Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Alpinistične novice 05.12.06

Poleg nekaj novic iz gora po dolgem času tudi glas balvanskih plezalcev

Alpinistične novice


Skuta na Dan republike


V mojih cajtih je bil Dan republike s svojimi šole prostimi dnevi zakon in med plezalci sila priljubljen praznik! Podobno kot med prvomajskimi počitnicami se je večina odpravila na plezalske počitnice, večina v Paklenico. Praznika že dolgo ni več in spominjamo se ga le še v jugonostalgičnih šalah. Marsel Šnef, Nina Kopčavar, Miha Habjan (Mammut) in Karel Završnik (vsi AAO) so se v časih praznovanja Dneva republike igrali še bolj z avtomobilčki oz. punčkami kot s kladivom in klini vseeno pa so spomin, verjetno nehote, obeležili z za ta čas dobrimi vzponi v gorah. Prva sta preplezala Zajedo (V/IV, 350 m), slednja pa Golo sonce (VII-/V, 300 m). Luka Ajnik (AK Rinka) in Igor Kremser (AK Ravne) sta plezala Smer pod stolpom (VI-/IV-V, 370 m. Vreme je bilo čudovito saj so plezali v kratkih rokavih, snega na sestopu pa je bilo le za vzorec.

Skupna tura AO Jesenice


Minulo nedeljo se je devet članov AO Jesenice odpravilo proti Bivaku II. Na Šplevti so se razdelili; pet se jih je povzpelo na Dovški Križ, štirje pa na Visoki Rokav. O občutkih ob čudovitem vremenu zgovorno pričajo lepe fotografije.

Balvanske novice


Suha in zelo ugodna jesen je bila razlog, da so balvanski plezalci množično in uspešno brusili svoje blazinice. Najbolj na udaru so bili balvani v Trenti in Zalogu. V Trenti je že pred časom Rok Klančnik ( AK Slovenj Gradec), opravil prvo ponovitev balvanskega problema Panta Rhei (fb 8A) po letu 2000, ko je bil opravljen prvi vzpon. Prav ta je bil tudi prvi balvan z oceno fb 8a pri nas. Rok je šel še dlje in problemu dodal sedeči štart. Za vse skupaj predlaga oceno fb 8A+.

V Zalogu pa se je zgodila prava revolucija vzponov. Odlični problemi ter zanjimiva skala privabljata vse več balvanskih navdušencev. Tako je Nejc Čuješ (Ak Slovenj Gradec) kot tretji preplezal Utopijo (fb 8A+) za njim pa je uspel še Gregor Šeliga - Šeli (Šaleški AO). Urh Čehovin (AO Lj- Matica) je Utopiji dodal drugačen zaključek, kateri vsebuje še dodatne tri težke in tri lažje gibe. Balvanskemu problemu je dal ime Navijat Čopka ter po pogovoru z ostalimi predlaga oceno fb 8B. To je morda prvi problem s to oceno pri nas. Nekaj dni nazaj sta Urh in Rok preplezala še čisto novo linijo, ki je bila prejšna leta vedno mokra. Po njunih besedah gre za eno lepših linij v Sloveniji. Vsebuje šest gibov od katerih so trije težki po stranskih poličkah in mikroskopskih stopih. Prvemu je uspelo Urhu takoj zatem pa še Roku. Predlagata oceno fb 8A ter ime Cvile gumijo. Vzpon Urha Čehovina so tudi posneli in, ko bo posnetek goden za objavo bomo sporočili.

Srečno!

Tomaž Jakofčič
Foto: Klemen Gričar






;

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti