Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 23.01.07

Zimski vzponi po tekočem traku.

Moje mnenje je, da si slovenski alpinizem zasluži objavo pregleda presežkov v lanski sezoni v tej zelo brani rubriki. Na doseženo smo lahko upravičeno ponosni in naj se to vidi. Zato se je nabralo veliko vzponov. Ob sicer čudni zimi veselijo zlasti vzponi opravljeni v S stenah, saj so vzponi v J stenah na ravni užitkov pozno pomladanskega poplesavanja po vertikalah. Mogoče bi zlasti tisti, ki želijo malo več, posegli po starih klasikah: Ašenbrener, Čop, Smer mladosti ali kakšna nora avantura v Rakovi Špici, kaj težjega nad Okrešljem … Pa zagrizimo v poslano.

Blaž Navršnik (AO TAM) in Boris Lorenčič (Mello"s, AO Kozjak) sta me podražila z virtualnim naslovom in sporočila, da sta 13.01. preplezala Smer Iva Reye - Zmaja v Ojstrici (VII-, IV/V). V spodnjem delu sta plezala z derezami, zadnje 3R pa v plezalnikih. Še pred tem sta 06.01. najverjetneje opravila 1.P smeri Kiss or Kill v Koštrunovi špici (M6, 30-85°, 800 m). Ker so po mojih informacijah še zelo živi, so s poljubi opravili tudi Tina Di Batista (AO Ljubljana Matica) in Klemen Gričar (AO Jesenice) ter Andrej Grmovšek in Marko Lukič (oba AO Kozjak). V četrtek 18.01 so smer ponovili še Tine Cuder, Rok Blagus (oba AO Ljubljana Matica) in Andrej Erceg (AO Črnuče) v precej vetrovnih razmerah. Njim, se je zdel najtežji predzadnji raztežaj, sveder v zadnjem pa nepotreben.

 

Kis ali vino?; foto Luca Vuerich

Kis ali vino? ali novo po pomoti

Čisto drugače nastrojena, sta pod isto steno in z enakimi nameni prišla Marko Prezelj in Mirko Kranjc. Le da ju je vnema pod steno pripeljala prezgodaj in ob soju svetilke sta vstopila po svoje. 20.01. je nastal smer Kis ali vino? (30-90+°, M5+(?), 600 m, 5 h). Opis: smer ves čas sledi izrazitemu žlebu. Ključni del smeri je kamin sredi žleba, v katerem je bil ob prvem vzponu napihan previsen sneg (temu mestu je namenjen tisti + za številko 90). Vzpon sta Marko in Mirko opravila v toplem vremenu, ko je bila temperatura nekaj dni nad lediščem. Zato sta v smeri naletela na gnil sneg in odstopljen led. Vprašaj ob oceni za kombinirano plezanje pomeni, da v takih razmerah tudi Marko, kljub izredno bogatim izkušnjam ne ve točno, kakšna ocena ustreza! A kot ga poznam, tudi v idealnih razmerah ne bo nižja. Čeprav sta imela s seboj le skromno opremo opozarjata, da je varovanje v najtežjih raztežajih problematično.

Novosti s Štajerske

V Lučki Babi je Janko Oprešnik-Zumba levo od Šaleške preplezal novo smer. Smer z zapeljivim imenom Bela dama nosi oceno VI+/VI, 80°, 30°, 650 m, 7 h. Smer vstopi približno 40 m levo od Šaleške. 11. 01 se je vrnil na kraj zločina. V isti steni, še nadaljnjih 40 m bolj levo, sta z Gustlom Robnikom preplezala novo smer Kruh in igra z oceno V+, A0,A1/V, 70°/45°, 650 m, 7.5 h. Razmere so bile spodaj slabe, a so se z višino izboljševale.

Kot odmev na AN sta v soboto 13.01. Karel Završnik in Črtomir Reberšak (oba AAO) opravila 1.P smeri Tatovi svobode (IV+, WI4, 680 m) v Krofički. Smer se je fantoma zdela lepa in ves čas zanimiva.

Kamniško Savinjske

V nedeljo 14.01. sta Tadej Krišelj in Aleš Holc (AO Kamnik) splezala smer Humar Škarja v Kalški gori V, 70°, 400 m. V soboto 20.01. sta David Debeljak (AO Rašica) in Miha Zupin (AO Kranj) plezala Trikot v Dolgem hrbtu. Stena je, z izjemo nekaj delov, kopna. Isti dan sta Karel Završnik (AAO) in Peter Jeromel (AK Slovenj Gradec) plezala Smer Debelakove z izstopom po Zahodnem razu, (IV/III, 45-70°, 510 m) v SZ steni Ojstrice. Matej Rozman in Janez Toni (oba AO Rašica) sta v soboto 13.01 preplezala Grintovčev steber (V/IV, 250 m). Po opravljenem vzponu sta se spustila po smeri. Razmere so bile idealne, a sta si na enem mestu vseeno pomagala s tehniko (A0).

Rombon, linija vzpona naveze Erceg-Meglič

ter Julijske Alpe

21.01. sta Andrej Erceg in Matic Meglič (oba AO Črnuče) plezala v Rombonu. Ker v tem območju poteka Tumova smer in nekaj novejših se priporočata za informacije. Spodaj sta plezala trave naklonine do 70°, gazila južen sneg in v zgornji polovici preplezala tri skoke težavnosti okoli M4. Andrej Erceg (AO Črnuče) in Rok Blagus (AO Ljubljana Matica) sta v četrtek 18.01. prosto in po originalnem izstopu preplezala Led s severa. Fanta res veliko plezata in občasno pomanjkanje idej je zato razumljivo. Grega Kofler je že pred časom sporočil, da je ponovil Prevčevo smer v Stenarju, a se je očitno to sporočilo ob predaji poslov izgubilo. Informacija bo, ob le prevelikem navalu, v Ledu mogoče komu prav prišla. Še en vrhunski romantik se je javil: Matjaž Jeran je z Alenko Pirih (oba AO Ljubljana Matica) užival v grebenih naših sten. Plezala sta V raz Kukove špice, za katerega je značilna izpostavljena plezarija v območju II-III stopnje z nekaj detajli okoli IV. Smer je kopna in nudi prvovrstno turo brez gneče in jo toplo priporočata. Blaž Grapar je sporočil, da so štirje člani AO Rašica preplezali smer K"mbač. Navajam nekaj misli iz dopisa, slike si lahko ogledate tukaj :"Res da ni ne vem kakšna smer, ampak smo imeli vsaj domišljijo … no upam, da bo še naprej gužva na severni strani Alp, na južni pa naj bo mir in tišina! Vsi v Led iz severa!"

Istega dne (14.01.) so Matija Nabergoj, Dejan Koren (oba AO Vipava) in Jure Juhasz (AO Novo mesto) plezali Ognjeni krst (VI, 300 m, 8 h) v S steni Nad Šitom glave. Smer je Dejan plezal v vodstvu prosto in na pogled, Matija prosto, Jure 2xA0. Stena je bila kopna, temperatura pa odlična. Verjetno gre za 1. ZPP. V soboto 13.01. sta David Debeljak (AO Rašica) in Peter Juvan (AO Kranj) preplezala DKV v Trapezu Velikega Draškega vrha. Razen 1. R in izstopnega dela sta plezala v plezalkah.

AO Celje

Rok Dečman je sporočil, da so v soboto 13.01. opravili turo s tečajniki. Ena skupina je šla v Lanež, kjer so preplezali Špansko muho (IV/II-III (M3), 110 m) v pravih zimskih razmerah. Druga skupina pa je opravila prečenje Zeleniških špic. Špansko muho so plezali: Mišo Primc in Lucija Lavbič, Aleš Zorko in Katja Petrovec ter Rok Dečman, Rudi Butinar in Ester Krašek. Zeleniške špice so prečili: Silvo Jošt, Brane Povše, Smiljan Smodiš, Jernej Gračner, Meta Kovač, Boštjan Štor in Jernej Rezec (vsi AO Celje). 

AO Cerkno

Že v četrtek 11.01. sta Lapanja Rado in Peternelj Franc preplezala slap Srečno Kekec v Mlinarici, ki je bil takrat še v zadovoljivem stanju. V soboto 13.01. so Simon Tušar, Andrej Likar, Gregor Hvala, Tanja Ciglič in Rado Lapanja preplezali 600 m dolgo Bogovsko grapo z lednimi odstavki WI4 in snežno naklonino do 60°. Razmere v njej so bile res bogovske (ledne in snežne) in tudi okolje je tako. Grapa se nahaja med Šplevto in Pihavcem, v neposredni soseščini Kriških podov. Dostop iz Trente po poti za Kriške pode. Po dobrih 2 urah hoje, pri klopci za počivanje zaviješ desno in že si pod vstopom. Grapo so pred leti odkrili in preplezali člani AO Cerkno: Makuc Jože, David Terpin in Polona Korenč.

AO Nova Gorica

Arčon Jernej je sporočil, da so člani AO Nova Gorica v soboto 13.01. plezali v Zobu Kanjavca. Dovolj toplo vreme in popoldanski oblaki, zaradi katerih se sneg iz zasneženih polic ni topil, so omogočili uživanje v kratkih smereh. Uredili so tudi sidrišča za spust po vrvi z vrha stene. V nedeljo je bilo prevroče in je bila stena zaradi topečega snega mokra. Preplezali so: Silvino smer (V+), Varianto smeri Budkovič Mihelič (V+) ter JZ raz (V-). Kolega iz odseka Milivoj Bučan in Tomaž Cingerle sta 14.01 preplezala Steber sv. Martina, začela sta po Spominski. Težave so sicer zmerne, izstopa raztežaj ocenjen s VII za katerega menita, da je ocena precej na mestu; fanta sta se za to kombinacijo odločila zaradi jutranje zamude.

Minuli konec tedna 20-21.01. so goriški fantje ponovno izkoristili za plezanje v J steni Jerebice. Preplezali so naslednje smeri: Jernej Arčon in Milivoj Bučan smer Bolero, (VI+, 300 m), Matic Obid in Zlatko Koren sta preplezala Židovsko poč, (VII, 200 m), Rok Stubelj in Tomaž Cingrle pa sta zastavila po smeri Vaya con dios, (VII, 450 m), skoraj gotovo gre za 1.ZP, gotovo pa to ni 2.P, ker sem to opravil skupaj z Darkom Podgornikom v času osamosvojitvene vojne (Darko je sodeloval tudi pri 1.P skupaj s Srečkom Likarjem). V nedeljo 14.01. sta Andrej Erceg in Matic Meglič (oba AO Črnuče) uživala v sosednjem Sivem idealu.

Posavski AO

Tudi v Posavskem AK so bili ta vikend aktivni. V soboto 20.01. sta Arnold Koštomaj in Goran Butkovič plezala v Klemenčevi peči smer Paranoik. Naveza Matej Zorko in Sandra Voglar je preplezala Grintavčev steber. Temperature za ta čas so bile nenormalno visoke, posledica tega je bil zelo moker sneg, kar ga je še sploh ostalo. Vseeno sta smer preplezala prosto.

Pridno sporočajte na alp.ple@planid.org, ob tem pa vas naprošam, da navedete osnovne podatke (ime in priimek, AO, ob imenu smeri še steno in oceno). Veliko podatkov se dobi s poizvedovanjem, a veliko dela nama s tem le prihranite. Sicer je precej boljše kot pred letom, a še vedno se najdejo izjeme. In najbrž ne bo odveč, da tudi športne plezalce spomnimo, da je rubrika namenjena tudi njim.

Veliko sreče in dobrih vzponov do prihodnjič!

Novice uredi Peter Mežnar

Značke:
ALP AN novosti

3 komentarjev na članku "Alpinistične novice 23.01.07"

Blaž Grapar,

Glede vzponov v J steni Jerebice...

Kolikor jaz vem za vzpone v J, JV in JZ stenah ne govorimo zimskih ponovitvah temveč o vzponih v zimskih razmerah. Tako so baje smatrali zadeve včasih.


Matjaž Šerkezi,

Definicije Komisije za alpinizem:

Alpinistična smer: plezalna smer v snežnih, lednih ali kopnih razmerah, višja od 100 m, pri čemer je mora biti vsaj 60% najmanj I. težavnostne stopnje po lestvici UIAA.

Smer: umišljena črta v skalovju, snegu, ledu, po kateri se pleza, hodi.

(Alpinistični) vzpon: preplezana alpinistična smer, lahko tudi v sestopu, če ni uporabljeno spuščanje po vrvi.

Kopni – letni vzpon: vzpon, ki ni ne zimski in ne v zimskih razmerah.

Zimski vzpon: v času od 21. 12. do 20. 03. v stenah, ki niso obrnjene proti JV, J in JZ in je izstop višji kot 1500 m.

Vzpon v zimskih razmerah: v času od 21. 12. do 20. 03 v stenah, ki so obrnjene proti JV, J ali JZ, v času od 01.012. do 20.12. in od 21. 03. do 30. 04. v stenah, ki so obrnjene proti Z, SZ, S, SV in V.

Pristop: se šteje od 01. 12. do 30. 04. na vrhove višje od 2000 in celo leto na vrhove, višje od 3.500 m.

Turni smuk: spust s smučmi na nogah z vrha ali grebena, ki je razvodnica in je višji od 2000 m.

Varianta smeri – kadar je manj kot 40% višine originalne smeri.

Alpinistična tura: skupno ime za vzpon, pristop, turni smuk.

Kot turni smuk se šteje tudi alpinistično smučanje. - Turni smuki in ledni slapovi se štejejo vse leto. Vse velja za naše podnebne razmere.

Definicije po planinskem terminološkem slovarju:

(Komisija za izdelavo planinskega terminološkega slovarja (2002). Planinski terminološki slovar. Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU)

alpinistična tura: daljše, napornejše plezanje ali smučanje v gorskem svetu, ki vključuje dostop, vzpon, sestop

alpinistična smer: plezalna smer v zimskih ali letnih razmerah, višja od 100 m in vsaj I. težavnostne stopnje po lestvici UIAA

alpinistični pristop: vzpon na vrh nad 2000 m v času od 01. 12. do 30. 04. v naših podnebnih razmerah ali na vrh nad 3500 m

alpinistični vzpon: vzpon po zahtevnem gorskem svetu, zlasti po stenah in grebenih, visok vsaj 100 m in ocenjen najmanj s I. težavnostno stopnjo po lestvici UIAA

pristop: 1. navadno najlažja pot do vrha, prelaza 2. vzpon na vrh gore, grebena

smer: umišljena črta v skalovju, snegu, ledu, po kateri se pleza, hodi.

turni smuk: 1. smučanje v gorskem svetu z vzponom in spustom z vrha, grebena, sedla, od koče, ki navadno vključuje vsaj eno točko, višjo od 2000 m 2. po pravilniku VPZS vzpon ali spust ali samo spust s smučmi na nogah po neurejenem terenu, pri čemer je višinska razlika spusta vsaj 300 m ali dolžina vsaj 5 km

varianta: del plezalne smeri, ki se odcepi od originalne smeri

vzpon: preplezana smer v steni, po grebenu, opravljen pristop na vrh gore

vzpon v zimskih razmerah: 1. vzpon, opravljen od 21. decembra do 20. marca v stenah, ki so obrnjene proti JV, J ali JZ. 2. vzpon od 01. do 20. decembra in od 21. marca do 30. aprila v stenah na nadmorski višini nad 1500 m, ki so obrnjene proti V, SV, S, SZ in z, če je v teh stenah navadno pozimi sneg

zimski vzpon: 1. vzpon, opravljen v koledarski zimi 2. od 1. decembra do 28. februarja vzpon opravljen v Himalaji

OPOZORILO:

Večina definicij je usklajenih z definicijami Komisije za alpinizem. Če katera ni, velja definicija Komisije za alpinizem, ker je strokovnejša, ožja!


Andrej Erceg,

Čeprav bi me Peter zelo rad spravil med matičarje, ostajam črnučan.

Andrej Erceg (AO Črnuče)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti