Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 01.05.07

Vzponi v gorah se nadaljujejo.

Alpinistične novice


Suhe južne stene


Večina plezalcev se je za praznike odpravila na daljši izlet zato večina novic še ni prispela do našega nabiralnika. Nekaj alpinistov je izkoristila tudi dobre razmere v predčasno suhih južnih stenah naših gora.

David Debeljak in Peter Juvan sta v Kamniški opravila že čisto spodobno veliko turo. Povezala sta južni steni Kogla in Skute. V prvi sta preplezala Tržiško smer (VI+/V, 170 m) v slednji pa smer Pod stolpom (VI-/V, 350 m). V Skuti in Štruci sta plezala tudi Peter Jeromel in Igor Kremser (AAO). Peter je v petek sam šel po grebenu Streže na Skuto, ter po grebenu na Rinko. V soboto se mu je pridružil Igor in preplezala sta Smer treh svedrovcev ( VI, A3, 200 m) v zahodni steni Štruce ter Srebrno grivo (V/IV, 200 m) v južni steni Štruce. V nedeljo sta dodala še smer Golo sonce (V+, A2/V-, 300 m) v južni steni Skute.

Andrej Sotelšek in Mitja Voglar (PAK) sta v petek plezala Ali Babo (VIII-, 200m) v Rušici, prosto in na pogled. Stena je popolnoma suha.


Skuta in Štruca (slika ne prikazuje trenutnih razmer)

Pakla


Še nekaj iz predprazničnih vikendov v Paklenici. Zadnjič sem pisal o ponavljanju starejših, nenavrtanih smeri, tokrat bo govor o plezanju lepo opremljenih in popularnih, nekoliko težjih smeri v kanjonu. Matic Meglič in Tadej Kodrič (oba AO Črnuče) sta v Aniča Kuku plezala smer Nema Dinka do Dinka (7b, 270 m), ki se odlikuje po lepemu in nekoliko prijazno ocenjenemu drugemu raztežaju.Matic je plezal na pogled. Ista naveza je preplezala tudi smer Johnny (7a+). V Stubu je Matic s Petro Radelonghi (AO Rašica) preplezal znameniti Brid za mali čekič (6c+) v Debelom kuku pa mu je v smeri BWSC (6c+, 200 m) delal družbo Petrin mož Matic. Oba sta smer preplezala prosto. Matic in Blaž Germek sta v Aniča Kuku preplezala s prevelikim številom svedrovcev iznakaženo Jenjavo (7a+) ter Gaz z izstopom po Velebitaški.

Srečno!

Tomaž Jakofčič


1 komentarjev na članku "Alpinistične novice 01.05.07"

Črtomir Reberšak,

Minuli vikend se nas je pod Skuto kar trlo. Prijetna družba in suha skala!

Ostale preplezane smeri:

Marsel Šnepf(AAO) in Andrej ???; Smer pod stolpom (VI-/V,IV 370m) in Glasbeno mačko za Nino (VII/V 160m)

Tina Živec in Črt Reberšak (oba AAO); Zajedo (V/IV 370m)

Nada Labus in Primož Kogovšek (takisto AAO); Južni raz (IV+/IV,III 350m)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti