Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Poldašnja špica

torek, 5. december 2006, ob 00:00, Vladimir Habjan, ogledov: 4327

Izkaže se, da so naši, Trboveljčani, s svojim predsednikom planinskega društva na čelu.

PLANINARJENJE

Poldašnja špica


November nam je postregel s stabilnim in za gore primernim vremenom. Vse ture tega meseca sem posvetil Zahodnim Julijcem.


Na Rudnem vrhu

Pot nas vodi skozi Kanalsko dolino. V Pontebi zavijemo proti jugu, v Dogni pa nazaj proti vzhodu. Vožnja skozi dolino Dunje je vedno zanimiva, saj je speljana izredno domiselno, vodi nad globokimi prepadi ob stalnih pogledih na strašljivo in mogočno Montaževo zahodno lice. Na Rudnem vrhu, ki loči Dunjo od doline Zajzere, se končno ustavimo. Toplo sonce je na južni strani prav prijetno, na severni pa brije mrzel veter. Nasploh je bil za ta mesec značilen močan in konstanten mrzel veter, ki je hojo precej otežil. Mimo bivaka in čez zgornje sitno skrotasto pobočje stopimo na izredno razgleden vrh. Gora okrog nas je toliko, da smo ob razgledovanju že čisto premraženi. Z avstrijskim gornikom si izmenjujemo podatke in skoraj ni vrha, ki ga ne bi prepoznali. Na zahodu seže pogled čez Karnijce vse do Marmolade, na severu so pobeljene Visoke Ture, na vzhodu naši domači Julijci in Karavanke. Pot nadaljujemo prečno pod glavnim grebenom. Do Piparja nas čaka podrt del poti, ki ga pogosto poškodujejo skalni plazovi in podori. Pot je sicer zaprta, ampak mi se ne damo odgnati. Klobaso zašpilimo s sestopom nazaj v dolino Dunjo. Zahodna pobočja Piparja nas dolgo grejejo s sončnimi žarki. Za november res prijetne razmere. Razmišljanje o tem, kako se bo vlekla hoja po dolgočasni asfaltni cesti nazaj do avta, prekine Zoran, ki se s skupino hribovcev na cesti dogovori, da me do avta zapeljejo s kombijem. Izkaže se, da so naši, Trboveljčani, s svojim predsednikom planinskega društva na čelu. Slovenci smo pa res »gajstni«, povsod se najdemo!


Na vrhu

Poldašnja špica/Jôf di Miezegnot, 2087 m in Pipar/Monte Piper, 2069 m, sta vrhova Neborjetskih gora, na severni strani Montaža. Tretja znana in obiskana gora tega območja je Dve špici/Due Pizzi, 2046 m. Poti na vse tri so označene in mestoma zahtevne. Nekaj delov poti je zavarovanih plezalnih poti, pogosti skalni podori pa občasno povzročijo, da so poti zaprte. Za vse vrhove so značilni prostrani razgledi, pred nosom imamo prvaka Viš in Montaž. Na pot gremo lahko iz doline Dunja (tako je opisano), ali pa iz doline Zajzere, kjer je vožnje manj, vendar je več višinske razlike. Odlične opise poti boste našli v vodniku Andreja Mašere Zahodne Julijske Alpe (Sidarta) in v Miheličevih Julijskih Alpah (Planinska založba). Zemljevidi: Julijske Alpe, zahodni del, 1 : 50.000, zemljevida Tabacco, št. 18 ali 19.


Viš

Besedilo in fotografije: Vladimir Habjan

eXTReMe Tracker