Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 02.01.07

Dober izkoristek lepega vremena ob koncu leta.

Alpinistične novice


V prisojnih stenah in grebenih


Urban Novak in Rajko Zajc (AO Kamnik) sta v južni steni Planjave preplezala Zgrešeno smer (IV-V, 350 m). Podatkov o zimskem plezanju v smeri ni, zato gre morda za prvo zimsko ponovitev oz. po kriterijih za prisojne stene za prvo ponovitev v zimskih razmerah Razmere so bile odlične, vreme sončno, skala suha. Smer je dokaj krušljiva, neopremljena, našla sta le en star klin in v bistvu grda. Marjana in Jure Prezelj (AO Kamnik) sta v isti smeri preplezala smer Sešetra (V+/IV-V, 350 m).

V sosednji Brani sta na Božiča dan Tadej Krišelj (AO Kamnik) in Matevž Vukotič (AO Radovljica) preplezala Dimnikarsko smer v vzhodni steni. Naletela sta celo na nekaj lednih sveč, ki pa so bile zaradi visokih temperatur precej nevarne. Tokrat sta smer ocenila V+, A0 in 85 stopinj v ledu medtem, ko sta Krišelj in Urban Novak ob poletni prosti ponovitvi najtežji raztežaj ocenila s VI+ (originalno V+).

Nekdaj so bila v sklopu treningov za visoke gore posebno popularna dolga zimska prečenja v naših gorah. Miha Habjan (Mammut) si je pri treningu na umetni steni precej hudo pretegnil prst in zato bil primoran dati rokam in prstom dopust. Tako se je odpravil s Tonijem Gregorčičem in Marselom Šnefom (vsi AAO) na prečenje Kamniško Savinjskih Alp. Začeli so s Kočno in nato v dveh dneh obiskali vrhove Grintavca, Dolgega hrbta, Štruce, Skute, vseh Rink, Turske gore, Brane, Planjave, Lučke Brane in Ojstrice.

Na savinjski strani so Peter Jeromel (AK Slovenj Gradec), Karel Završnik (AAO) in Igor Kremser prečili Ute in Krofičko. Pohvalili so celotno turo, oster greben in lepe razglede.

Blaž Stres in Matija Klanjšček sta se odpravila v Jerebico. Ponovila sta Spominsko smer (V/IV, 300 m) v južni steni, nadaljevala po vzhodnem grebenu in prečila še dalje celo Jerebico. V grapi sta imela sneg in tanek led tako , da sta lahko preplezala sicer sitne balvane v grapi, ki jih je potrebno polei obiti (do IV). Ob 4.20 zjutraj sta krenila iz Možnice in bila ob 17 uri nazaj.

Klemen Gričar se je oglasil z vestmi o razmerah nad Vršičem. Skupaj z Joži in Manco so ubirali grape v Grebencu in Mali Mojstrovki. Pravi, da so vse grape že dobro uhojene, snega za uživaško turno smuko pa pred zadnjim sneženjem še ni bilo. Vseeno pa se najde kak zagnani smučar .

Chamonix


Ob napovedanem daljšem anticiklonskem obdobju se nas je nekaj odpravilo v gore nad Chamonixom. Okoli Božiča je v pogorju Mt. Blanca divjal nenavadno močan veter. Ko se je le ta umiril so prevladali odlični pogoji za zimsko plezanje. S Tino Di Batista sva preplezala Seignourjev steber (III,3,1200 m) v Aig du Midi in famozno Omego (IV, 5+, M6, 700 m) v Petites Jorasses. Več, tudi o razmerah, si lahko preberete v kratki reportaži med novostmi.

Svojo dolgo pot po evropskih štitisočakih je uspešno začel Miha Valič. Prvi mu je delal družbo Rok Blagus in skupaj sta opravila že s sedmimi s seznama. Več na njegovi strani.

Dva izmed izkušenih slovenskih Chamoniardov Nejc Breščak (AAO) in Urban Ažman (AO Radovljica) sta se odločila za zanimivo povezovalno turo. Začela sta z Grisonovim ozebnikom (V, 4, 1000 m) v severni steni Aig du Midi. Nejcu se je na zadnjem, pozno jesenskem obisku teh gora zelo priljubilo spanje na toplem WCju zgornje postaje gondole in se je odločil za reprizo. Naslednji dan sta se sprehodila pod Mt. Blanc du Taculom do bivaka Fourche in tam prespala. Tretji dan sta preplezala Gulotte SE (III, 5, 700 m) v južni steni Mt. Maudita, sestopila na Midi in s ponovnim spanjem v toplem WCju sklenila krog. Na celotni turi sta bila deležna lepega vremena in odličnih razmer.

Nova kombinacija v Miški


Luka Biščak se je oglasil z novico o zanimivi kombinaciji smeri v Mišji peči. Povezal je dele sicer težjih smeri in dobil lepo, dolgo in sorazmerno lahko kombinacijo smeri, ki sledi naravnim razčlembam. Smer je dolga preko 30 metrov, začne se v Ptičji perspektivi. Po sidrišču v prvem delu preči desno v Pikovo damo in po zadnjem dobrem počitku v značilnem kapniku, preči v Vizijo kjer se konča. Luka je dodal samo en svedrovec, ki se nahaja desno nad sidriščem Ptičje perspektive ostale pa smer uporabi v že obstoječim smereh. Ne vem pa še kao se nova kombinacija imenuje.

Srečno!

Tomaž Jakofčič
Foto: Klemen Gričar



;

1 komentarjev na članku "Alpinistične novice 02.01.07"

Tomaž Jakofčič,

Oglasila sta se Vanda in Janez Šušteršič z zanimivim podatkom. Prvo zimsko ponovitev Zgrešene smeri v južni steni Planjave sta opravila že daljnega 24. januarja 1981. Tedaj sta bila člana AO Mengeš sedaj pa, kot pravita, AO Privatnik.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti