocen, torej ne bo nič čudnega, če bo v naslednji izdaji še vedno označena kot 8a.


Gregor Kresal,

Broadway se je meni leta 1991 ob 1PP zdel VIII.


Marko Šturm,

Ker me že omenjate v AN vas moram popraviti - nisem član AO Nova Gorica. Res pa je, da živim v Novi Gorici. Enako velja tudi za Tomaža "Tomota" Cingerleta - to je že sam omenil v pripombah k AN 8.5.2007

Poleg Rumene zajede sva z Dejanom Korenom poskusila prosto ponoviti tudi smer Broadway (VII, A1), ker sva slišala neke govorice, da naj bi bile težave nekje okoli VII+. No, zmanjkalo nama je "jajc", težave v drugem raztežaju pa so se mi zdele nekoliko večje... Avtorja morebitne proste ponovitve bi prosil za komentar.

In ko smo že pri Pitabuli... s Tomotom se strinjava, da si ne zasluži tako visoke ocene.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46031

Novosti